Post entry

Morphic: Every dog has it´s day!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Morphic har utan tvekan haft det motigt men nu finns goda chanser att aktien repar sig. Ny strategi och ledning och ett starkt nyhetsflöde under sommaren bör återställa en del av förtroendet.

Utan att på något sätt tillhöra den luttrade skaran av Morphic-fans så tror jag att aktien har god potential att bli en av sommarens börsvinnare. Dels så är aktien mycket volatil, vilket är en viktig förutsättning. Dessutom så har både bolaget och aktien haft det extremt motigt under senare tid, vilket ger möjligheter att överraska från en låg nivå. En ny ledning har tillträtt som förmodligen har rensat ut och reserverat för gamla synder. Någon ytterligare nyemission är knappast aktuell den närmaste tiden. Beslut om en ny och mer fokuserad strategi har tagits, vilket sannolikt kan återställa en del av förtroendet för bolaget. Och dessutom så tror jag att vi kan räkna med en fortsatt hög aktivitetsnivå och ett starkt nyhetsflöde från bolaget. Visst, man kan fortfarande betrakta aktien som en lottsedel eller option, men nu finns i alla fall ett antal faktorer som kan driva kursen åt rätt håll.

1. Tillbaka till bränslecellen. Morphic kommer under den nya ledningen att fokusera krutet på bränsleceller. De senaste åren har bolaget spritt sig alltför tunt genom att diversifiera sig brett mot olika alternativa energislag. Det är knappast hållbart i längden för ett så pass litet bolag. Verksamheten inom bränsleceller skall nu mer fokuseras på tydliga marknadsbehov. Därför skapas också en gemensam säljorganisation för hela Morphic Fuel Cells. Morphic fick nyligen en genombrottsorder på kompletta bränsleceller värd cirka 50 MSEK, så det finns uppenbarligen några kunder som uppskattar deras produkter.

2. Vindkraft och övrigt säljs. Morphics engagemang inom vindkraft kommer sannolikt att avvecklas helt. Bolaget uppger att det pågår ett intensivt arbete för att ge bolagen Scan Wind och Dyna Wind en mer ändamålsenligt ägarstruktur. Möjligen så kommer detta att ske i flera steg, men inriktningen mot att helt släppa vindkraften verkar tydlig. Jag tror att det första steget kommer att tas under sommaren, vilket kan påvisa betydande värden i bolaget. Morphic har fortfarande också ett bolag som tillverkar fartygspropellrar, Aerodyn. Lönsamheten är mycket god med marginaler omkring 20%. Aerodyn står också på säljlistan och bör kunna inbringa ett skapligt belopp.

3. Uppköpskandidat. Jag tror att Morphic inom några år kommer att vara utköpta från börsen. Renodlingen och uppstädningen som nu genomförs banar väg för att någon större industriell aktör skall köpa upp kärnverksamheten inom bränslecellsteknik. Ägarbilden är relativt spridd och bör inte utgöra något hinder. Detta ligger dock lite längre bort i tiden än denna analystävling sträcker sig.

P.S. Hoppas att rubriken inte väcker anstöt, men aktien har verkligen varit en dog (engelsk börsslang för underpresterare). Jag har inte sammanställt hur mycket pengar som bolaget tagit in under åren, men min gissning är att det överstiger börsvärdet många gånger om. Någon annan värdering lägger jag inte i benämningen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?