Post entry

Active Biotech – Konvertibelverktyget.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Active Biotech – Konvertibelverktyget. Jag tror att huvudspåret är att Active tecknar ett stort partneravtal för hela Anyaraplattformen. Ett sådant partneravtal kommer bli mycket STORT och kan inbringa i härardet 250-400 Mkr i ren up-front.

I denna kontext kan det vara värt att påminna om följande textparti från Active Biotechs Q3-rapport.

”Avgörande för Active Biotechs finansiella styrka och uthållighet är bolagets förmåga att utveckla läkemedelsprojekt till den punkt då partnerskapsavtal kan ingås och partnern tar över den fortsatta utvecklingen och kommersialiseringen av projektet ifråga. UNDER DENNA UTVECKLINGSFAS SKER EN VÄRDEÖKNING I RESPEKTIVE PROJEKT.”

Således, vad många inte riktigt har insett är, att för varje dag som ett projekt framskrider och klarar av sina mål, desto större värden byggs in i respektive projekt. Detta borde återspeglas i form av en högre aktiekurs, vilket förr eller senare kommer ske i form av ett rejält uppställ.

Nu till frågan om behovet av eventuell nyemission i Active Biotech.

OM Active skulle göra en nyemission, så skall detta ses i perspektivet av man ytterligare bygger in värden i respektive projekt, genom att på egen hand driva fram respektive projekt till ”Proof of concept”.

Efter en avklarad fas-II studie sä är bolaget väl positionerat att träffa ett ramstarkt partneravtal.

Partneravtal efter uppnådd Proof of concept för respektive projekt följer helt och fullt ”The text-book partnership according to Harvard Business School for a small biotech company”.

I detta sammanhang kan det vara värt att påpeka att det rent teoretiskt inte finns något som kan rubriceras, som att ett biotech-företag licensiera ut ett projekt för tidigt ...(!)

Vad allt kokar ned till, är att OM man anser sig få tillräckligt bra betalt i form av up-fronts, milestones och icke minst en hög royalty ... ja, då tecknar man naturligtvis partneravtal, även om projektet ligger i fas I eller pre-klinik.

Men i regel får projektet sitt RÄTTA VÄRDE efter att det genomgått ”PROOF OF CONCEPT” studie. D.v.s. efter en avklarad fas- II med gynnsam efekt- och biverkningsprofil. Allt enligt vad teorin säger i "The text-book for partnership for small biotech, according to Harvard Business School".

I den mån det inte träffas ett partneravtal på Anyara under första halvåret 2009 (vilket är mitt huvudspår), så är jag övertygad om att nyemission kommer ske i skepnad av en KONVERTIBELEMISSION. Detta är ett instrument med en mycket POSITIV LADDNING!

Att uppta ett KONVERTIBELT FÖRLAGSLÅN har FLERA FÖRDELAR genom att instrumentet som sådant har en POSITIV NIMBUS.

Ett KONVERIBELT FÖRLAGSLÅN är FRAMTIDSINRIKTAT och rymmer ett OPTIONSMOMENT. INSTRUMENTET som sådant är LADDAT MED POSITIV ENERGI!

Active skulle förslagsvis kunna ge ut ett konvertibelt förlagslån på nominellt 175 Mkr genom emission av 5.000.000 konvertibla skuldebrev. Konverteringskursen skulle då bli 35 kr för en ny aktieenhet.

Vidare, lånet skulle kuna löpa med 2% årlig ränta från och med den dag lånet upptas. Det konvertibla förlagslånet skule förfalla till betalning exempelvis januari 2011, i den mån konvertering inte dessförinnan ägt rum.

Vid denna TIDPUNKT, januari 2011 så står Active Biotechs PROJEKTPORTFÖLJ i FULL BLOM genom att ...

• Laquinimod mot MS har passerat igenom den registreringsgrundande fas III-studien
• Laquinimod mot Chrohns sjukdom befinner sig i slutet av fas III
• Teva har breddat Laquinimod molekylen till att omfatta andra autoimmuna sjukdomar ...(!)
• Anyara mot njurcancer har likaledes passerat igenom den registreringsgrundande fas III-studien.
• Tasq befinnner sig i slutet av fas III
• SLE kan ha hittat ett ”snabbspår” och redan ha passerat den registreringsgrundande fas-III studien
• Substans- och metodpatenten kring verkningsmekanismen kopplat till Quinolinorna, utgör en helt ny plattform för behandling av
främst olika autoimmuna sjukdomar, men även vissa former av cancer.

UP-FRONTS, MILESTONES kommer UTFALLA under KONVERTERINGSPERIODEN kopplat till respektive projekt, såsom ovan redovisats. Detta med anledning av TRÄFFADE PARTNERAVTAL genom utlicensiering av respektive projekt.

Se specifikation nedan på hur jag öppet spekulerar kring vad de olika partneravtalen kan inbringa i Up fronts, milestones samt royalties.

(1)
Tasq – partneravtal H2 år 2009 med en upfront på 250-300 Mkr + milestones under fas-III och registreringsprocessen på kanske 500-800 Mkr. Detta toppas med en stigande royalty när produkten väl är ute och säljer, som startar vid 25% och slutar vid 39%, avhängigt uppnådda försäljningsnivåer.

Anmärkning:
En solid partner kommer bredda Tasq till att omfatta samtliga solida cancertumörer (större än 1-3 mm),
varför Tasq kan bli en enormt stor produkt.

Om det blir en breddning mot andra solida cancertumörer, så kommer Tasq-plattformen förmodligen kunna bli en enorm block-buster plattform i paritet med Genentechs Avastin
... vars produkt beräknas bli världens bäst säljande cancerläkemedel ...(!)

(2)
Anyara – partneravtal H1 eller H2 år 2009 med en upfront på 250-300 Mkr + milestones under fas-III och registreringsprocessen på kanske 500-800 Mkr. Detta toppas med en stigande royalty när produkten väl är ute och säljer, som startar vid 25% och slutar vid 39%, avhängigt uppnådda försäljningsnivåer.

Anmärkning:
En stark partner till Anyara kommer bredda plattformen till att även omfatta andra solida tumörer som är rika på ytantigenet 5T4, främst bröstcancer, icke-små-cellig-cancer samt pancreascancer.

(3)
SLE – partneravtal H1 år 2010 med en upfront på 250-300 Mkr + milestones under fas-III och registreringsprocessen på kanske 500-800 Mkr. Detta toppas med en stigande royalty när produkten väl är ute och säljer, som startar vid 20% och slutar vid 30%, avhängigt uppnådda försäljningsnivåer

(4)
VERKNINGSMEKANISMEN; Partneravtal kring kring kunskapen om verkningsmekanismen i form av substans- och metodpatenten kopplat till Quinolinorna, utgör en helt ny plattform för behandling av främst olika autoimmuna sjukdomar, men även vissa former av cancer.

EN stark partner kan här till fullo EXPLOATERA denna plattform och förädla fram "2.0" versioner av mer precisa läkemedel baserat på Quinolinorna.

"2.0" versioner som på ett bättre sätt kan "adressera" (läs: bota, lindra) olika autoimmuna sjukdomar, men även vissa cancerindikationer.

Alltnog, finansiering via konvertibelverktyget rymmer ett attraktivt optionsmoment. Begreppet konvertibel är med andra ord positivt laddat och framtidsorienterad.

Om Active Biotech skulle sjösätta en konvertibelemission nu i vår, så skulle det förmodligen ”accepteras” av aktiemarknaden. Detta med motivering med stöd av ovan elaborerad kontext.

Men som sagt mitt HUVUDSPÅR är att det träffas ett ramstarkt PARTNERAVTAL för HELA ANYARA-PLATTFORMEN, som borgar för den fortsatta finansieringen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?