Post entry

Morphic: spekulativ köprekommendation

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Insiderköp och en ny ledning som visar krafttag. Risken är fortsatt hög men det finns potentiella kurstriggers i kärnverksamheten vilka under 2010 kan skicka aktien högt upp på vinnarlistan. Bolaget är värt en liten chanspost.

Hög risk Det går inte att komma ifrån att Morphic är på OBS-listan och att man brottas med en hel del problem. Ett aktieköp med betoning på mycket lång sikt är fortfarande mycket spekulativt och högst osäkert. Även på kort sikt kan en placering gå fel. Under 2010 och särskilt under den inledande delen ser jag emellertid flera goda skäl och möjliga triggers som kan ge aktien ett härligt lyft. Jag tror på nya ledningens förmåga och räknar med en snar återkomst till Nasdaq Omx. Jag väljer att plocka in några Morphic som krydda och tar i första hand sikte på en exit i april månad.

Morphic just nu Renodlingen av nya verksamheten, tillverkning av flödesplattor och bränsleceller, pågår med full kraft. Nya ledningen gör bedömningen att man under städningen kommer att klara sig med befintliga medel till dess att kärnverksamheten genererar positivt kassaflöde. Det finns 200 msek i likvida medel att sättas i relation till dagens börsvärde på 240 Msek vid kurs 0,66 kr. Skulderna blott 30 mkr. Man kommer fortsätta dras med förluster från gamla verksamheten ytterligare några kvartal men siffrorna bli stadigt bättre.

De flesta förknippar lite felaktigt Morphics möjligheter inom bränsleceller till enbart fordonsindustrin. Verkligheten är en annan. Man marknadsför och säljer färdiga produkter för fritidsprodukter som husvagnar husbilar och båtar. I april kommer reservkraft till telekombasstationer på bred front. Bränsleceller inom konsumentelektronik fortsätter att utvecklas positivt. Som grädde på moset finns fortfarande möjligheterna inom fordonsindustrin. Mer aktuell info längre ned.

30 dgr högre botten 23:e Nov skrev jag i en blogg följande:

”Nedskriven, hatad, ratad, utskrattad, KK-utnämnd, obs-listan etc. Listan kan göras lång och man bör inte gå emot en trend. Jag tänker inte rekommendera några köp men jag kan inte undgå att se vissa tecken på att flockmentaliteten drivit aktien för långt och att vi har en möjlig högre botten under bildande.”

En vecka senare bildas det som nu ser ut att bli en ”30 dgr högre botten”. Kursen har de senaste åtta veckorna traglat strax under taket i årets nedåtgående trend men ser just ut att påbörja penetration och definitivt genombrott ur trenden och uppåt. Den som vill räkna vågor kan se att kursen är nära att starta en 3:3, vilket skulle betyda bra bränsle i baken. 100 dgr f.n runt 0,75 kr och 200 dgr runt 1,05 kr.

Skatteplaneringseffekten Morphic tillhörde förlorarna 2009 och sjönk med 49 %. Årets förlorare är alltid pressade sista veckorna innan nyår, särskilt ett år då folk har stora vinster. Man säljer förlorarna för att kvitta förlusterna mot övriga vinster och minska sin skatt. Trots detta var aktien stabil under nov-dec då aktörer som Erik Penser FK köpt stora mängder. Under det nya året 2010 kommer detta säljargument att försvinna.

Insiderköp Ännu har inga bejublade insiderköp synts till. VD och delar av styrelse har emellertid positionerat sig med ett mindre antal aktier under hösten 2009. Styrelseordförande Staffan Ahlberg köpte i början på december en halv miljon förstagångsaktier

Närtida CE-certifiering för deras portabla bränslecell Max-E-3600 - Bränsleceller till telekombasstationer i april Intresset för Morphics bränslecell Max-E-3600 till fritidsprodukter såsom båtar, husvagnar och husbilar tilltar. Här är det inte bara från franska Narbonne som bolaget i maj ingick ett distributionsavtal med som man ser ett intresse, utan även ett ökande intresse från de nordiska länderna och Italien. I 2009 års investerarmissmod och skatteplanering verkar många glömt att avtalet med Narbonne är garanterat till minst 48 Mkr. Leveransstart skedde i höstas.

CE-märkningen för Max-E-3600 är inne i slutfasen och produktionsuppbyggnad pågår inför leveranser mot det ingångna distributionavtalet med Narbonne. Nya ledningen har vidare uttalat att man redan i höstas sett ett stort intresse för Polaris 5 TLC som reservkraft för telekombasstationer. Denna produkt kommer att lanseras brett i april 2010. Gemensamt för Polaris och Max-E-3600 är en innovativ konstruktion med hög verkningsgrad i kombination med låg produktkostnad och låga driftskostnader.

Vad gäller tillverkning av flödesplattor har Morphic ett stort antal pågående intressanta utvecklingsarbeten och pågående industrialiseringar med olika kunder inom olika segment

Vetenskapligt- och industriellt råd För att skaffa sig en bred kompetens har den nya ledningen i Morphic inrättat ett Vetenskapligt- och Industriellt råd. Rådets uppgift blir dels att agera som rådgivare i samband med pågående produktutveckling inom koncernen, dels att ge förslag på riktlinjer för det långsiktiga arbetet framåt. Rådet består förutom VD av personer med gedigen erfarenhet från såväl näringsliv som universitet och högskola. För mer ingåend info kring medarbetarna se Morphic´s websida.

Bränsleceller på väg tillbaka

Först var den svaret på bilismens ödesfråga. Sedan blev allt för dyrt, krångligt och besvärligt – och nu håller den på att bli omkörd av elbilarna. Men det vore ett misstag att placera bränslecellsbilen på innovationernas kyrkogård. Den är på väg tillbaka – och det i full fart. Under hösten har en rad olika saker inträffat som har gett bilar som drivs med energi framställd i en bränslecell en ny, ljus framtid.

I september träffades ett avtal i Tyskland, mellan Daimler, staten och ett antal energiföretag (däribland Vattenfall) om en kraftig utbyggnad av tankställen med vätgas.

År 2015 ska åtminstone 1.000 mackar erbjuda vätgas.

I Japan finns ett liknande avtal – vilket också ställer krav på biltillverkarna att erbjuda bilar.

Åtta biltillverkare har, även det nu i höst, därför slutit ett avtal om att kunna leverera "några hundra tusen" vätgasbilar från 2012. Det är Honda, Renault-Nissan, Hyundai, Ford, General Motors, Daimler, Kia och Toyota.

Hela artikeln kan läsas på denna länk:

http://di.se/Artiklar/Branslecellsbilar_pa_vag_tillbaka.aspx?ArticleID=2009\\\\\\\\11\\\\\\\\28\\\\\\\\363860&words=br%c3%a4nsleceller&SectionID=Ettan&menusection=Startsidan;Huvudnyheter

Summering Morphic är en högriskaktie tills motsatsen bevisas. Aktier inom denna kategori skall man av naturliga skäl var mycket skeptisk till särskilt när de listats på Obs-listan. Emellertid finns av samma anledning en möjlighet. Den nya ledningen visar, i mina ögon, så här långt starka ambitioner och handlingförmåga att återskapa det förtroende som gamla ledningen raserat hos såväl börs som investerare. Samtidigt bör man i sammanhanget komma ihåg att Morphic inte tappat en enda kund eller samarbetspartner. Det hör man inte så ofta tyvärr. Lyckas nya ledningen kommer förtroendet snabbt tillbaka. Ett återinträde på small cap kommer bara det att skjuta iväg kursen.

Dagens värdering är egentligen en bra bit under den värdering som gällde sommaren 2005 då bolaget ännu var ett förhoppningsbolag inom bränsleceller. Ca 30% lägre om jag uppskattat rätt. Inhoppet i vindkraften kom därefter. Idag finns som jämförelse likvida medel på ca 200 Msek mot endast ca 30 Msek vid halvårsskiftet 2005. Å andra sidan är förlusterna från rest-morphic ännu påverkande men man bedömer de skall räcka. Idag har man en helt annan bredd i ledningen av företaget och, som det verkar, en ledning att lita på Skillnaden mot 2005 är vidare att man nu påbörjar en kommersialisering av bränslecell produkter samtidigt som fordonsindustrin kommit närmare en expansion. Narbonne-avtalet på 48 Mkr kan följas upp av andra aktörer. Lanseringen och det förtida intresset för Telekombassationer verkar lovande även det och bränslecell satsningen inom fordon i exempelvis Tyskland och Japan kan oväntat spilla över på Morphic. I så fall ser vi dramatiska uppvärderingar som inte ryms inom de motståndsnivåer jag angett nedan.

En riktkurs baserad på fundamental värdering överlämnar jag åt andra. Lite pretentiöst i överkant för undertecknad. Sammantaget formationer i charten och den info jag presenterat ovan så nöjer jag mig med att relatera ett eventuellt ökat intresse och ökad uppgång till de motståndsnivåer som finns i aktiens chart. Dessa nivåer, plus minus några ören, kan vara en hjälp om det blir som jag hoppas och tror. Nivåer att bevaka blir i första hand: 0,75 kr - 1,05 kr - 1,32 kr - 2 kr

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?