Willy Schleeh berättar öppenhjärtigt och ingående om hur han byggde upp livsmedelskedjan Willys. (Dagens Industri 8 juli 2009, sid 14).

Afärsidén gick ut på att köpa varor direkt från leverantörerna och hoppa över det stora grossistledet. Konceptet var att sälja storförpackningar, ofta direkt från pall. Det gav låga styckepriser. Framgången var given. Det gick så långt att konkurrerande handlare ibland föredrog att handla på Willys istället för att göra beställningar via den egna grossisten.

Han beskriver ett intensivt arbete, där han öppnade tidigt på morgonen och stängde sent på kvällen och klippte gräset utanför affären på helgerna.

Willy Schleeh sålde Willys till det som numera är börsnoterade Axfood, vid 62 års ålder, när allt var på topp.

Aktiehandlaren Willy Schleeh

Vinsten av försäljningen placerades i aktier. Han berättar uppgivet att han investarat väldigt mycket på börsen men att det är oerhört nervpåfrestande. Det senaste året har det blivit miljonförluster.

“Det känns fruktansvärt”.

….

Min kommentar: Det är inte helt lätt att växla om från egen företagare till aktiehandlare. Uppebarligen visste Willy hur man skötte affärer när det gällde butiken. Willy Schleeh berättar att ingen har kunnat överträffa den omsättningssiffra på 400 miljoner kronor som han hade när han sålde Willys i Kungsbacka för 15 år sedan. Vid försäljningen erhöll han 115 miljoner.

Han beskriver aktiehandeln som “nervpåvfrestande” och förlustbringande.

Boken “Så här kan alla svenskar bli miljonärer” av Per H Börjesson ger en del ledtrådar till varför det kan vara så svårt att bli en vinnare på aktiemarknaden.

Ett är att man skall vara försiktig med att lämna över pengarna till sk. diskretionära förvaltare. Nu vet vi inte om Willy Schleeh gjort så. Det han beskriver av förlust och nervpress kan mycket väl bara vara en följd av det allmänna börsfallet och den nu rådande lågkonjunkturen.

Den som vill placera stora summor på börsen, och ändå vara tämligen trygg, bör kombinera ägandet av rena aktier med optioner. Det finns en strategi: Collar eller Fence (kärt barn har många namn), som skyddar innehavaren från varje form av förlust, men samtidigt kan ge visst utrymme för kursuppgång.

Det kan tyckas enkelt att placera i aktier, men det är alltid ett risktagande, och min erfarenhet är att det kan ta årtionden innan man blir riktigt duktig på att skydda sitt kapital. De flesta nybörjarna köper när optimismen är som störst och kurserna står i topp.

På de femton år som gått sedan försäljningen av Willys borde Willy Schleeh ha hunnit förränta sin förmögenhet betydligt, men det har varit en del fällor på vägen sedan 1994. Värsta krisen är måhända den vi är inne i men även åren 2000 - 2003 när IT bolagen föll hejdlöst torde ha gett honom en del att fundera på. En satsning i index har knappt gett pengarna tillbaka räknat på en tioårsperiod.

Det är uppenbart att Willy Schleeh, Willys grundare, inte blivit någon ny Warren Buffet.

…..