Post entry

Xintela - kursdubblare med stor potential

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Xintela har många intressanta produkter och redan tecknade intäktsgenererande avtal med stora samarbetspartners. Patentportföljen är imponerande och deras kostnadseffektiva produktportfölj riktar sig mot marknader med mångmiljardpotential.

Introduktion

Xintela noterades 2016-03-22 och emissionen var på 30 MSEK till ett pris av 5kr/aktie. En stor del av aktierna omsattes runt 4kr strecket vilket innebär att uppsidan utan att räkna in potential och andra värderingar är på minst 25% då flertalet nyblivna ägare har ett gav på 5kr. Biostock har även en färsk analys där de anser att nuvärdet är 6.2kr, det vill säga mer än 50% uppsida från dessa nivåer. Den här bloggposten extrapolerar från BioStock’s mer kompletta analys, då den fulla texten är både lång och full av medicintekniska fakta som till stor del är irrelevant för alla privata investerare som inte doktorerat i mikrobiologi. Den fulla analysen finns att läsa på http://www.biostock.se/2016/02/biostock-analys-xintela-uppdaterad/

Affärsidé

Xintela är ett svenskt BioTech-bolag vars affärsidé är att utveckla medicinska produkter baserat på den egna teknikplattformen XINMARK. Intäkter genereras genom licensiering till samarbetspartners. Ett exempel är Merck Millipore som har erhållit en exklusiv licens med möjligheter till sublicensiering.

Produktportföljen

Behandling av broskskador och tidig artros

Med tanke på ökande medellivslängd och ökande fetma är just återskapande av brosk en marknad som växer lavinartat år för år. Befintliga metoder är dessutom dyra, riskabla, långdragna och smärtsamma. Xintelas metod fungerar på både människor och djur, vilket också öppnar marknader inom veterinärmedicin för t.ex. tävlingshästar. BioStock värderar produkten i dagsläget till 4.9kr / aktie och riskvägt till 12.5kr / aktie. Icke riskviktat värde sätts till 146kr / aktie.

Behandling av hjärntumörstypen glioblastom

Inom cancerområdet använder Xintela sin XINMARK-teknologi för att utveckla en metod för att behandla hjärntumören glioblastom med terapeutiska antikroppar. Glioblastom är den vanligaste formen av hjärntumörer hos vuxna. Den är mycket aggressiv och leder till kort överlevnadstid, med befintlig behandling är den genomsnittliga överlevnadstiden efter diagnos endast 15 månader. Xintela har upptäckt att celler i tumörvävnad uttrycker bolagets markör på cellytan. Studier pågår både i cellodllingar och på människor för att utvärdera Xintelas målsökande antikroppar som binder till glioblastomceller och hämmar dessa celler för att bromsa tumörens tillväxt.

Extra intressant är att antikroppsbehandling av hjärntumörer kopplar bolaget till immuno-onkologi, vilket är det absolut hetaste som finns inom BioTech. Med pågående studier, som man får anta är toxicitetsstudier på människor samt effekbevisning i provrör är potentiell inkomst från det här området nära förestående med branschmått mätt. Redan under 2016 finns det god chans för uppköp av patenten eller licensiering för vidare forskning, vilket skulle generera betydande intäkter för bolaget. BioStock värderar produkten i dagsläget till 1.3kr / aktie och riskvägt till 4.2k / aktie. Icke riskviktat värde sätts till 211kr / aktie.

XACT kvalitetstest

XACT är bolagets analytiska test som används internt för att identifiera stamceller med specifika egenskaper. Klinisk validering beräknas ske 2016. Xintela har inte gått ut med några beräkningar avseende möjlig försäljnings- eller licensieringspotential, varför intäkter från XACT får ses som bonus.

Ledningen

Xintela har en kompetent styrelse med ett stort nätverk och relevant erfarenhet för att vara ett utmärkt stöd i bolagets utvecklingsarbete och kommande kommersialiseringsfaser.

Gregory Batcheller, styrelsens ordförande, har lång erfarenhet från läkemedel, bioteknik och medicinteknik och är involverad i en rad bolag inom Life Science, inklusive NeuroVive Pharmaceutical och A1M Pharma.

Sven Kili har omfattande erfarenhet inom cellterapi och är för närvarande vice VD och utvecklingschef för genterapiavdelningen inom läkemedelsjätten GlaxoSmithKline. Han har tidigare haft ledande kliniska och regulatoriska befattningar inom cell- och regenerativ medicin inom Sanofi (Genzyme) Biosurgery samt har haft medicinsk och regulatoriskt ansvar för cellterapiområdet inom Geistlich Pharma.

Karin Wingstrand är tidigare global chef för AstraZenecas kliniska forskning och utveckling och är bland annat involverad i Mevia, PULS, Adenovir Pharma, Xbrane Bioscience, Swecure och Sahlgrenska Forskningsstiftelsen.

Claes Post har lång erfarenhet från finansiellt arbete vid flera riskkapitalbolag och tidigare varit VD eller styrelseledamot in en rad mindre Life Science-företag. Han har även haft tunga poster på Astra Pain Control, Astra Draco, Pharmacia och Pharmacia & Upjohn.

Anders Ermén är ekonom med egen verksamhet inom redovisning, affärsutveckling och management. Han är bland annat involverad i A1M Pharma, Preelumina, Enorama Pharma och Baulos Capital Belgium.

Evy Lundgren-Åkerlund är grundare och VD i Xintela och har lång forsknings-och utvecklingserfarenhet inom området. Hennes tidigare befattningar innefattar bland annat forskare vid Lunds Universitet, grundare och VD för Cartela samt VD för Lund Life Science Incubator.

Carl-Magnus Högerkorp har forskningsbakgrund från Lunds universitet, National Institutes of Health samt Novo Nordisk.

Aktieägare

  • Evy Lundgren-Åkerlund, 4 111 850st - 17.23%
  • Fredrik Olsson, 3 835 200st - 16%
  • ALMI Invest Småland & Öarna AB, 2 694 250st - 11.29%
  • PerÅke Oldentoft, 1 488 250st - 6.23%
  • Övriga, 5 733 900st - 24%
  • Emissionsaktier, 6 000 000st - 25.14%

Drygt 50% av aktierna efter emissionen ägs alltså av insiders/storägare och totalt ca 75% av ägare som gick in innan noteringen. Det är en sund ägarfördelning som tyder på rutinerad styrelse och internt stark tilltro till bolaget.

Samarbeten – en viktig del av bolagets affärsstrategi

XINMARK-teknologin används i flera strategiska samarbeten med andra bolag med målsättningen att öka intresset för biomarkörteknologin. Xintela har också flera samarbeten etablerade med bolag och forskargrupper i Europa, dels för prekliniskt proof of concept och dels för användning av bolagets analytiska test XACT för kvalitetssäkring av broskceller och stamceller.

Utöver dessa strategiska partnerskap bedrivs också utveckling i nära samarbete med forskargrupper vid Lunds Universitet, Uppsala Universitet, Ludwig-Maximillians Universitet (München, Tyskland) och CNRS Universitet (Lyon, Frankrike) samt vid Manchester University i England.

Patentportfölj

Xintelas IP-portfölj består i dagsläget av 51 godkända patent på olika marknader, fördelade på fem patentfamiljer och tre varumärken; XINMARK, XSTEM och XACT. ”Hjärntumörpatentet” har nyligen registrerats som prioritetsskapande ansökan, och skyddar användning av Xintelas unika antikroppar för diagnos och behandling av tumörer i centrala nervsystemet. Några av bolagets patent har begränsad återstående löptid vilket inte är positivt. Vi ser dock risken som begränsad då ny kompletterande IP har tillkommit som skyddar nyutvecklade metoder och användningsområden, bl.a. genom regulatoriskt starka så kallade medical use/method of treatment-patent. Bolaget har också kommunicerat att nya patentansökningar kommer att lämnas in under 2016-2017 i syfte att skapa marknadsexklusivitet för vidareutvecklade produkter och metoder inom Xintelas teknologiplattform. De nya patentfamiljerna som skyddar vidareutvecklade metoder och produkter har en löptid till åtminstone 2036, med möjlighet till patenttidsförlängning (Supplementory Protection Certificate/Patent Term Extension) i upp till ytterligare 5 år för de produkter som fått marknadsgodkännande av de regulatoriska myndigheterna. Därutöver uppnås parallell regulatorisk ensamrätt genom dataexklusivitet inkl. orphan drug-exklusivitet för de indikationer som kan kvalificeras för detta, som t.ex. glioblastom.

Sammanfattning

I och med att aktien handlas så billigt som runt 4kr nu så är en uppvärdering till introkursen på 5kr det första tänkbara. Det ger en uppsida på 20-30%. I och med Biostocks nuvärdesanalys så finns kraft att nå 6.2kr med uppmärksamhet då det bara är insatta som handlat Xintela än så länge. Omsättningen har varit låg och 90% av emissionstecknarna har som sagt ett gav på 5kr och de som tänkt sälja med förlust verkar ha gjort det. Nu är det bara traders som örestradear men när folk hittar hit och rör sig tillbaka mot 5kr så försvinner dem snabbt och kursen kan nå sin fulla potential som ligger på allt från 6.2-211kr enligt Biostocks analys.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?