WntResearchs största trigger hittills inträffar sannolikt inom mindre än ett år
2019-09-04 08:08Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Spännande interimsdata för antimetastaserings-effekt väntas nästa sommar från WntResearchs pågående Fas II-studie i koloncancer. Foxy-5 kan då med lite tur visa sig bli världens första preparat i Fas II med lovande interimsdata för effekt att fokuserat motverka den i förlängningen dödliga metastaseringsprocessens mekanismer. Foxy-5 har blockbuster-potential även i bröst- och prostatacancer, och risk/reward att syna Fas II-utfallet på nuvarande bolagsvärdering är väldigt attraktiv enligt min bedömning. VD satsar alltmer aktivt på att nå ett partneravtal enligt en väldigt positiv nyhet 30 augusti.
WntResearchs läkemedelskandidat Foxy-5 är riktad mot metastaseringsprocessen i bröst-, kolon- och prostatacancer dvs några av världens största cancerindikationer. Det finns ett 40-tal publicerade vetenskapliga studier som stödjer Foxy-5 i dessa 3 cancerindikationer. Ett första fungerande antimetastaseringsläkemedel vore givetvis revolutionerande eftersom metastaseringsprocessen orsakar omkring 90 % av dödsfallen i cancer. WntResearchs nyemission på 25.4 Mkr fulltecknades i april 2019 helt utan dyra garanter och den väntas finansiera bolaget till sommaren 2020 då interimsdata för effekt väntas från den pågående Fas II-studien NeoFox i koloncancer vilket utgör en enormt stor trigger. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03883802?term=foxy-5&rank=3
Interimsdatan avser antimetastaseringseffekt av Foxy-5 som detekteras genom cirkulerande tumör-DNA (ctDNA) som är en biomarkör som enligt bolaget kan ge utslag upp till 36 månader innan en metastas kan upptäckas på vanligt sätt. Givet bra effektdata enligt ctDNA så är exit ett mål enligt VD 9 april 2019 och aktiekursen skulle sannolikt flerfaldigas från nuvarande nivå tack vare den enormt stora värdepotentialen med 3 potentiella blockbuster-indikationer för Foxy-5.
Som framgår nedan finns numera effektdata i möss som visar att Foxy-5 in vivo bl a reducerar mängden cancerstamceller vilka sannolikt helt eller delvis är orsak till återfall och metastasering i koloncancer även efter bortoperation av primärtumören. Försäljningspotentialen för Foxy-5 enbart i koloncancer är ca 2.3 miljarder USD årligen enligt bolaget.
I nyemissionsmemorandumet från april 2019 uttrycker sig bolaget mycket offensivt :
"WntResearch bedömer att om Foxy-5 sätts in tidigt efter tumörupptäckt så kommer överlevnaden hos cancerpatienter med lågt uttryck av WNT5A i sina primära kolontumörer att öka på ett betydande sätt. Detta innefattar cirka 40–50 procent av alla patienter med koloncancer."
Bland bolagets målsättningar 2019-2020 enligt memorandumet finns partnerskap för Foxy-5 och förberedelse för licensavtal för Box-5 :
• Att aktivt monitorera och stimulera inklusion av patienter till den kliniska studien för att så tidigt som möjligt nå tillräckligt antal utvärderingsbara patienter.
• Kommunicera indikationsdata från första delen av fas 2-studien.
• Fortsatt driva prekliniskt arbete med att utreda den fulla potentialen för Foxy-5 i olika indikationer.
• Att driva den prekliniska processen för Box-5 för att stärka patentansökan och förbereda för en licensiering av psoriasisindikationen.
• Underhålla och bevaka Bolagets patentportfölj.
• WntResearch har härutöver som primärt mål att finna en partner för den fortsatta utvecklingen av Foxy-5 inom cancerområdet.
Jag bedömer att risk/reward för att syna interimsresultat för Fas II-utfallet i koloncancer är väldigt bra, men aktiepostens storlek ska förstås anpassas efter en placerares riskbenägenhet pga mycket hög risk i Fas II-utfallet i koloncancer.
Min nuvarande grova uppskattning efter att ha följt bolaget sedan 2013 är att framgångschansen i Fas II-studien i koloncancer kan vara i storleksordningen 30-50 % där jag bedömer att den största riskfaktorn är huruvida Foxy-5 når fram och kan signalera relevant i tillräckligt många cancerceller (inkl cancerstamceller) och tillräckligt länge. Av de föregående Fas I- och Fas Ib-studierna kan man av offentliggjorda data inte dra någon säker slutsats i någon riktning om just detta, och det accentuerades i april 2019 eftersom det numera i prekliniska studier är visat att Foxy-5 (via 15-PGDH, anti COX-2 och anti betacatenin) i möss reducerar mängden cancerstamceller vilkas förändring inte mättes i de föregående kliniska studierna men som skulle kunna vara en bidragande orsak till återfall i cancer och metastasering. Dock visades i Fas I-studierna att farmakokinetiken inte borde vara en begränsande faktor för Foxy-5 att signalera relevant och i djurstudierna fungerade detta. Själva mekanismerna i koloncancer antaget tillräcklig sådan signalering av Foxy-5 (och Wnt-5a) är relativt väl utredda enligt egna och externa studier som framgår med utförliga kommentarer i en länk längre ned.
8 april meddelades i PM att CSO Tommy Anderssons m fl fått en ny preklinisk koloncancerstudie publicerad där Foxy-5 för första gången testades in vivo och visade sig bl a reducera antalet cancerstamceller vilket är i linje med en extrapolering av tidigare intern och extern Foxy-5-, Wnt-5a- och prostaglandin 2-relaterad publicerad forskning från 2014-2016, och det innebär att Foxy-5 har visad potential att motverka metastaseringsprocessen även om den enbart skulle innefatta cancerstamceller. Tidigare finns dessutom visat externt att Wnt-5a motverkar EMT-processen i koloncancer vilket i detta fall sannolikt innebär att Foxy-5 gör detsamma dvs motverkar att epiteliala tumörceller blir mesenkymala och därmed mer cancerstamcell-liknande och lättrörliga med potential att metastasera.
En nyhet är också att Foxy-5 in vivo motverkar prostaglandin E2 (PGE2) inte bara genom att uppreglera 15-PGDH utan även nedreglera COX-2. PGE2 främjar annars cancerstamceller. Men dessutom visades, liksom in vitro i tidigare studier, att Foxy-5 in vivo motverkar betacatenin-signalering som också annars gynnar cancerstamceller i koloncancer. Det är således via 3 signalvägar och 2 huvudmekanismer som Foxy-5 in vivo minskar mängden cancerstamceller i koloncancer enligt den nya studien. http://ar.iiarjournals.org/content/39/4/1719.full
Tidigare är det också, dvs det jag kallar den (viktiga) kliniska återkopplingen, visat att högt uttryck av 15-PGDH (och av Wnt-5a) i primärtumören i koloncancer är associerat med en många års ökad medianöverlevnad jämfört med lågt uttryck, vilket styrker att signaleringsvägen i fråga, dvs den som Foxy-5 verkar genom, är mycket viktig för koloncancerpatienters överlevnadschanser.
16 april meddelades i PM att en patentansökan har lämnats in om att Foxy-5 kan förstärka effekten av checkpointhämmare, visat in vitro i bröstcancer och i Fas II-studiens indikation koloncancer vilket är ett mycket överraskande och naturligtvis positivt fynd eftersom checkpointhämmare blir allt vanligare i olika immunterapier mot cancer. Checkpointhämmare är t ex godkända i Fas II-studiens indikation koloncancer. Big Pharmas intresse för Foxy-5 kan, allt annat lika, väntas öka efter detta eftersom det förstärker motiven att använda Foxy-5 i kombinationsbehandlingar med checkpointhämmare. https://mb.cision.com/Main/11610/2789935/1026866.pdf
2 augusti meddelade WntResearch i ett PM bl a att man expanderar Fas II-studien i koloncancer till ett tredje land, Ungern, och att det endast får liten påverkan på den finansiella planen, och att "bolagets mål att få data som ger indikation på att Foxy-5 motverkar spridning av koloncancer vid halvårsskiftet nästa år kvarstår" https://mb.cision.com/Main/11610/2872817/1084727.pdf
30 augusti meddelade WntResearch i ett PM att WntResearch och Sage-group inleder samarbete för att accelerera arbetet med att identifiera och engagera potentiella partners inför resultat från den pågående fas 2-studien med Foxy-5.
https://spotlightstockmarket.com/sv/market-overview/nyheter//nyhets-artikel?id=52729
Det är förstås mycket bra att man satsar på professionell hjälp för att nå ett eventuellt avtal.
"Vi vill starta arbetet pro-aktivt och skapa en kontinuerlig dialog med ett urval av intressanta partners, så att vi är redo för affärsdiskussioner i samband med att viktiga data läser ut från vår pågående fas 2-studie. Sage blir en del av vårt team och jag ser mycket fram emot detta samarbete”, säger WntResearchs vd Peter Morsing."
Det bästa vore det som jag i princip har önskat av bolaget i många år, nämligen ett avtal för Foxy-5 i alla tre huvudindikationerna och rimligen innan Fas II-studiens interimsutfall blir känt så att inte de befintliga aktieägarna bara får en enda chans och måste ta hela risken i utfallet av Fas II-studien i koloncancer. Eftersom risk/reward värderingsmässigt nu är exceptionellt gynnsam skulle en sådan utlicensiering om den vore möjlig att genomföra ändå kunna innebära en kvarvarande mycket fin risk/reward men till mycket lägre total risk för befintliga aktieägare. Peter Morsing verkar vara den förste driftige VD i WntResearch som skulle kunna lyckas med detta.
Det pågår även en viktig preklinisk studie för att klargöra potentialen för den andra läkemedelskandidaten Box-5 att behandla psoriasis och resultat från den studien väntas redan i mitten av september enligt Q2-rapporten nyligen. Bolagsvärderingen är så låg nu m a p risk/reward att kanske även eventuella positiva psoriasis-nyheter från WntResearch skulle kunna trigga fortsatt kursåterhämtning mot mindre orimligt låg värdering. Bolaget planerar inte att utveckla Box-5 för psoriasis-indikationen helt i egen regi utan genom någon form av samarbete. Det finns redan ett viss prekliniskt stöd för Box-5 i psoriasis enligt flera externa studier.
Ett brett externt och internt prekliniskt lovande forskningsunderlag för Foxy-5 i koloncancer inför Fas II-utfallet finns beskrivet här inkl flera studier med lovande retrospektiva kliniska överlevnadsdata. https://www.infoom.se/mysite/index.php?sida=81088&user=9801
En (riskjusterad) värderingskalkyl finns länkad här som visar en enormt gynnsam risk/reward om ett bra avtal nås innan Fas II-utfallet i koloncancer så att fler finansierade chanser fås, dvs även i bröst- och koloncancer där potentialen i båda fallen är likartat (väldigt) stor som i koloncancer och det prekliniska forskningsunderlaget är även där utmärkt. https://www.infoom.se/mysite/index.php?sida=81092&user=9801
En beskrivning av min kvalitativa bedömning av riskerna i Fas II-studierna finns här. https://www.infoom.se/mysite/index.php?sida=81117&user=9801
Många bra nyheter kom 2018 i WntResearch. https://www.infoom.se/mysite/index.php?sida=81144&user=9801
WntResearchs låga bolagsvärde 236 Mkr 2 sept 2019 kan t ex jämföras med cancerkollegan RhoVacs 295 Mkr också med inriktning mot att bekämpa metastasers uppkomst, men med ca 25 % högre noterat bolagsvärde trots att deras RV001-projekt enligt erfarenhet från många andra kliniska studier och enligt känd immunologi har en ytterst liten chans att i slutändan nå marknadsgodkännande pga att dess målprotein RhoC är kroppseget och finns naturligt t o m högt uttryckt utanför metastaser dvs i blodkärlens väggar enligt senare års forskning. Det har såvitt känt aldrig lyckats förr att nå marknadsgodkännande med kroppsegna målprotein och med enkla vacciner riktade mot dem pga thymuskörtelns helt normala och ändamålsenliga funktion att förhindra att immunsystemet angriper frisk vävnad. Det är bl a därför forskare har utvecklat monoklonala antikroppar istället för att nå vissa kroppsegna intressanta målprotein inom cancer eller prövar andra likaså dyrare och mer komplicerade tekniker som CAR-T m fl. I sammanhanget kan nämnas att Immunicums ilixadencel till skillnad från RhoVacs RV001 endast initierar ett immunsvar mot tumörers unika proteiner genom deras peptid-baserade neoantigen vilket medför en enormt gynnsam biverkningsprofil och kan bidra till att förklara att hittills 5 av 45 patienter i Immunicums MERECA-studie har blivit av med alla metastaser. I sammanhanget kan också nämnas att ExpreS2ion Biotech Holdings joint-venture AdapVac utvecklar en virusliknande partikel-teknologi där även kroppsegna antigen kan tillfogas som trots det t ex kan skapa ett antikroppsbaserat starkt immunsvar i djurförsök mot HER2 bröstcancer tack vare den virusliknande uppbyggnaden av vaccinet vilket skulle kunna konkurrera med dyra monoklonala antikroppar som blockbustern Herceptin.
Forskaren professor Magnus Essand håller uppenbarligen med :
"Cancervacciner baserade på icke-muterade kroppsegna antigen så som onkofetala antigen eller antigen____som överuttrycks av tumörer men finns till en lägre grad även i frisk vävnad (___som t ex RhoC gör - min anmärkning och kursivering.)_ har utvärderats i ett stort antal kliniska studier. De är i allmänhet säkra men kliniskt sett tyvärr ineffektiva."
Citatet finns på pdf-sida 5 i denna länk. http://www.onkologiisverige.se/wp-content/uploads/2019/03/Kkombinationer.pdf