Post entry

Är Lipidor "Det ultimata caset"?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Att hitta det ultimata caset är inte lätt. Men om man tänker på det så kanske det går att hitta? Jag har ställt upp en rad faktorer som jag vill ha uppfyllda för att se en stor potential i min investering. Jag anser mig ha hittat "Det ultimata caset" i företaget Lipidor. Går igenom mina synpunkter och motiveringar nedan.

.

.

Mål - Att hitta "Det ultimata caset"

.

.

  1. Faktorer för "Det ultimata caset"
  2. Lipidor - Uppfyller faktorer för "Det ultimata caset"
  3. AKVANO - Lipidor´s patenterade "Holy Grail"
  4. Lipidor - Pipeline - Marknadsstorlek
  5. AKP01 - Psoriasis
  6. AKP02 - Psoriasis
  7. AKP02G2 - Psoriasis
  8. Lipidor - Övriga projekt
  9. Lipidor - Samarbetspartners/Huvudaktieägare
  10. Lipidor - Värdering historiskt/nutid

.

.

01 - Faktorer för "Det ultimata caset"

.

  1. Bransch
  2. Optimerad risk/reward
  3. Låg värdering/Hög potential

.

  1. Bransch

.

När det kommer till att hitta det ultimata caset så är givetvis den aktuella branschen en viktig faktor. En bransch med hög potential kommer givetvis att generera en stark kursutveckling vid framgång. Flera branscher kan tänkas uppfylla detta, exempelvis bioteknik/läkemedel, medtech, teknologi. Av dessa så måste man nog anse att utveckla någon form av teknologi eller produkt inom samma område ofta är tidskrävande.

Bioteknik/läkemedel kännetecknas också ofta av tidskrävande och kostsamma projekt, innan man eventuellt når marknaden. Inom denna sektor finns dock flera delmål som ofta kännetecknas av kurshöjande "triggers", exempelvis uppnådda delmål som preklinisk fas samt FAS I-III-studier.

Med tanke på ovan så vill jag ändå för egen del slå fast att det inom bioteknik/läkemedel finns stora möjligheter att hitta "Det ultimata caset".

Då blir nästa fråga naturlig: Hur ska man optimera sannolikheten till framgång för "Det optimala caset"? Lika naturligt blir svaret då att de faktorer jag vill se uppfyllda är: Optimerad risk/reward

.

2. Optimerad risk/reward

.

Det säger sig självt, optimerad risk/reward är självklart en enormt positivt faktor. Det vill säga minimerad risk/hög potential. Att minimera riskerna inom bioteknik/läkemedelsutveckling är ofta svårt, särskilt när det kommer till att forska fram helt nya läkemedel.

Hur kan man minimera risken och samtidigt se en hög potential? Här tycker jag att det optimala är att se på vilken approach ett företag har i sin läkemedelsutveckling. För att uppfylla optimerad risk/reward så väljer jag att sammanställa dessa båda faktorer enligt nedan:

.

Risk: Minimera riskerna kan ett företag göra på flera sätt. Det mest fördelaktiga är att ta sig så snabbt som möjligt till marknaden. En fantastisk möjlighet är att ta fram läkemedel som baseras på redan godkända och effektiva läkemedelssubstanser. Ofta kallat generika som är typ kopior på redan godkända läkemedel. Men det finns ett ännu bättre alternativ: Supergenerika!

.

.

Supergenerika

Supergenerika är ett samlingsnamn för generiska läkemedel med någon form av förbättring jämfört med originalläkemedlet. Exempel på förbättringar kan vara bättre effekt, minskad dos eller bättre användarvänlighet. Genom innovativ design, specifika hjälpämnen, modifierad doseringsform eller formulering kan ett generiskt läkemedel erhålla patentskydd vilket gör det möjligt att uppnå exklusivitet på marknaden efter utgången av originalläkemedlets patentskydd.

.

.

Risk, sammanfattning: Befintliga och beprövade läkemedelssubstanser, förbättrad administration, direkt in i FAS III, supergenerika optimalt.

.

Reward: Hög reward, det vill säga så stor potential som möjligt är det alla företag drömmer om. Att kunna utveckla en behandling inom olika sjukdomar/indikationer som har högt marknadsvärde ger en hög potential. Om man som företag har en ny teknologi för att administrera flera, eller kanske t.o.m. många, olika läkemedelssubstanser inom en rad olika sjukdomar/indikationer så är ju det givetvis ännu mer optimalt. Nära till FAS III-studier för flera/många sjukdomar/indikationer med hög potential kan av naturliga skäl även generera ett stort marknadsvärde för ett sådant företag.

Reward, sammanfattning: Snabb väg till FAS III, snabb väg till marknad och med så många projekt som möjligt skapar en mycket hög potential.

.

3. Låg värdering/Hög potential

.

Det säger sig självt att om man hittar ett företag som uppfyller de faktorer som önskas så är möjligheten till en uppvärdering stor. Ju lägre värdering ett företag har och ju högre potential ett företag har, desto större är möjligheterna för en stor uppvärdering.

.

.

02 - Lipidor - Uppfyller faktorer för "Det ultimata caset"

.

.

Jag har under ca 30-35 år investerat i ett stort antal företag, ofta inom bioteknik/läkemedel.

När jag sökt efter företag med ovan nämnda uppfyllda faktorer så har jag fastnat för Lipidor. Jag har aldrig någonsin tidigare stött på ett företag med så stora möjligheter att få ett enormt genombrott. Potentialen är hisnande.

Varför är Lipidor så intressant?

Just de faktorer jag nämn när det gäller att hitta "Det ultimata caset" uppfylls av Lipidor. Jag kommer i resten av denna genomgång gå igenom, steg för steg, varför just Lipidor är så intressant. Men redan i denna del vill jag belysa några saker som gör att jag ser en sådan enorm potential i Lipidor.

Lipidor är ett svenskt företag som utvecklar topikala behandlingar som erbjuder unika lipidbaserade formuleringsmöjligheter för läkemedelsföretag. Nuvarande fokus ligger på behandlingar mot psoriasis. Lipidor har utvecklat en metod att administrera läkemedelssubstanser i sprayform istället för exempelvis kladdiga krämer.

Den unika och patenterade metoden kallas för AKVANO. Lipidor har med AKVANO testat ca 70 olika läkemedelssubstanser med framgångsrika resultat på samtliga 70 st, inom en rad olika sjukdomar/indikationer.

Det som gör Lipidor extra intressant, med tanke på både risk/reward och låg värdering/hög potential, är att man administrerar enbart redan godkända och effektiva läkemedelssubstanser inom respektive sjukdom/indikation. Lipidor utvecklar INTE nya läkemedelssubstanser, man administrerar enbart redan godkända och effektiva läkemedelssubstanser i form av spray, med sin patenterade AKVANO-teknologi.

Och, inte minst viktigt, Lipidor utvecklar supergenerika => Lägre risk/Hög potential!

.

Nedan går jag igenom punkt för punkt, gällande allt som talar för Lipidor och hur man uppfyller så mycket för att kunna anses vara "Det ultimata caset".

.

.

03 - AKVANO - Lipidor´s patenterade "Holy Grail"

.

.

Lipidor grundades 2009 baserat på en unik, patenterad formuleringsteknologi, AKVANO. AKVANO har i kliniska studier visat sig förbättra etablerade hudläkemedel genom att göra dem mer effektiva och lättare att applicera. Lipidor´s vision är att etablera AKVANO som en ledande formuleringsplattform vid utveckling av hudläkemedel.

Bolaget bedömer att AKVANO-teknologin kan komma att lösa många av de utmaningar som är förknippade med dagens hudläkemedel. Med Lipidor´s vattenfria formulering kan en exakt dos av läkemedlet sprayas på huden. Formuleringen skapar ett tunt, snabbtorkande och återfuktande lipidlager vilket gör att beröring av huden vid behandling inte är nödvändig.

Den aktiva substansen kommer i direkt kontakt med hudens egna lipidlager vilket kan ge en snabbare och starkare effekt samt möjliggöra lägre dosering av en mindre mängd aktiv substans än vid applicering med krämer och salvor. Önskad tillslagshastighet och penetrationsförmåga kan anpassas genom att optimera formuleringen.

AKVANO-teknologin omfattas av starka och långa patent.

.

.

04 - Lipidor - Pipeline - Marknadspotential

.

*Pressmeddelande gällande AKP08 mot acne: AKP08 mot acne - Marknadspotential

Utöver ovan så har Lipidor med AKVANO testat ca 70 olika läkemedelssubstanser med framgångsrika resultat på samtliga 70 st, inom en rad olika sjukdomar/indikationer. Detta öppnar upp för att kunna bredda portföljen framöver.

För supergenerika (Lipidor's fokus) är det också en mycket enklare, snabbare och billigare utvecklingsprocess än för originalläkemedlet. Det som skiljer sig mot vanlig generika är att man måste dokumentera den fördel som man anser produkten har i en fas III-studie, storlek av studien beror på fördelen man vill dokumentera och kunna marknadsföra.

.

.

05 - AKP01 - Psoriasis

.

Lipidor har utvecklat en spraybar kalcipotriolprodukt, Kalcipotriol/AKVANO 50 µg/g kutan lösning. Denna produkt, AKP01, är formulerad med bolagets patenterade lipidbaserade AKVANO-teknologi, som ger patienter mer precis dosering och ökad komfort.

Lipidor har framgångsrikt genomfört en FAS III-studie med AKP01 inom psoriasis. FAS III-studien, omfattande 277 randomiserade patienter, uppnådde sitt primära behandlingsmål och visar terapeutisk ekvivalens med jämförelseprodukten, i reduktion av PASI-score (Psoriasis Area and Severity Index). Både Lipidor’s AKP01 och jämförelseprodukten hade statistiskt signifikant bättre effekt jämfört med placebo.

Tack vare den framgångsrika FAS III-studien med AKP01 så har Lipidor lyckats signera ett stort licensavtal med det internationella läkemedelsföretaget Menarini Group från Italien. Licensavtalet omfattar även AKP02G2 och har utvidgats med nya globala marknader. Licensavtalet täcker ca 75% av den globala adresserbara marknaden för Lipidor.

Menarini Group omsatte 2022 över 50 mdr SEK (!)

Värt att notera är att Lipidor´s VD Ola Holmlund nyligen kommunicerat att flera läkemedelsbolag hört av sig och frågat om möjligheter till licensavtal inom psoriasis. Han bekräftade också att det pågår minst två diskussioner med minst två aktörer gällande främst marknaderna Sydamerika och Norden. Uppdatering från dessa samtal utlovades också nyligen.

.

.

06 - AKP02 - Psoriasis

.

Lipidor meddelade i oktober 2022 resultaten från en FAS III-studie med AKP02. I studien jämfördes AKP02 med marknadsledande Enstilar och placebo. Enstilar säljer för ca 2 mdr SEK/år (!).

För att FAS III-studien skulle vara framgångsrik för AKP02 så behövde man uppnå kriteriet "non inferiority" jämfört med Enstilar, dvs AKP02 skulle ha en effekt på sämst -10% av vad effekten för Enstilar uppnådde. AKP02 skulle alltså klarat FAS III om den hade 90% av effekten Enstilar hade. AKP02 nådde upp till 87,6%, Lipidor missade alltså målet med minsta möjliga marginal.

.

Sedan dess har Lipidor analyserat varför resultaten med AKP02 inte nådde upp till förväntat resultat. Detta har man genomfört på ett minst sagt framgångsrikt sätt och med den uppgraderade varianten AKP02G2 så har man i tester sett att AKP02G2 t.o.m. är bättre än Enstilar (!)

Mer om AKP02G2 nedan.

.

.

07 - AKP02G2 - Psoriasis

.

AKP02G2 innehåller läkemedelssubstanserna Kalcipotriol och Betametason. Dessa administreras med den patenterade AKVANO-teknologin, vilket tillsammans alltså ger produkten AKP02G2.

.

Som jag gick igenom ovan så är AKP02G2 en uppgraderad variant av AKP02. Det är resultatet av det framgångsrika arbetet med att analysera varför inte AKP02 nådde upp till det primära målet att ha en effekt på minst 90% av effekten som marknadsledande Enstilar ger, AKP02 nådde 87,6%. Det visade sig att AKP02 hade en lite för snabb verkningstid, produkten tog sig lite för snabbt igenom huden.

Lipidor såg i nya tester med Enstilar att Enstilar var kladdig och låg kvar längre på huden, vilket gav ett bättre resultat. Lipidor behövde göra AKP02G2 lite mer "trög" så att effekten av behandlingen verkar under lite längre tid. Det fantastiska med AKVANO, som beskrivits ovan, är att den kan anpassas för att optimera tillslagshastigheten.

.

Lipidor anpassade AKVANO, optimerade tillslagshastigheten och på ett mycket framgångsrikt sätt så tog man fram nästa generation av AKP02 => AKP02G2. Framgången var så stor att man i nya tester mellan AKP02, AKP02G2 och Enstilar inte bara visade att AKP02G2 hade blivit mycket effektivare än AKP02. AKP02G2 visade sig t.o.m. vara BÄTTRE än Enstilar!

.

Det är med dessa mycket framgångsrika resultat Lipidor nu med stora steg är på väg mot en mycket sannolik succé med AKP02G2 då man redan levererat allt prövningsmaterial till Cliantha Research, den CRO som nu ska utföra den planerade FAS III-studien. Finansieringen är helt klar för denna studie och resultat ska komma redan i q1 2025, troligtvis i den senare delen. Första behandlade patient i denna FAS III-studie kommer att kommuniceras och är planerad till "slutet av september".

Med tanke på att AKP02G2 nu i tester visat sig vara bättre än marknadsledande Enstilar så finns det bra marginaler för en framgångsrik FAS III studie. Jag har ALDRIG tidigare under mina 20-25 år som investerare i branschen sett så stor sannolikhet att lyckas i en studie som jag nu gör med AKP02G2.

Den exceptionellt stora sannolikheten till framgångsrik FAS III-studie med AKP02G2 styrks en ny storägare i Lipidor. Det handlar om Life Science Invest Fund från Danmark, som meddelade följande gällande den nya FAS III-studien med AKP02G2:

"We estimate that the probability of Lipidor's success in the new study is significantly higher than normal, and that Lipidor is therefore an exciting investment case for us at a very low valuation."

.

.

08 - Lipidor - Övriga projekt

.

Det finns mycket stora möjligheter för Lipidor att utveckla ett stort antal produkter med den patenterade AKVANO-teknologin. Den är applicerbar på ett mycket stort antal läkemedelssubstanser och under punkt 04 finns en mycket värdefull pipeline som Lipidor skulle kunna fortsätta utveckla framöver. Utöver beskriven pipeline så har man framgångsrikt testat 70 olika läkemedelssubstanser med AKVANO. Det finns alltså alla möjligheter till att fortsätta skapa stora värden i företaget. Redan nu är det lätt att tänka sig in i att AKVANO-teknologin kan vara mycket intressant att komma åt från stora aktörer.

.

.

09 - Lipidor - Samarbetspartners/Huvudaktieägare

.

Samarbetspartners och huvudaktieägare 240630:

  1. Aurena Laboratories 22,11%
  2. Life Science Invest Fund 10,95%
  3. Cerbios-Pharma 9,38%

.

Aurena Laboratories är både storägare i Lipidor och dess kontraktstillverkare av produkter baserade på AKVANO-teknologin. Cerbios-Pharma är ett privat läkemedelsföretag baserat i Schweiz, Denis Angioletti är deras representant i Lipidor´s styrelse. Nya på listan är Life Science Invest Fund från Danmark.

De två förstnämnda har under många år haft ett starkt samarbete med Lipidor och även deltagit med stora investeringar. Detta är två mycket starka och viktiga huvudägare som engagerat sig mycket i Lipidor. Dom har båda två ett stort incitament i att Lipidor blir framgångsrika.

Life Science Invest Fund tillkom som en storägare i den senaste kapitalanskaffningen.

.

.

10 - Lipidor - Värdering historiskt/nutid

.

Nu till ett intressant ämne, värderingen! Som jag skrivit om ovan så vill man ju för "Det ultimata caset" se låg risk/hög potential/låg värdering. Det tycker jag man definitivt ser i Lipidor. Går igenom det steg för steg:

1 Låg risk, vilka faktorer spelar in?: Lipidor verkar inom supergenerika som generellt har mycket lägre risker än traditionell läkemedelsutveckling. Inte lika kostsamt, snabbare väg till marknad via direkt in i FAS III. Lipidor har en patenterad teknologi, AKVANO, som kan justeras för att förbättra effekten av befintliga läkemedelssubstanser. De läkemedelssubstanser man baserar sina produkter på är redan på marknaden inom respektive indikation. Redan godkända och effektiva och Lipidor har med sin teknologi en rad fördelar.

2 Hög potential, vilka faktorer spelar in?: Att potentialen är hisnande är ren fakta. Om Lipidor endast skulle lyckas inom den första indikationen psoriasis så är potentialen hisnande. Enbart AKP01/AKP02G2 spås sälja för miljardbelopp varje år. Andra faktorer som pekar på en mycket hög potential är ju att Lipidor med AKVANO redan framgångsrikt testat ytterligare över 70 läkemedelssubstanser, snabbare väg till marknad med lägre risk, samt också att man redan med första projektet lyckats med ett första lukrativt licensavtal, dessutom med ett internationellt stort läkemedelsföretag, Menarini Group som omsätter ca 50 mdr SEK/år.

3 Låg värdering: Gällande den nuvarande mycket låga värderingen på ca 100 MSEK så måste vi se på dels vad man "får för pengarna" och hur den historiska värderingen sett ut.

När Lipidor kommunicerade positiva FAS III-resultat för AKP01 så värderades företaget till ca 530 MSEK. Denna värdering var exklusive både licensavtalet med Menarini Group och med AKP02G2 långt fram. Dessutom att inte vara nära ytterligare licensavtal. Det pågår just nu diskussioner gällande nya licensavtal, främst gällande Sydamerika och Norden. Det kan vara med flertalet aktörer och det kan tillkomma fler marknader. Klart är att läkemedelsföretag hör av sig till Lipidor för att dom ser potential.

.

Vi har alltså nu ett företag med följande värdemotiverande faktorer:

  • AKP01 godkänt i FAS III inom psoriasis. Marknadsstorlek: 2 mdr SEK/år
  • AKP02G2 snart första patient behandlad i FAS III. En studie som går snabbt, redovisning q1 2025. AKP02G2 jämförs med marknadsledande Enstilar som säljs för ca 2 mdr SEK/år. Marknadsstorlek: ca 6 mdr SEK/år
  • En tidigare kommunicerad pipeline bestående av AKP03, AKP07, AKP08. Marknadsstorlek: ca 50 mdr SEK/år
  • Licensavtal med Menarini Group gällande AKP01/AKP02G2. Avtalet är utvidgat till fler marknader, men enbart för de första marknaderna uppgick potentiella milestones till Lipidor på ca 215 MSEK varav en del är utbetalt och ca 30 MSEK erhålls vid positiva resultat i FAS III för AKP02G2 i q1 2025. Utöver detta så ingår även hög royalty på försäljningen.
  • Vetskap om att Lipidor framgångsrikt testat över ytterligare 70 läkemedelssubstanser med AKVANO

.

Sannolikheten att Lipidor är på väg mot ett enormt genombrott är mycket hög. Det kan handla om ett paradigmskifte inom behandling för hudsjukdomar tack vare den patenterade AKVANO-teknologin.

Detta för att sannolikheten att resultaten i FAS III för AKP02G2 är mycket hög. AKP02G2 har t.o.m. råd att vara 10% sämre än marknadsledande Enstilar och ändå klara kriterierna för en framgångsrik FAS III-studie. Kom ihåg att Lipidor nyligen i omfattande tester visat att AKP02G2 t.o.m. är BÄTTRE (!) än Enstilar.

Ha då också i åtanke tidigare nämnt citat från storägaren Life Science Invest Fund, Danmark:

"We estimate that the probability of Lipidor's success in the new study is significantly higher than normal, and that Lipidor is therefore an exciting investment case for us at a very low valuation."

.

.

Jag ser en hög sannolikhet till en mycket stor kommande uppvärdering av Lipidor inför FAS III-resultaten i q1 2025.

.

Det är inte rimligt att ett företag som Lipidor ska värderas så lågt som nuvarande BV på ca 100 MSEK. Uppvärderingen har inletts, men jag är övertygad om att det bara är början på något mycket större.

.

.

Slutsats:

Jag ser definitivt Lipidor som: "Det ultimata caset"

.

.

Källhänvisningar:

Lipidor´s hemsida

Kommentar från LSIF

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?