Post entry

Sälj Wnt-aktien

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Potential i läkemedelsfirman Wnt:s aktie?

Är inte risknivån nu ganska hög i denna aktie?

Börsvärde över 500 miljoner kr vid börskurs 32,60 kr.

1 person anställd (dansken Nils Brünner som vd?) som administrerar bolaget i Malmö.

Två läkemedelsprojekt i väldigt tidig utvecklingsfas:

Foxy 5

Box 5

Visst tecken på att de verkar lovande mot cancer, men generellt är väl sannolikheten typ 10% att läkemedel i så tidig utvecklingsfas senare verkligen blir lanserade läkemedel.

Och även om ett läkemedel i slutändan får lanseras är det inte heller säkert att det uppnår hög försäljning.

Visst kan Wnt hoppas på att sälja av sina läkemedelsprojekt redan i tidig fas, och tydligen har liknande konkurrerande projekt fått bra betalt.

...Under våren 2014 fick Wnt in knappt 40 miljoner kr i kapitaltillskott från aktieinvesterare.

Kapitaltillskottet erhölls genom att ca 2,5 miljoner st nya Wnt-aktier såldes ut för 15 kr per st.

Det totala antalet utestående Wnt-aktier ökade därmed med ca 20% (från ca 13 miljoner st till ca 15,5 miljoner st).

...Under 2013 erhölls ett kapitaltillskott på 7 miljoner kr.

2,4 miljoner nya Wnt-aktier såldes ut för 3 kr per st.

...Även under våren 2014 erhölls 4,5 miljoner kr i kapitaltillskott genom att finansfirman GEM köpte ca 500 000 nya Wnt-aktier för 8,32 kr per st.

//Edit: Ju fler nya aktier ett bolag säljer ut för att få in kapitaltillskott, desto mer späds den befintliga aktiestocken ut.

Det innebär alltså att bolagets värde då fördelas på fler aktier, vilket gör att varje akties motiverade värde sänks (allt annat lika).

//

Nästa hållpunkt bla: Wnt:s q2/2014-resultatrapport 29 aug 2014.

Min rekommendation: Sälj Wnt-aktien. Börskursen verkar vara uppblåst av det generellt spekulativa börsklimatet just nu. Dessutom hög risk för att bolagets läkemedelsprojekt ej kommer att bli något.

Wnt-aktien handlas på småbolagsbörsen Aktietorget.

Där beskrivs Wnt:s affärsidé enl följande:

"WntResearch skall huvudsakligen generera intäkter via utlicensiering av Bolagets läkemedelskandidater för olika metastaserande cancerformer.

Genom utlicensiering till etablerade aktörer inom läkemedelsbranschen främjas effektiv, professionell och i sammanhanget snabb lansering av läkemedel."

http://www.aktietorget.se/InstrumentInfo.aspx?Language=1&InstrumentID=SE0003553130

Bla om Wnt i bolagets q1/2014-resultatrapport (som kom 30 maj 2014):

"WntResearch grundades av professor Tommy Andersson och hans forskargrupp vid Lunds universitet, med syftet att utveckla innovationer om proteinet Wnt-5a och dess roll i cancer.

Bolaget har patentsökt syntetiska peptider, framtagna av professor Tommy Anderssons forskargrupp, varav en – Foxy-5 – i djurmodeller har visat sig radikalt hämma tumörspridning (metastasering) av bröstcancer.

WntResearch arbetar för att forskningen ska resultera i klinisk användning av bolagets nya läkemedel mot tumörspridning."

Och:

"Bolagets målsättning är att under fjärde kvartalet 2014 ha tagit läkemedelskandidaten Foxy-5 genom en klinisk fas 1-studie och att därefter genomföra en klinisk fas 2-studie under 2015/2016.

Efter att ha uppnått 'Proof of concept' i människa med Foxy-5 är WntResearchs målsättning att utlicensiera Foxy-5, alternativt sälja hela eller delar av bolaget till ett läkemedelsföretag under 2016/2017, vilka har nödvändiga resurser för att ta Foxy-5 genom klinisk fas 3-studie."

http://www.aktietorget.se/pressdocs/Wntresearch/69917/WntResearch__WNT_20140530_11.PDF

Wnt:s årsredovisning för 2013 är daterad 19 maj 2014: http://www.aktietorget.se/pressdocs/wntresearch/documents/arsredovisning%202013.pdf

Där verkar bla inte stå något om ev konkurrenter eller ens risker generellt med Wnt:s verksamhet.

Wnt:s prospekt (från 31 mars 2014) om det begärda kapitaltillskottet på knappt 40 miljoner kr under våren 2014: http://www.aktietorget.se/pressdocs/wntresearch/documents/wntresearch_prospekt_140331_556738-7864(1).pdf

Där nämns ev risker med konkurrenter i alla fall generellt:

"Om en konkurrent lyckas utveckla och lansera ett effektivt och säkert läkemedel i Bolagets nisch kan detta komma att medföra risker i form av försämrade försäljningsmöjligheter."

Även:

"Konkurrenter

När det gäller läkemedel för behandling av cancer som baseras på de syntetiska molekyler som WntResearch arbetar med finns det såvitt styrelsen känner till inga konkurrerande aktörer.

Dock finns det inom cancerområdet i stort många aktörer som arbetar med forskning och läkemedelsutveckling i syfte att adressera en målgrupp av betydande storlek.

En del av dessa aktörer är multinationella företag med stora ekonomiska resurser.

Det råder tuff konkurrens inom cancerforskning och sannolikt kommer nya konkurrenter löpande att tillkomma i konkurrensen.

Ökad konkurrens i allmänhet och eventuella lyckade produktlanseringar från konkurrenter i synnerhet kan komma att få negativa effekter på WntResearchs framtida försäljningsmöjligheter."

"Om Bolaget tvingas försvara sina patenträttigheter mot en konkurrent kan detta medföra omfattande kostnader för WntResearch.

Även vid ett för WntResearch positivt utfall i en eventuell tvist kan kostnaderna bli betydande för Bolaget.

Det finns risker för att Bolagets patentportfölj inte utgör ett tillräckligt bra kommersiellt skydd framöver och det finns risker för att det kan uppkomma tvister avseende immateriella rättigheter; risker som negativt kan komma att påverka Bolagets finansiella ställning."

I ett annat avsnitt i prospektet nämner Wnt i alla fall exempel på ev konkurrenter:

"Konkurrenter

När det gäller läkemedel för behandling av cancer som baseras på syntetiska peptider som rekonstruerar Wnt-5-signalering för att förhindra metastaser (WntResearchs verksamhetsområde) finns det enligt styrelsens bedömning inga konkurrerande aktörer.

Dock finns det inom cancerområdet i stort många aktörer som arbetar med forskning och läkemedelsutveckling i syfte att adressera målgrupper av betydande storlek.

En del av dessa aktörer är multinationella företag med stora ekonomiska resurser.

Det råder generellt sett tuff konkurrens inom området peptidbaserade läkemedel.

...Amerikanska Affymax Inc.

...österrikiska Fibrex Medical Inc.

...och tyska Jerini AG

är tre exempel på företag som arbetar med syntetiska peptider.

Beaktat den omfattande marknaden och det stora behovet av anti-metastaserande läkemedel är konkurrensen hård och sannolikt kommer nya konkurrenter löpande att tillkomma."

Wnt:s ekonomiska utveckling (avrundat till närmast hela miljontals kronor):

Intäkter:

2012: 0 kr

2013: 0 kr

q1/2014: 0 kr

Resultat:

2012: -6 miljoner kr

2013: -4 miljoner kr

q1/2014: -1 miljon kr

Wnt hade 8,5 miljoner kr i kassan per slutet av q1/2014.

Det var väl då innan kapitaltillskottet på 38 miljoner kr erhållits från aktieinvesterare senare under våren 2014.

Track record i bloggen för Wnt-aktien

Tidigare blogginlägg om Wnt (från 26 apr 2014: http://www.redeye.se/aktiebloggen/wnt-research/salj-wnt-research-aktien

...Där fick aktien rekommendationen "sälj" vid börskurs 15,60 kr.

...Och nu står aktien i 32,60 kr (slutkursen ons 9 juli 2014).

Dvs den säljrekommendationen har ju hittills varit helt fel.

Dock verkar aktiens kursuppgång sedan blogginlägget snarare bero på att bubblan har blåsts upp i ren spekulation snarare än att det är faktiskt motiverat.

I så fall är säljrekommendationen i dagsläget därmed ännu mera motiverad än tidigare.

Visst finns en chans att Wnt kommer att lyckas och bli stort med god intjäning, men sannolikheten för det lär vara låg (10%?).

Som många andra börsnoterade läkemedelsforskningsfirmor innan Wnt som påstått sig ha nya mirakelläkemedel på gång, lär även Wnt som huvudscenario behöva be om kapitaltillskott i flera ytterligare omgångar innan verksamheten successivt dör ut.

Wnt-aktiens historiska kursutveckling

...Aktien kunde köpas för under 3 kr i nov 2013.

...Steg sedan kraftigt till en topp på 31,40 kr i jan 2014.

...Nedgång till ca 15 kr i apr, maj och början av juni 2014.

...Därefter förnyad uppgång till en topp på 34,40 kr idag (ons 9 juli 2014) med Swedbank som aktiens största nettoköpare under dagen.

Aktien slutade sedan dagen i 32,60 kr.

Med nuvarande ca 15,5 miljoner st utestående Wnt-aktier och börskursen 32,60 kr blir Wnt:s börsvärde därmed 504 miljoner kr.

I Wnt:s ovannämnda kapitaltillskotts-prospekt från mars 2014 står det mer om bolagets läkemedelsprojekt Foxy 5 och Box 5.

Bla:

LÄKEMEDELSKANDIDATERNA FOXY-5 OCH BOX-5

Två syntetiska molekyler

WntResearch har patentsökt molekyler, framtagna av professor Tommy Anderssons forskargrupp, varav en molekyl i djurmodeller har visat sig hämma metastasering av bröstcancer.

Bolaget har inlett en klinisk fas 1-studie och har ännu inte börjat generera intäkter.

WntResearch har två läkemedelskandidater i form av två syntetiska molekyler modifierade på olika sätt; Foxy-5 och Box-5.

Såväl Foxy-5 som Box-5 är syntetiska kopior på en specifik del av proteinet Wnt-5a med antingen en formyl- eller carbamatgrupp adderad.

Att behandla med proteinet Wnt-5a fungerar inte eftersom proteinet inte skulle nå tumörcellerna.

Nivåer av Wnt-5a indikerar svårighetsgrad av bröstcancer

Wnt-proteiner utsöndras av tumörceller och påverkar dess egenskaper.

Professor Tommy Anderssons forskargrupp har rapporterat att proteinnivåerna av Wnt-5a i primärtumörens cancerceller vid bröst-, kolon- och prostatacancer korrelerar med utfallet av sjukdomen, det vill säga att avsaknad eller låga nivåer av Wnt-5a i primärtumören är förknippat med en högre risk för metastasering och därmed minskad chans för patienten att överleva.

Dessa slutsatser bekräftades när det gäller sjukdomsrelaterade dödsfall hos patienter med bröst-, kolon- eller prostatacancer.

Wnt-5a minskar cancercellernas rörlighet experimentellt och bör även göra så i kroppen.

Foxy-5

Proteinet Wnt-5a hämmar cancercellers mobilitet, vilket sannolikt är förklaringen till att tumörer som har högre nivåer av Wnt-5a sprids mindre.

Omvänt, i de tumörer som saknar eller har låg nivå av Wnt-5a (40-50 %) är tumörcellerna mer rörliga, vilket ökar sannolikheten för cancern att sprida sig.

Wnt-5a är inte lämpligt för behandling eftersom det binder till heparansulfater, vilket finns på ytan av alla celler (behövs bland annat för cellutveckling och blodkärlsbildning).

Detta resulterar i att Wnt-5a binds upp av cellerna direkt där det injiceras och når därmed inte cancercellerna ute i kroppen.

Peptiden Foxy-5 skapades för att imitera effekten av en intakt Wnt-5a-molekyl utan den oönskade egenskapen att binda till heparansulfat och kan därmed vara ett användbart läkemedelsalternativ.

Genom att behandla med läkemedelskandidaten Foxy-5 förväntas den kunna kompensera och ersätta avsaknaden av Wnt-5a i epiteliala tumörer (bland annat bröstcancer, tjocktarmscancer och prostatacancer) och därmed förhindras tumörcellerna från att flytta och sprida sig.

Därmed öppnar läkemedelskandidaten Foxy-5 upp för effektivare behandling av cancer, vilket då kan ske som kombinationsbehandling med på marknaden befintliga läkemedel som dödar och hindrar tumörcellers tillväxt.

Box-5

Bolagets produktportfölj innehåller utöver Foxy-5 även läkemedelskandidaten Box-5.

Vid vissa cancertyper beter sig cancercellerna annorlunda när de exponeras för Wnt-5a, exempelvis vid hudcancern malignt melanom, men även pancreas- och magcancer.

I patienter som har drabbats av denna hudcancer gäller det – till skillnad från patienter med bröst-, kolon- eller prostatacancer – att dra ner nivån av proteinet Wnt-5a eller minska dess interaktion med tumörcellernas receptor för Wnt-5a.

WntResearch utvecklar en läkemedelskandidat för detta ändamål, Box-5.

Även denna peptid är framtagen i professor Tommy Anderssons forskargrupp.

Förenklat kan man säga att det är den omvända principen som tillämpas för Box-5 i jämförelse med Foxy-5.

http://www.aktietorget.se/pressdocs/wntresearch/documents/wntresearch_prospekt_140331_556738-7864(1).pdf

Översatt till "svenska" verkar texten innebära följande:

...Wnt 5a är ett protein, och att hög förekomst av detta protein i cancerpatienter ökar chansen för att patienterna överlever.

...Men dock funkar det ej att direkt injicera Wnt 5a i patietnerna, men i varianten Foxy 5 kan man göra det vilket då ger samma positiva effekt.

...I vissa cancerformer är det istället positivt för patienterna att minska ner på förekomsten av Wnt 5a, vilket kan göras genom att öka förekomsten av Box 5.

Wnt 5a beskrivs som ett protein medan både Foxy 5 och Box 5 beskrivs som "peptider".

Vad är då en peptid?

Enl Wikipedia:

"En peptid är en molekyl som består av en kedja av aminosyror (även kallade monopeptider) som sitter ihop med peptid-bindningar till en kort kedja."

"Peptider skiljer sig från proteiner enbart genom att de är mindre; gränsen mellan peptid och protein brukar dras vid 50 aminosyror så att insulin med sina 51 aminosyror räknas som det minsta proteinet."

http://sv.wikipedia.org/wiki/Peptid

Wnt:s historiska utveckling de första åren (enl prospektet från mars 2014):

År 2000

...Forskningen inleds i professor Tommy Anderssons forskargrupp.

År 2006

...En peptid (Foxy-5) lämpad för läkemedelstillverkning identifieras ha samma starkt anti-metastatiska egenskaper som hela Wnt-5a proteiner.

År 2007

...Bolagsbildning.

År 2008

...Forskningsresultat verifierar att peptiden förhindrar cancerceller att röra sig och visar att Bolagets läkemedelskandidat Foxy-5 reducerar metastasering med omkring 80 procent (studier i möss).

...Den bolagiserade verksamheten tar fart.

...Den ursprungliga patentportföljen överförs från Forskarpatent i Syd AB.

...En plan för framtida prekliniska och kliniska studier fastställs.

http://www.aktietorget.se/pressdocs/wntresearch/documents/wntresearch_prospekt_140331_556738-7864(1).pdf

Positivt att forskaren och Wnt-grundaren Tommy Andersson sitter i Wnt:s styrelse och är en av Wnt:s största aktieägare med en ägarandel på 8-9%: http://www.aktietorget.se/InstrumentInfo.aspx?Language=1&InstrumentID=SE0003553130

Vid Wnt-börskursen 32,60 kr är hans ägarandel värd 43 miljoner kr!

Bra jobbat.

Men om jag vore honom skulle jag casha hem och sälja av aktieinnehavet fortare än kvickt.

Han skulle tex kunna kontakta Carnegie eller någon annan aktiemäklarfirma och erbjuda dem att sälja åtminstone hälften av aktieinnehavet till Carnegies kunder för typ 10% rabatt från nuvarande börskurs.

Sedan kan han i efterhand alltid hänvisa till att syftet var att öka ägarspridningen i Wnt-aktien så att handeln i aktien ökar vilket då gynnar alla aktieägare, snarare än att han ej tror på bolaget längre.

Videoklipp

Videoklipp från 27 mars 2014 där Wnt presenteras: http://ukmg.nu/140327/wntresearch/

Presentationen verkar hållas av Wnt:s finanschef Thomas Feldthus (tydligen också dansk).

I så fall verkar Wnt har två pers anställda; vd Nils Brünner och finanschefen Thomas Feldthus.

Även skriftlig hearing med Brünner och Feldthus från apr 2014: http://www.aktietorget.se/pressdocs/Wntresearch/Hearings/Hearing%20med%20WNT%20140423.pdf

Där säger de bla att planen är att Wnt självt ska vara med och genomföra en fas 2-studie om Foxy 5 med avsikt att därefter sälja ut eller utlicensiera projektet till något stort läkemedelsbolag.

Det framkommer även att det verkar behövas 100-200 st patienter för att genomföra fas 2-studien.

Studien kommer att bli "randomiserad", dvs hälften av patienterna kommer att få dagens standardbehandling plus Foxy 5 medan övriga hälften bara kommer att få dagens standardbehandling.

Sedan kan man jämföra grupperna och se om det blev någon skillnad.

De säger att USA-patent nyligen erhölls för Foxy 5 och att USA svarar för hälften av världsmarknaden, samt att EU-patent väntas erhållas framöver.

//Edit: 10 jun 2014 skickade Wnt ut följande pressmeddelande:

WntResearch på väg att erhålla patent i Europa

WntResearch AB meddelar idag att Europapatentverket den 4 juni informerade företaget om att det ämnar bevilja Europapatent nr EP 1 888 628 så snart företaget vidtagit alla åtgärder som krävs före beviljande.

Patentkraven i denna patentansökan omfattar tretton olika peptider, så väl som farmaceutiska kompositioner innefattande peptiderna och användning av peptiderna vid cancerbehandling.

Dessa peptider är besläktade med Foxy-5, för vilken WntResearch redan har beviljats patent i Australien, Kina, Japan, Kanada och USA.

Foxy-5 är för närvarande i en fas 1, dos eskalerande studie på patienter med solida tumörer.

http://www.aktietorget.se/pressdocs/Wntresearch/70043/WntResearch__WNT_20140610_13.PDF

1 juli 2014 skickade Wnt ut följande pressmeddelande om kommande patent för Box 5 i Japan:

WntResearch kommer att erhålla patent för Box-5 i Japan

WntResearch AB meddelar idag att det japanska patentverket har skickat ett beslut till WntResearch att man avser att bevilja bolagets patentansökan nr 2011-522940 avseende Box-5-peptiden.

WntResearchs Box-5-program befinner sig i preklinisk utveckling.

Box-5 är en liten peptid som har en antagonistisk effekt på Wnt-5a aktivitet och som kan användas i framtiden för att behandla patienter som lider av bland annat malignt melanom.

Studier pågår för närvarande med målet att klarlägga mekanismerna för Box-5 antagonisten in vivo genom att utforska dess förmåga att motverka tumörspridning (metastasering) av malignt melanom i olika djurmodeller.

VD Nils Brünners kommentarer:

"I motsats till de flesta solida cancersjukdomar, så stimulerar Wnt5a tumörspridningen vid malignt melanom.

Därför har WntResearchs grundare, professor Tommy Andersson, Lunds universitet, utvecklat en Wnt5a antagonist, som vi hoppas kommer att vara användbart vid behandling av patienter med malignt melanom, en cancersjukdom med ökande incidens och en ofta dödlig utgång.

Vi är mycket glada över att ännu ett stort land har beslutat att godkänna företagets patentansökan för Box-5 eftersom det ger företaget frihet att arbeta vidare med Box-5 "

http://www.aktietorget.se/pressdocs/Wntresearch/70279/WntResearch__WNT_20140701_8.PDF

//

Referatet från hearingen i apr 2014 fortsätter:

De säger att fas 1-studien om Foxy 5 både kommer att visa resultat på biverkningar och sjukdomseffekt, och att Wnt är villigt att ingå samarbetsavtal med något stort läkemedelsbolag om Foxy 5 redan efter fas 1-studien om studieresultaten blir bra.

Samtidigt uppges Wnt i dagsläget inte ha några diskussioner med stora läekemedelsbolag, och att sådana förhandlingar brukar vara långdragna och ofta ta ett år.

Wnt anser att det bästa är att därefter direkt inleda fas 2-studien när fas 1-studien är klar.

Frågaren Bo "Löparn" Engwall nämner i förbigående som hållpunkt att fas 2-studien skulle kunna genomföras åren 2015-2016.

Det nämns att ca hälften av alla cancerpatienter har låg eller ingen förekomst av Wnt 5a (vilket innebär att ett läkemedel som Foxy 5 skulle göra stor nytta hos många).

Foxy 5 väntas primärt användas hos cancerpatienter i tidig sjukdomsfas.

Det nämns under hearingen att Wnt kan komma att be aktieinvesterare om mera kapitaltillskott när fas 2-studien inletts.

Alla validerade studieresultat (även från fas 1-studien om Foxy 5) kommer att offentliggöras så fort de är klara.

Dock vill Wnt ej endast presentera preliminära studieresultat som senare ev kommer att ändras.

Så här beskrivs Wnt-proteiner på engelska Wikipedias hemsida:

The Wnt proteins are a diverse family of secreted lipid-modified signaling glycoproteins that are 350–400 amino acids in length.

http://en.wikipedia.org/wiki/Wnt_signaling_pathway

Wnt-proteiner verkar (enl den länken) spela en roll i cellernas signalsystem:

The Wnt signaling pathways are a group of signal transduction pathways made of proteins that pass signals from outside of a cell through cell surface receptors to the inside of the cell.

Three Wnt signaling pathways have been characterized:

...the canonical Wnt pathway

...the noncanonical planar cell polarity pathway

...and the noncanonical Wnt/calcium pathway

http://en.wikipedia.org/wiki/Wnt_signaling_pathway

Wnt 5a nämns som ett exempel på ca 20 Wnt-proteiner som finns i människan.

Specifikt om Wnt 5a enl Wikimedia:

Protein Wnt-5a is a protein that in humans is encoded by the WNT5A gene.

The WNT gene family consists of structurally related genes that encode secreted signaling proteins.

These proteins have been implicated in oncogenesis and in several developmental processes, including regulation of cell fate and patterning during embryogenesis.

//Edit: Oncogenesis verkar betyda när cancer uppstår:

Oncogenesis: The formation and development of tumors.

http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/oncogenesis

//

Wikimedia-inlägget om Wnt 5a-proteiner fortsätter:

This gene (alltså Wnt 5a-genen) is a member of the WNT gene family.

The WNT5A is highly expressed in the dermal papilla of depilated skin.

It encodes a protein showing 98%, 98%, and 87% amino acid identity to the mouse, rat and the xenopus Wnt5A protein, respectively.

The experiments performed in Xenopus laevis embryos identified that human frizzled-5 (hFz5) is the receptor for the Wnt5A ligand and the Wnt5A/hFz5 signaling mediates axis induction.

http://en.wikipedia.org/wiki/WNT5A


Skala för aktie-rekommendationer i denna blogg:

• "Köpläge": En aktie som för tillfället är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning som väntas leda till kursuppgång inom en ganska snar framtid (typ inom 0,5-1 år).

• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt (typ inom de närmaste månaderna), även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.

• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt (dvs på typ 3-5 års sikt).

• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång. Man bör alltså ej ha en stor del av hela aktieportföljen i en sådan aktie.

• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.

• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex tidigast 1-2 års tid (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp"). Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp").

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst.

Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra:http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella

Det är ej säkert att blogginlägget har tagit upp alla aspekter som är relevanta för bedömningen av den aktie som blogginlägget handlar om. Och de aspekter som tas upp i blogginlägget kan ha feltolkats.

"Käpphästar" i denna blogg bla:

1) Fundamental aktieanalys vs teknisk aktieanalys

På lång sikt är fundamental aktieanalys det enda relevanta för att bedöma om en aktie är köpvärd eller ej, dvs förenklat; den ekonomiska utvecklingen för ett börsbolags verksamhet och hur bolagets aktie värderas i förhållande till den ekonomiska utvecklingen mm.

Enl den finansiella vetenskapen går det inte att i längden bli rik på så kallad teknisk aktieanalys, dvs att spå framtida börskurser utifrån diagram för historiska börskurser etc.

Det har även visat sig i vetenskapliga studier.

Man kan tjäna pengar på teknisk aktieanalys några enstaka gånger, men därefter kommer man förr eller senare att göra förlustaffärer vilket gör den analysmetoden meningslös.

Inte heller fundamentalanalys ger vinst varje gång, men här är i varje fall uppfattningen att den i längden ger klart bättre resultat för aktieinvesteringar än teknisk analys.

Och rent logiskt borde även fundamentalanalys vara det enda som fungerar långsiktigt eftersom det bara är den som är underbyggd av rimliga resonemang jämfört med teknisk analys.

2) Aktieutdelningar

Aktieutdelningar och nivån på dem anses här vara irrelevanta i sig för bedömning av om en aktie är köpvärd eller ej.

Aktieutdelningar är ju bara som att man har 1 000 kr på banken och gör ett uttag på 100 kr. Man blir inte rikare för det utan har ändå bara 1 000 kr (fast 100 kr kontant och 900 kr kvar på banken).

Allt annat lika bör en aktiekurs falla med lika mycket som aktieutdelningen när aktieutdelningen avskiljs från börskursen.

Däremot kan aktieutdelningen indikera att bolaget är lönsamt och genererar bra resultat per aktie och räknar med en fortsatt god utveckling för resultatet per aktie, men då är aktieutdelningen bara en sekundäreffekt av det.

Det enda relevanta för bedömning av om en aktie är köpvärd eller ej anses här vara hur mycket pengar ett bolag genererar (och väntas generera de kommande åren) i sin löpande verksamhet (mätt förenklat som tex resultat per aktie), och hur börskursen ligger i förhållande till det.

Sätter man in pengar på bankkonto vet man alltid säkert (förhoppningsvis) att man får tillbaka insatta pengar plus ränta (även om räntan är låg) när man vill ta ut pengarna.

Köper man en aktie för att få aktieutdelning tar man alltid en risk för att börskursen står lägre när man senare vill sälja aktien.

Dvs det är inte säkert att man får tillbaka insatta pengar när man köper en aktie.

Dessutom får man ju (normalt) betala 30% skatt på erhållna aktieutdelningar, vilket snarare i sig gör det till en nackdel med aktier som ger hög aktieutdelning.

3) Immateriella tillgångar

Många börsbolag har mycket "luft" i sina balansräkningar i form av abstrakta så kallade immateriella tillgångar (immateriella anläggningstillgångar) bokförda till stora belopp bland tillgångarna i balansräkningen.

Ofta kan de immateriella tillgångarna ha uppstått tex om ett bolag köpt ett annat bolag dyrt (dvs för ett pris som överstiger det köpta bolagets bokförda tillgångsvärden), eller om ett bolag bokför utvecklingskostnader som en tillgång som belastar resultatet utspritt över flera år i form av årliga avskrivningar.

Om ett bolag börjar gå dåligt finns risk för att det bokförda värdet på de immateriella tillgångarna måste skrivas ned. Och det kan då bli stora nedskrivningar eftersom många bolag har stora immateriella tillgångar.

Nedskrivningarna ger en negativ resultateffekt med samma belopp som även minskar bolagets egna kapital med lika mycket (allt annat lika).

Med de stora nedskrivningar det därmed lätt kan bli, kan det mesta eller hela ett bolags egna kapital därigenom raderas ut (och ev till och med bli negativt) vilket gör att bolaget omgående måste få kapitaltillskott från aktieägarna för att överleva.

Sådana kapitaltillskott erhålls då oftast genom att bolaget säljer ut nya aktier till aktieägarna via nyemission, vilket då brukar försämra börskursens dåliga utveckling ytterligare.

Dvs stora immateriella tillgångar i ett bolags balansräkning innebär en förhöjd risknivå i bolagets aktie.

I detta blogginlägg blev alltså rekommendationen "sälj" för Wnt-aktien vid börskurs 32,60 kr.

Det var aktiens slutkurs ons 9 juli 2014.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?