Post entry

Kommentar till Klick data´s Q1 redogörelse

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ökad orderingång och förbättrad resultat, värderingen har sjunkit med 10 % senaste veckan rensat för utdelningen = förbättrat köpläge.

Klick data lämnar rapporter halvårsvis och har för Q1 och Q3 en kort kvartalsredogörelse istället på några rader.

Q1 som för Klick data infaller under perioden maj-juli är till följd av semesterperioder bolagets lågsäsong och stod förra året endast för 15 % av årets omsättning samt 6 % av resultatet efter skatt. Så till följd av att det är riktigt lågsäsong samt väldigt knapphändig info för kvartalet så är det svårt att dra stora slutsatser. Som investerar så är man så van vid kvartalskapitalismen att faktiskt saknar en riktigt kvartalsrapport. Men ett litet bolag som Klick data har viktigare saker för sig än att lägga kraft på kvartalsrapprter vilket nog är klokt.

När det gäller tillväxten så finns det två siffror i kvartalsredogörelsen att kolla på, omsättningen som ökade med endast 5 % 1,8 MSEK samt orderingången som ökade med 47 %. Orderingången ser med andra ord gynnsam ut för tillväxten resten av året.

Vinsten e skatt ökade med hela 50 % till 0,3 MSEK men man kan inte dra så stora slutsatser av det. Först och främst för att det är riktig lågsäsong och det är i reda pengar enbart är 100k vi pratar om. Men sen för att den ända siffran som rapporteras är vinst e skatt. Hur mycket som kommer ifrån finasiella poster jämfört med rörelseresultatet vet vi inte. En del av denna resultatförbättring kan ha att göra med förbättrade rörelsemarginaler som drivs av ökad omsättning samtidigt som man kanske har haft lite mindre utvecklingskostnader eller finsiella poster. Även om det som sagt inte går att dra så stora slutsatser av denna resultatförbättring så är det ju alltid trevligt med en 50 % ökning av resultatet trots att man har högre skattesats i år jämfört med förra året.

Sedan min anlys skrevs den 23 aug så har kursen sjunkit ifrån 12,8 till 11 kr, rensat för utdelning på 0,6 kr så innebär att värderingen har sjunkit med 10 %. Marknadsvärdet är nu knappt 27 MSEK, själva bolagsvärdet (Enterprise value) är ca 17 MSEK. Med ett rörelseresultat förra bokslutet på 3,1 MSEK och en total vinst efter skatt på 2,7 MSEK + 700 TSEK i avsättnignar till periodiseringsfond så ser värderingen riktigt trevlig ut. Jag har passat på på att tanka mer Klick data på kurs 11kr.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?