Post entry

Hur skall det gå för Morphic?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I förra veckan kom bokslutsrapporten och man får väl säga att trenden förefaller stabil. Men naturligtvis på alldeles fel nivå. För att klara sig undan ännu en nyemission så krävs det nu en sällan skådad turn-around.

Även om förlusttakten har reducerats så fortsätter Morphic att redovisa rejäla förluster. Och orsaken är enkel, vilket sammanfattades ganska väl med deras egen kommentar: Det negativa resultatet förklaras generellt av att koncernen ännu inte förmår att generera intäkter som täcker kostnadsmassan. Bolaget hade 34 MSEK i kassan på nyårsafton och frågan är hur länge pengarna kommer att räcka. I det fjärde kvartalet var kassaflödet -24 MSEK, före förändringar i rörelsekapital. Med den takten så får de svårt att klara sig fram till Påsk (som förvisso ligger sent i år).

Helt överraskande är det väl knappast. De 21 000 aktieägarna är luttrade vid det här laget. Vissa bloggare har tidigare på detta forum förutspått en konkurs i bolaget. Själv skall jag erkänna att jag inte har följt Morphic mer än på distans. Vilket också har varit ofrivilligt från min sida. Jag har sedan förra sommaren vid upprepade tillfällen försökt att få till ett möte med ledningen. Dels för att få bättre insikt i deras verksamheter och försöka förstå hur planen ser ut. Men det har ännu inte blivit av. Varför vet jag inte säkert, men intrycket av att de inte vill ha någon kontakt med aktiemarknaden är tydligt. Tyvärr så bidrar det i någon mån till den stora osäkerheten kring bolaget. Om de duckar för de frågeställningar vi har så försvårar det uppenbart kommunikationen med aktiemarknaden. Jag kan inte tänka mig att deras 21 000 aktieägare är särskilt väl insatta i Morphics situation. Jag tror att situationen är prekär och att våren kan bli helt avgörande för deras existens.

Undvika akut likviditetskris

För att förbättra den finansiella ställningen så måste vindkraftsprojektet Uljabuouda slutföras utan några stora merkostnader. Enligt Morphic så återstår en restlista med punkter som behöver åtgärdas tillsammans med underleverantören WinWind. Hur mycket rörelsekapital som då frigörs kan vi inte utläsa ur deras rapport, men gissningsvis skapas ett andrum på ytterligare något kvartal.

Ett dotterbolag som faktiskt vände till positivt resultat i Q4 är Aerodyn som legotillverkar fartygspropellrar. Detta tillhör inte kärnverksamheten utan Aerodyn är med all säkerhet till salu. Om de lyckas sälja detta bolag under våren så stärker de upp kassan ytterligare. Vad de kan få betalt för bolaget är i dagsläget svårt att uppskatta. Marknadsläget inom fartygsindustrin är extremt svårtbedömd för närvarande.

Vad finns sedan kvar? Aerodyn (fartygspropellrarna) utgör i dagsläget omkring halva koncernens omsättning. På årsbasis motsvarar det en försäljning på knappt 100 miljoner kronor av cirka 200 miljoner för koncernen totalt. Morphics övriga delar består av Dynawind som tillverkar vindkraftstorn samt bränslecellsbolagen: Cell Impact, Exergy och Accagen. De senare redovisas tillsammans med Aerodyn under rubriken: Övrig verksamhet, vilket är typiskt för sådant som bolagen generellt sett anser vara icke-kärnverksamhet.

Inom bränsleceller är försäljningen blygsam och det är svårt att tro på något större uppsving under överskådlig framtid. Utan att göra någon bedömning om vad bränslecellernas långsiktiga potential är så skall man knappast räkna med dessa kommer rädda bolaget ur dagens kris. Känns ytterst tveksamt att Morphic skall försöka hålla dessa bolag under armarna. Men det är kanske så att de redan planerat att avyttra/avveckla dem och att de därför placerades i kategorin: Övrig verksamhet. Morphic Wind kan därmed bli det som återstår av hela imperiet. Efterfrågan på vindkrafttorn kommer med all sannolikhet fortsätta att växa och här finns åtminstone en möjlighet att på relativt kort sikt skapa en lönsam affär. Här skulle man behöva veta vilka deras konkurrensfördelar är. Den historiska utvecklingen är inte mycket att luta sig emot. Men låt oss hoppas att de lyckas här, annars tror jag att ridån kommer gå ned för Morphic inom något år.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?