Post entry

Zenergy, energieffektiva modulhus kan vara rätt positionerade inför en vändning i byggnadssektorn

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Aktiemarknaden har upplevt en turbulent tid sedan år 2020 med närmast obefintliga marknadsräntor, pandemi, krigsutbrott, rekordhög förändring från låg till hög inflation med höga räntor som följd. First North index har fallit med över -60% från toppen och de allra minsta bolagen nano-cap noterade på tex. First North eller Spotlight där flera har fallit mer under samma period. En sektor som är hårt utsatt är byggsektorn med svårsålda projekt och projekt som lagts på is till att marknaden kan se en vändning. Däremot har flera fastighetsbolag gått starkt på börsen senaste 6 mnd. Flera faktorer i Norden tyder på att vi kommer att se räntesänkningarna under 2024 och 2025 pga av lägre inflation. Zenergy är ett litet bolag inom den här sektorn med en beprövad affärsmodell att erbjuda patenterade och energieffektiva småhusmodeller och byggbodar.

Min uppfattning är att riskviljan på aktiemarknaden (den enskilda investeraren viktar om från värde till potential) ökar med räntesänkningarna och min plan är att se över och hitta mindre bolag med lågt BV och hög potential. Som exempel är det 33 av 125 bolag på Spotlight som handlas över MA200 senaste veckan, dvs 25% och i förhållande till Large Cap då det är det motsatta, dvs 75% av bolagen handlas över MA200 under samma period. Kommer det att vända?

Först ut är faktiskt ett litet bolag inom byggnadsbranschen Zenergy (handlas under MA200, men ser ut att visa utbrott) som bygger smarta modulhus eller byggbodar till byggnadsbranschen, kostnadseffektiva med låg energiförbrukning. ESG krav blir allt viktigare och min uppfattning är att byggnadsbranschen har byggt upp en klimatskuld där den här formen av bostäder eller produkter ligger helt rätt i tiden.

Zenergy noterades 2015 och har en beprövad affärsmodell med att bygga och erbjuda energieffektiva modeller samt byggbodar (entreprenadenhet). Bolaget har en egen patenterad produkt ZIP element som alternativ till trä och betong. ZIP elementen kan byggherren använda till byggarbetsplatsen, äldreboenden, radhus eller tex. Skolor. Fördelen med elementen är tidsbesparingen för montering och energieffektiviteten vilket bolaget själva beskriver på deras websida “Vårt typhus, som värms med värmepump och kompletteras med solpaneler, når värden för nära nollenergihus".

Samarbetet med Watt2YOU dvs solceller på tex. byggbodar möljliggör att nå värden för nollenergi Samarbete som möjliggör Europas första Plusenergi-byggbod.Ett energi- och klimatpositivt koncept optimerat för den europeiska byggindustrin | Placera

Värt att notera, byggnadsbranschen har sedan 2021 ett initiativ att utforma en ny enerigklassning för byggbodar. Se länk Energiklassadebodar Rentalföretagen (dreambroker.com)

Zenergy’s börsvärde på Spotlight är ca 25mkr och värderingen (aktien) har sedan 2021 fallit ca -60 till 70%. Ser man över intäkter / kostnader sedan 2015 (använder Börsdata) är det tydligt att intäkterna dubblats under tiden och att Zenergy blivit mer kostnadsmedvetna, vilket även nämns i Q3 rapportens VD ord.

Intäkterna Q1-Q3 2023 uppgår till ca 70mkr (snitt 23mkr/kvartal) vilket kan jämföras med samma period ifjol på ca 45mkr dvs 55% tillväxt med jämförbar period. Ponera att Q4 2023 når intäkterna 15 mkr dvs 7mkr lägre än genomsnittet per kvartal under året och 2023 hamnar på ca 85mkr med en bruttomarginal på 20% (21% i snitt senaste 12 mnd) och ett rörelseresultat på ca noll eller svagt positivt. Kassa ca 8 mkr. 

Bokslutet 2023 skulle isf avslutas med ca 10% tillväxt i vad som beskrivs “tuffa tider” och tror man på att byggnadsbranschen vänder till ljusare tider i 2024 är Zenergy genom stålbadet och kan fortsätta accelerera både tillväxt och lönsamhet under 2024. 

Räknar man vidare tillväxt under 2024 med 15-20% totala intäkter ca 100 mkr, bolaget klarar öka bruttoresultat till ca 25% (från 20%) med en rörelsemarginal på ca 8-10% så bör värderingen vara 10 x rörelseresultat dvs spannet 80 -100 mkr, ett bolag rätt i tiden med respekt för både miljö, energi, byggnads-effektivitet, hållbarhet etc.baserat på patenterad teknik.

Senast igår (20240115) handlades aktien till 0,1kr och senaste insynshandel (2022) noterades på ca 0,25 kr (+150% upp från dagens kurs). Huvudägare med 13% av aktierna är Fredrik Ståhl eller Familjen Ståhl Invest i Ulricehamn, ett investmentbolag riktat till byggnadsbranschen med flera bolag inom gruppen. 

Sammanfattningsvis anser jag att förväntningarna på Zenergy är riktigt låga. Jag tycker att ledningen bevisat att det går att hålla verksamheten igång under utmanande tider med ökade intäkter och sunda finanser. Det kanske är ett bevis på att i tider när många blivit medvetna om just energieffektivitet ökar efterfrågan för Zenergys produkter.

Sverige ska bygga cirka 65 000 nya bostäder per år och nystartade projekt i 2024 är ca 15 000 - 20 000 bostäder. Många verkar vara överens om att det byggs för lite. Även inom kostnadseffektiva småhus eller radhus anser jag att Zenergy produkter kan spela en viktig roll för mindre byggherrar. 

Det är svårt att göra någon form av vettig teknisk analys eller bedömning för ser man på handeln i aktien så är likviditeten låg senast månaderna men att aktien handlas i någon form av konsolidering från Oktober 2023 är tydligt. Vidare ser det nu ut som ett utbrott i aktien och aktien handlas utanför Bollinger Band.

Jag äger själv aktier i Zenergy och detta är ingen rekommendation för att någon ska köpa aktien (friskriver mig från ev. spekulation om upp och nedångar i aktien), mer en intressant personlig reflektion och det är upp till var och en att göra sin egen bedömning. Kommentera gärna.

Några intressanta projekt enligt 2022 årsredovisning:

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?