Post entry

Morphic - undvik aktien

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Morphic 0,71 kr.

Trots en hisnande uppgång från 0,45 kr nivån är mitt bestämda råd att den här aktien skall man undvika att ha i sin portfölj. Uppången kommer att locka säljare att försöka bli av med sina aktier, så potentialen kan anses tämligen begränsad. De allra flesta sitter med rysande förluster, och bara hoppas på att finna ett tillfälle att sälja.

Moprpic är på väg mot konkurs, och jag utesluter inte en företagsrekonstruktion inom kort. Informationen är knapphändig, och har hitills kantats av opålitlig information, från företagsledningen.

Största hotet är att kassan sinar hastigt. Morphic kommer förmodligen att göra upprop för ytterligare en nyemission, det har hitills varit ca 16 stycken, och ägarna har skjutit till 1039 miljoner kronor enbart de senaste två åren.

Ambitionerna i Morphic är större än kassan. Grundregel ett i aktiesammanhang är att skilja på bolagets affärsidé och dess aktie. Morphic har en utomordentlig målsättning, nämligen att utveckla en innovation från 1800-talet. Bränsleceller. Tekniken har samlat en stor skara entusiaster, som samtliga tror på att flödesplattor är framtiden. De kan mycket väl ha rätt, och kompetensen i Karlskogaföretaget kan nog betecknas som världsledande, men det innebär inte självklart att företaget Morphic kan komma att vända förlusten till vinst.

Det hela började med att Morphic gjorde ett par snabba företagsköp i storleksordningen 200 miljoner kronor och skaffade sig kompetens inom polymerteknik för att ta sig till marknaden med en färdig produkt. Dessvärre, så vet vi nu i efterhand att Morphic betalat ett överpris för de köpta bolagen. Nu på vårkanten fick de därför göra rejäla nedskrivningar av värdet på innehavet, med hela 135 miljoner kronor, dvs med nästan 3/4 av köpesumman.

En sak som försvårar för aktieägarna är att det är nästan omöjligt att få objektiva beskrivningar av vad som pågår, och bolagets egna prognoser kommer ofta när penningbehovet är skriande akut.

Den som vill följa utvecklingen gör väl i att försöka finna information, som är oberoende av Morphics egna bedömnigar. En sådan ledtråd finns i Nolatos rapport. I årsredovisningen för 2008 beskriver Nolato de bränsleceller som man tillverkar till Myfc. Det är plana passiva bräsleceller på effekter upp till 75 watt, avsedda för att ladda litiumjonbatterier i mobiltelefoner och bärbara datorer.

Hur länge räcker då kassan?

Det första som behöver klarläggas är i vilken takt, det numera observationslistade Morphic förlorar pengar. Om jag tolkat saken rätt, så är kassaflödet negativt med 20 miljoner i månaden för närvarande. De kostnadsbesparingar som aviserats de senaste åren har ännu inte gett någon effekt.

De flesta personerna i ledningen har suttit där under hela förlustperioden, och ännu inte visat att de klarar att hantera förlustsituationen. Vid halvårsskiftet fanns ca 140 miljoner kvar i kassan. Efter det har ScanWind sålts och inbringat 100 miljoner. Det sista låter hoppfullt, men då skall man betänka att det köptes för ungefär ett år sedan för 280 miljoner kronor.

Dessa 240 miljoner räcker dock inte långt om inte förlusterna drastiskt stoppas. Varje dag förlorar aktieägarna en miljon kronor. Det gör ca 20 miljoner på en månad. Jag tror att den 17:onde nyemissionen hänger i luften. Kostnadskalkylerna överskrids förvånandsvärt ofta. Jag tror inte att det är något fel med ambitionerna och bränslecellerna, bara att ledningen inte har greppet om hur mycket utvecklingsarbetet kostar.

Är då Morphic ett förhoppningsbolag?

För att kunna kallas lottsedel måste det finnas något att hoppas på. Förluster löften och tomt prat har avlöst varandra det senaste decenniet, och jag har inte upptäckt något som skulle förändra bilden. Det är snarare så att man kan förundras över att inte bolaget blivit peststämplat av marknaden tidigare. Förmodligen sammanhänger det med att produkten i grund och botten är sund, och ligger i tiden.

Att Morphic är ett bolag som går med förlust och har stora problem, skall inte förväxlas med möjligheten att göra kortsiktiga pengar på aktien. De som är påpassliga vet att den procentuella hävstången är oerhörd i en aktie som Morphic. Det är inte heller något större fel på själva bränslecellerna som utvecklas. Vinnare på den här aktien är de som är skickliga nog att gå in och ur aktien, vid rätt tillfällen.

Det sistnämnda är väldigt svårt, eftersom att kursen hela tiden befinner sig i fallande trend, och varje gång som den skjuter uppåt, så kommer många att vilja lämma det sjunkande "skeppet".

Egentligen skiljer sig Morphic föga från andra mindre bolag på börsen. De mindre aktieägarna är förvånandsvärt väl insatta i varan som erbjuds, och kan ganska ofta betraktas som experter inom de områden som småbolagen vill erövra. Detta är sant oavsett om det handlar om DNA-analyser, biologiska sensorer, nanoteknik och olika forskningsprojekt för läkemedel. Bränsleceller kommer att behövas, inte tu tal om den saken, frågan är bara om det kommer att bli en bra affär för Morphic, eller om det krävs någon annan som slutför utvecklingsarbetet.

Till dess att osäkerheten blir mindre är mitt tydliga råd att man bör avstå från aktien.

Min erfarenhet säger mig att den som tänker sig att Morphic kommer att bli något stort, har gott om tid att hoppa på aktien, även sedan förlustsiffrorna vänts till vinst.

...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?