Post entry

Realfiction - Seeing is believing

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Så kom då äntligen dagen då magin bakom ECHO skulle presenteras offentligt. Eller snarare magin bakom DPT som project ECHO nu kommit att landa i som färdigutvecklad teknik. Realfictions Directional Pixel Technology är numera helt redo att licensieras för att ingå i konsumentprodukter. Bolaget bjöd, den första december 2023, in aktieägare som fick se tre olika DPT-displayer på kontoret i Köpenhamn. Förväntningarna var höga och det kändes andäktigt nervöst att sätta sig på tåget och bege sig mot den danska huvudstaden för att bevittna något som ännu endast beskrivits i ord. Att nu få möjlighet att själv uppleva, granska och syna denna teknik i sömmarna var en chans som inte gick att missa…

Detta är en uppföljande artikel efter mina två tidigare som kom förra året. I denna fokuserar jag främst på min egen upplevelse av att få bevittna tekniken samt träffa ledningen för bolaget. För en mer heltäckande genomgång så rekommenderas en läsning av de gamla artiklarna.

https://community.redeye.se/posts/realfiction-echo-the-holy-grail-of-holography

https://community.redeye.se/posts/realfiction-resan-har-bara-boerjat

Dagen innan visningen kom Q3-rapporten. En sinande kassa oroade inför denna och somliga, inklusive jag själv, anade att visningen eventuellt var ett sätt att blidka aktieägarna när det skulle visa sig att kapitalanskaffning närmar sig med stormsteg.

Dock gick en suck av lättnad bland investerarskaran när bolaget lät meddela att de är fullt finansierade till minst maj 2024 samt att de undersöker möjligheten att, vid behov, låna pengar som tar de ända fram till sommaren 2025 ifall förmodade intäkter från DPT skulle dröja längre än förväntat.

Visningen 1 december 2023

Intresset för DPT var större än förväntat och bolaget fick lägga till tre extra tillfällen för att kunna välkomna alla som anmälde sig till visningen.

I grupper om ca 20 personer välkomnades vi med tilltugg och dryck och fick som inledning en presentation av VD Clas Dyrholm där han kort gick igenom bolagets resa fram till denna punkt och sedan tog oss in i var de nu befinner sig samt var de siktar den närmaste tiden och även några år framåt.

Vid flera tillfällen nämnde han ”The Big Guys” när han pratade om diskussioner som förs kring licensiering av DPT för olika typer av displayer, där stora 85” TV utgör ett av segmenten de önskar ge sig in i.

Marknaden och möjligheterna för olika typer av displayer och segment är dock enorm; gaming, produktutveckling, medicin, försvar, informationsskärmar är några av områdena som DPT lämpar sig väldigt väl för. Möten med diverse aktörer för olika segment genomfördes under CES (Consumer Electronics Show) i Las Vegas. "We have scheduled nearly 40 presentations for potential commercial partners and related industry leaders from display companies, automotive, medical, digital signage, gaming and social technology companies, and more." ( PM: https://www.realfiction.com/investor-pressreleases-details?slug=realfiction-is-ready-to-showcase-its-directional-pixel-technology-during-the-ces-week )

Inte minst nämns Automotive som sedan 2021 förekommit som aktuellt vid upprepade tillfällen. Tittar vi på den branschen nu så förstår vi varför.

Det satsas enormt på detta segment och samtliga aktörer inom displayindustrin vill ha en del av kakan. Det blir både fler och större displayer i bilar och de blir alltmer avancerade i vad de klarar av. Infotainment har blivit ett nytt populärt begrepp. Just säkerheten är givetvis i stort fokus eftersom det rör sig om transportmedel och inte främst underhållningsapparater. Mycket viktigt är förstås att inte distrahera föraren när displayerna blir allt större och dessutom, förutom att kunna vara till nytta för just föraren, även förväntas vara till glädje för passagerarna. Alla lösningar som nu lanseras av andra tillverkare har dock kraftiga begränsningar jämfört med Realficitions DualView som ännu inte sitter i nån bil. De flesta andra använder funktioner som dimmar eller stänger av displayen om föraren tittar åt dess håll. Det finns också alternativ som skickar ljuset åt olika håll men genom att ”dela” på pixlarna exempelvis med ”shutters”. Nackdelen med det är bl.a. kraftigt försämrad upplösning samt ofta låg ljusstyrka. Realfictions DPT erbjuder dock alltså både en lösning för säkerhet samt möjligheten att se olika(!) innehåll för flera av passagerarna på samma display i full kvalitet. Detta är, helt klart, revolutionerande och eftersökt! Dessutom är Realfictions display billig att massproducera.

Dual View 2D med zonindelning

Det är också just för Automotive som den första av dagens showcase-displayer är ämnad.

Dual View 2D är en DPT-LCD-skärm på 17” i full HD vilket motsvarar en pixeltätäthet på 129,58 PPI vilket är nästan dubbla tätheten som krävs för en 65” TV i 4K, som har en PPI på 67,78. Med Realfictions DPT kan du således få ännu högre upplösning än 4K och detta görs alltså i olika riktningar för flera samtidiga användare utan kvalitetsförlust. Här demonstreras styrkan i DPT på ett häpnadsväckande sätt! Ingen annan displaytillverkare har lyckats med detta konststycke tidigare. Du kan alltså ha full HD med helt skilda content för flera olika användare utan kvalitetsförlust på samma display! Tekniken fungerar oklanderligt och det går inte att skilja denna display från någon annan ”vanlig” display på marknaden trots att den alltså kan skicka ut olika bilder till flera samtidiga användare. Liknande lösningar som presenterats av andra tillverkare har inneburit dålig ljusstyrka samt halvering av upplösningen och ännu sämre när du ökar antalet användare. Att nu stå och bevittna Realfictions lilla underverk live och utan att sakna någonting vad gäller kvalitet kändes på något sätt konstigt nog helt naturligt. Jag hade liksom inte räknat med något annat efter hur bolaget kommunicerat. Det var först på väg därifrån som det ordentligt slog mig hur imponerande denna teknik faktiskt är. Dual View 2D är, i sig, tillräckligt för att motivera dagens börsvärde med råge, menar jag.

Här kan du se en av bolagets egna videos som presenterar tekniken: https://youtu.be/Uici0y3pzMo?si=K9Sn_orUSqqidRSW

Om det inte kommer avtal inom Automotive med just DPT DualView under 2024 så skulle jag bli mycket förvånad. Tekniken är helt redo! Allt var på plats; skärpa, svärta, ljusstyrka o.s.v. Jag tänkte aldrig på att det inte skulle varit en helt vanlig högupplöst skärm jag stod och tittade på. Och då kunde jag alltså se på film i passagerarsätet medan ”föraren” bredvid mig såg exempelvis GPS-navigering eller annan nödvändig fordonsinformation. Eftersom detta var en demonstration så kunde jag även gå mellan de olika positionerna och se övergången mellan zonerna.

30/8 2023 kom ett PM om ett Notice of Allowance på ett dittills okänt patent som riktar sig till just automotivesegmentet. https://www.realfiction.com/investor-pressreleases-details?slug=realfiction-receives-an-additional-notice-of-allowance-from-the-us-patent-office

Detta patent godkändes genom ett snabbspår vilket också visar på behovet och tron på tekniken för just fordonsindustrin. Ett sådant "accelerated approval" kommer nämligen med vissa risker där processen kan försenas och försvåras om det inte omgående godkänns. Dock måste bolaget varit trygga med att patentet skulle godkännas samt verkligen känt sig nödgade att snabbt få till ett kompletterande patent just för detta segment eftersom det efterfrågats specifikt från industrin. Avtal ligger således troligtvis riktigt nära och när patent nu är på plats och skärmtekniken är färdigutvecklad så finns det inte längre något som stoppar en slutgiltig underskrift. Och det förhandlas med flertalet tillverkare, det står klart både från tidigare kommunikation samt bekräftades under presentationen. Det blir oerhört spännande att se hur ett sådant avtal kommer formuleras och vad det kan komma att röra sig om för siffror. Denna bransch allena omsätter enorma summor.

"Automotive Display Market Size was valued at USD 8.21 Billion in 2021. The Automotive Display market industry is projected to grow from USD 9.09 Billion in 2022 to USD 16.2 Billion by 2030, exhibiting a compound annual growth rate (CAGR) of 7,48% during the forecast period (2022 - 2030). The market is growing tremendously and hence shows various factors that drive the growth. The factors include demand for connected vehicles, an increase in dependency on navigation systems, and also there is an increase in demand for infotainment in automobiles…" ( Källa: https://www.marketresearchfuture.com )

AmTRAN, Realfictions samarbetspartner för LCD-spåret, har sedan en tid tillbaka fokuserat mer och mer på Automotive-segmentet och dessutom rekryterat personal där arbetsuppgifterna tydligt innefattar att hantera olika delar just inom touch-produkter specifikt ämnat för mittpanel i bil. Översatt text från en av dessa annonser:

"1. Formulera RFQ/RFI-produktspecifikationer och kostnadshantering för frontmonterade touch-produkter för fordon, uppskatta kostnaden för varje produkt och förbered en budget. 2. Utvärdering av FoU-delar såsom optiska specifikationer, val av touch-IC och lamineringsteknik för frontmonterade touch-produkter för fordon. 3. Kundkoordination och kommunikation. 4. Hjälpa olika avdelningar och fabriker att främja projektgenomförande, hantering problemspårning och lösning. 5. Kontrollera projektutvecklingsschemat och bistå vid planering, genomförande och spårningsgranskning av projektet."

3D Multiuser LCD Display

I det innersta rummet på kontoret hade de placerat själva flaggskeppet: Skärmen som visar 3D utan glasögon för flera samtidiga användare helt utan kvalitetsförlust.

Dit fick vi gå in två och två och slå oss ned i varsin stol.

Nu är det alltså eye-tracking och inte zonindelning på fördefinierade platser som gäller eftersom alla fyra ögon som sitter framför skärmen måste få individuella bilder för att 3D-effekt ska uppstå.

Även här valde bolaget Automotive-innehåll på den video som presenterades. Besökarna tas igenom en filmsnutt där bilen startas upp, en glimrande stjärna tar en liten lov några centimeter ”framför” skärmen och sen landar vi i en instrumentpanel med integrerat navigationssystem av lätt futuristisk design.

3D-effekten är tydlig och just detta content har lyft inåt-effekten mer än utåt-effekten.

Vägen som bilen färdas på liksom försvinner in bakom displayen medan instrument så som hastighetsmätare, klocka och varvräknare poppar ut ut displayen.

Återigen är kvalitén imponerande. Båda vi som sitter och tittar på samma skärm ser en fullt upplöst 3D-film med imponerande skärpa, kontrast, färgåtergivning, svärta och frekvensuppdatering. Och för den som eventuellt missat detta: Det här sker alltså helt utan behov av speciella glasögon eller annan extrautrustning! Realfictions Directional Pixel Technology är det enda som behövs.

Jag prövar att provocera fram att eye-trackingen och pixlarna ska tappa mig genom att röra huvudet hastigt men tekniken reagerar blixtsnabbt och bilden följer med mig hela tiden. Clas berättar att de ändå, i nuläget, på aktuell demo använder en väldigt enkel och billig standardkamera som funnits på marknaden länge och att just eye-trackingen är en no-brainer. De använder även IR så den klarar också mörka förhållanden utan att tappa ögonen.

Det enda som uppstod som negativ effekt av huvudrörelserna var ett litet flimmer och detta var Steen Iversen på plats i Taiwan för att ordna. De visste vad det berodde på och hade en lösning planerad som, med största sannolikhet, skulle vara på plats i god tid innan CES i Las Vegas. Att de hittat en lösning bekräftades också i PM som släpptes inför CES där det stod att läsa följande: "We arrived in the USA last Thursday and we have been meticulously fine-tuning our displays and presentations to ensure an exceptional impression”, says Realfiction CEO and co-founder Clas Dyrholm and continues “I take great pride in what we are showcasing. Our displays and content have been optimized to an exceptional standard that will impress even the most discerning viewers." ( PM: https://www.realfiction.com/investor-pressreleases-details?slug=realfiction-is-ready-to-showcase-its-directional-pixel-technology-during-the-ces-week )

MicroLED med FLC

Den sista skärmen som visades under dagen var Realficitions Proof of Concept på MicroLED och FLC (ferroelectric liquid crystals).

Även om denna, för det ovana ögat, inte var lika imponerande som övriga skärmar så är det hisnande vad den är kapabel till och den har även imponerat stort på viktiga personer inom display-industrin när den visades på Display Week i Los Angeles i maj 2023.

Peter Simonsen berättade en historia om en Stanford-professor som jobbade för ett annat bolag verksamma inom 3D-displayer som kom fram och tittade på den i LA. Han undrade om det var flera displayer eftersom den visade 10 olika bilder i lika många riktningar. Steen Iversen förklarade för sin professorskollega hur det hela gick till men personen i fråga förstod inte. Steen tog då fram ett anteckningsblock och började skissa och förklara mer ingående. En halvtimme senare utbrister Stanford-professorn plöstligt ”Fuck! How did I not think of that!?”. Sedan berättade han att han och hans kollegor lagt ner över 50 miljoner dollar på att försöka hitta en liknande lösning, men gått bet.

Ibland hjälper det inte med pengar, utan en bra idé från en ovanligt genialisk dansk vid namn Steen Iversen kan vinna över miljarder dollar och stora team av välbetalda ingenjörer...

Var DPT-tekniken slutar och hur stor inverkan den kommer få på framtida displayer vet vi ej ännu, men den har helt klart enorm potential. Bolaget själva beskriver det som ett möjligt paradigmskifte och en ny standard för hela 3D-displaymarknaden.

Burnraten hålls nere och grundarna är fortsatt storägare

Jag hade glädjen att samtala en ganska god stund med CFO Torben Okkels kring bolaget, finanserna och vägen framåt.

Det är slående hur otroligt noggranna och överens samtliga anställda är gällande att hålla nere kostnaderna för bolaget. Ett konkret exempel på det är att de, när de åkte till Display Week i Los Angeles i maj 2023, ansträngde sig ordentligt för att hitta billiga flygbiljetter. De åker hellre ekonomiklass med skilda platser på olika flighter och behåller sitt ägande än att späda ut aktien genom att dricka champagne i förstaklass. Dessutom är det ingen som lyfter oskäligt hög lön och aktieförsäljning av insynspersoner har lyst med sin frånvaro även på rejäla toppar i aktiekursen. Senaste kapitalanskaffningen gjordes hösten 2020 och senare löstes TO in i november 2021 och dessa pengar håller bolaget flytande fortfarande.

Många är personligt ordentligt investerade som aktieägare och ingen vill se utspädning till följd av kapitalanskaffning.

Det är också därför bolaget nu säkrar upp med möjligheten att, från maj 2024, kunna låna pengar ifall kapitalbehov uppstår innan en eller flera slutna deals börjar generera pengar. Ingen vill späda ut aktien när DPT är helt färdig för att licensieras och troligtvis snart kommer börja inbringa pengar.

Patent och teknik på plats

Bolaget har tidigare kommunicerat att displayindustrin imponerades stort redan under visningarna i Taiwan från februari 2023. Sedan dess har tekniken vidareutvecklats och inte minst så har flera av patenten nu blivit helt godkända och fler trillar in kontinuerligt. Tekniken är rigoröst skyddad! Dessutom har tekniken, tillsammans med Fraunhofer och imec, gjorts färdig för OLED och ett backplanesegment på denna teknik följde med och visades under CES i Las Vegas nu i januari. Detta är något som industrin själv efterfrågat och denna milstolpe är nyss uppnådd och kommer presenteras för första gången under CES. Kanske är det just detta framsteg som gör att jättarna kommer hugga på DPT.

Just OLED var något som ”The Big guys” gärna ville se för att gå vidare till skarpt läge gällande licensiering.

Därför är det nog precis nu, med färdigställt OLED-Backplane, två färdiga LCD-versioner samt en POC på framtidens MicroLED som bolaget är helt redo att teckna licensavtal. DPT är klar för att lämnas över till tillverkare och produktutvecklare. Realfiction säljer inte produkterna själva utan de lämnar nu över sin skapelse till de som vill göra färdiga konsument- eller businessprodukter. Bolaget förväntar sig att CES och de fördjupande/uppföljande möten som är planerade där kommer kunna leda till skarpt avtal. Tekniken är på plats och dessutom alltmer skyddad av heltäckande patent, vilket tidigare inte helt var klart.

Samarbetet med AmTRAN kvarstår dock gällande just LCD-spåret och här kan det mycket väl bli tal om egen tillverkning och försäljning till exempelvis fordonsindustrin. Passande nog så har AmTRAN, som jag nämnde högre upp i denna text, rekryterat personal specifikt mot detta segment. Dessutom följde representanter från AmTRAN med till CES i Las Vegas för att närvara vid presentationerna tillsammans med Realficition, kanske bl.a. för att kunna svara på konkreta frågor från intressenter gällande produktion av LCD-versioner.

Kunnig, passionerad och ödmjuk ledning

Även om tekniken imponerade stort under visningen i Danmark så var jag minst lika hänförd av samtliga av bolagets representanter på plats.

Ödmjukhet, kunnande, värme, nyfikenhet, övertygelse, medmänsklighet, barnslig upptäckarglädje och enorm hängivenhet är några ord som beskriver dessa människor.

De brinner verkligen för DPT-tekniken och har valt att satsa helhjärtat på detta.

Peter sade bl.a. ”Om jag inte var övertygad om att DPT kommer bli riktigt stort så skulle jag inte fortsätta jobba med detta.” Sen svävade han iväg i drömmar om var tekniken befinner sig år 2030 när de stora lagt vantarna på den och vidareutvecklat den för MicroLED och nånstans där stoppade Torben honom och sade att det finns många väldigt spännande milstolpar dessförinnan. Men Peter är liksom visionär och uppfinnare så han tänker hela tiden nästa steg och just MicroLED kommer öppna upp ännu mer möjligheter än LCD och OLED även om dessa två tekniker förstås är här och nu och därför är fokus rent affärsmässigt.

Var är vi och vart ska vi?

Så var är vi då nu, snart ett år efter den första färdiga LCD:n i Taiwan?

  • Project ECHO har blivit DPT, Directional Pixel Technology.
  • Flera patent har blivit godkända på nationell fas och andra är på gång i skrivande stund.
  • OLED-backplane har färdigställts och visades för första gången under CES i Las Vegas.
  • MicroLED med FLC har tillkommit och dessutom har avtal om exklusivitet slutits med Hong Kong University of Science and Technology på skärmar över 9”.
  • Diskussioner med Automotive-intressenter intensifieras och bolaget ger intrycket av att avtal ligger nära.
  • Bolaget närvarade på CES i Las Vegas och genomförde nästan 40 möten med viktiga aktörer inom displayindustrin.
  • Fyra(!) olika skärmar visades under mässan, varav OLED-tekniken visas för första gången.
  • Nuvarande kassa räcker som minst till maj 2024 och bolaget ämnar låna pengar för att klara sig fram till sommaren 2025 om kassaflöde från förmodade avtal skulle dröja. Det föreligger alltså i nuläget ingen risk för emission.
  • Den befintliga verksamheten med Dreamocs och Deepframe tickar på och stöttar kassan.
  • Insynsköp har fortsatt komma under höst och vinter.
  • Realfiction har anlitat HC Andersen Capital för bevakning av bolaget i syfte att öka medvetenheten om bolaget samt nå ut till fler investerare. Med tanke på den anmärkningsvärt låga freefloaten så skulle denna exponering kunna få betydande effekt på kursen, om fler investerare vill in i bolaget.

I förhoppningsbolag som inte går med vinst så är det ju alltid en oro att en ofördelaktig emission med stor utspädning ska bli av. I och med beskedet i Q3-rapporten så är denna risk framskjuten till en bit in i 2025.

Detta innebär alltså att vi under 2024 har att vänta endast positiva nyheter eller, i värsta fall, stiltje gällande nyheter.

Personligen gissar jag att bolaget snart presenterar avtal eller LoI/MoU med fordonstillverkare. Jag tror även att det, relativt kort efter CES, kommer dimpa ner ett första licensavtal med större displaytillverkare.

Detta inte bara för att det känns så, utan för att det går i linje med vad bolaget kommunicerat.

Dock har jag givetvis full respekt för komplexiteten samt omfattningen kring dessa avtal, varpå det inte är konstigt att det dröjer en aning. Flera NDA har ingåtts efter visningarna i Taiwan i februari 2023 och min förhoppning är att ett eller flera av dessa leder till skarpt avtal under första halvan av 2024.

Aktien är tekniskt stark

Ända sedan nyheten gällande färdigställd LCD-display i Taiwan förra året så har aktien bjudit på högre toppar och bottnar. Den bröt den fallande trenden och har etablerat en ny kanal uppåt.

För en dryg vecka sedan korsade MA50 MA200 både på Daily och Weekly och vi har således ett s.k. Golden cross både på Daily och Weekly som indikerar möjlig fortsatt långsiktig uppgång.

Rent formationsmässigt så är en mycket trevlig Inverted Head & Shoulders på väg att bildas som, om den fullbordas, tar aktien upp till drygt 60:- alltså ungefär 200% upp från nuvarande nivå. För denna typ av uppvärdering krävs troligtvis nyhet gällande avtal.

Volymen är avvaktande mellan nyheter, men tenderar att öka i samband med positiva nyheter med kursuppgång som följd.

För närvarande ligger vi i en zon mellan 18:- och 21,50:- och väntar på att ta ut någon av dessa nivåer för att få en indikation om vartåt det barkar. MA-nivåerna och Golden Cross samt förväntat nyhetsflöde talar för uppbrott uppåt. Trots att omsättningen varit låg på sistone så har vi faktiskt sett en kursuppgång, vilket historiskt varit ovanligt just i REALFI som annars oftast sjunkit när omsättningen varit låg.

Eventuell stiltje och nyhetstorka skulle kunna innebära en sakta sjunkande kurs under låg omsättning men även här tycks köparna, som sagt, hitta tillbaka tidigare för varje gång och troligtvis faller vi inte ur trendkanalen ens vid stiltje om den trenden håller i sig.

Det känns helt enkelt som att många väntar på nästa positiva nyhet som mycket väl kan bli det första konkreta kommersiella avtalet.

Dessförinnan, den 18 januari, ska bolaget och HC Andersen Capital, som är nära länkat med Inderes, ha ett digitalt presentationsevent. Troligtvis kommer även en analys av bolaget inom kort och denna kommer, via dessa kanaler, nå ca 70 000 potentiella investerare som kanske inte tidigare hört talas om Realfiction.

Lockas många ägare att investera så har jag tidigare använt mig av ekvationen tusen nya ägare som vill köpa 1000 aktier var. Det ger en miljon aktier vilket är ca 5% av bolagets aktier eller ca 10% av freefloaten.

I såna lägen kan det nog bli mycket svårt att få tag i size utan att trycka upp kursen. Ökar vi dessutom antalet ägare eller aktier i den ekvationen så blir det troligtvis ännu mer uppvärdering. Freefloaten är på ca 50% och dessutom är det många småsparare som sitter på ganska stora innehav med aktier som troligtvis inte kommer till försäljning för under 50:- styck.

Intresserad? Sök mer information!

Bolagets egen kommunikation är alltid bäst att läsa. Senaste rapporten ger en bra bild av var bolaget nu befinner sig. Sedan dess har det dessutom tillkommit några fler PM. Låter bolaget intressant så surfar du in på https://www.realfiction.com/ och fördjupar dig ytterligare! Det finns även en sida på YouTube ( https://www.youtube.com/channel/UCnyfmeyvdtf5VWe6o8OSakA ) där ECHO/DPT presenteras närmare i olika videos.

Som vanligt är det som skrivits i denna text mina egna tankar, baserade på bolagets kommunikation samt på den liveupplevelse jag nu fått under presentationen 1 december 2023.

Investera aldrig pengar du inte är beredd att förlora!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?