Post entry

Forestlight Studio AB - intervju med VD Peter Levin

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nedan följer en kortare intervju (10 frågor) som jag under förra veckan gjorde med bolagets VD Peter Levin. Anledningen till detta är att jag vill ge befintliga aktieägare, samt även framtida aktieägare och investerare en inblick i det nya Forestlight. Mycket har hänt sedan den "gamla" White Shark tiden och mer kommer att hända nu under hösten & under 2011...

1. Bolaget namnändrades i juni i år från White Shark AB till Forestlight Studio AB. Om du bortser från själva namnbytet, vad är de största skillnaderna på dagens Forestlight jämfört med det tidigare White Shark?

Svar: Studion leds av en mycket erfaren engelsman, Producenten Peter Lewis. Tillsammans med Maria Avramova och mig själv har vi en gedigen bakgrund inom många olika områden. Vi har implementerat en affärsmodell och projektpipline med betydligt större kontroll och lägre risk än tidigare. Framförallt handlar det om att kunna hantera fler parallella projekt under utveckling och med begränsad budget samt att aldrig påbörja en produktion innan vi delfinansierat minimum 65-75%. Vi har dessutom mer än halverat de löpande kostnaderna. Utöver detta har vi naturligtvis kommit ur den svåra period bolaget befann sig i för mindre än ett år, det är driv i teamet!

2. Ser du några problem med att Peter Lewis dock fortfarande jobbar delar av sin tid på sitt Irländska animeringsbolag Boulder Media? Är det en fungerande lösning långsiktigt sätt? Kan det kanske bli aktuellt med ett samarbete på sikt mellan Boulder Media och Forestlight?

Svar: Det är endast till fördel för oss att Peter kan fortsätta arbetet med Boulder Media. De har ett stort kontaktnät och vi har redan tittat på enskilda projekt tillsammans men utan att vi påbörjat något gemensamt. De är inriktade på 2D och vi i huvudsak på 3D, det innebär att vi inte är direkt konkurrenter utan tvärtom potentiella samarbetspartners. Peter och jag har löpande dialog kring den tid respektive uppdragsgivare tar i anspråk

3. Forestlight har under sommaren genomfört en garanterad nyemission på 17,9 milj kr före emissionskostnader. Vad är din kommentar angående teckningsgraden (endast ca 33% av allmänheten tecknade) samt hur skulle du kortfattat beskriva de nya större aktieägarna som tillkommit i bolaget i egenskap av garanter?

Svar: Teckningsgraden var väntad men självfallet hade vi hoppats nå något högre. Vi har fått in Cantus Management med Thomas Malmborg, Ludvig von Bahr samt Sven Rasmusson. Jag tog min andel i emissionen och samtliga större ägare är långsiktiga vilket är mycket positivt.

4. Du har under våren köpt 100 000 aktier i Forestlight. Det går även att utläsa att du och storägaren Anders Bagge har gjort betydande insiderköp i den nu avslutade nyemissionen. Hur kommenterar du detta?

Svar: Jag köpte mina aktier av Cantus Invest före emissionen.

5. Trailern för filmprojektet Astrid Silverlock är klar och arbetet med att hitta finansiering av projektet startade efter Cannes-festivalen i maj i år. Vill du berätta lite hur statusen är i dessa förhandlingar samt när ni har förhoppning om att finansieringen ska vara på plats?

Svar: (Vi startade i samband med Cannes mässan). Vi fick mycket positiv feedback under och efter Cannes mässan och kunde omgående följa upp en rad intressenter. Den här typen av förhandlingar är svåra att gissa i tid, det kan ta allt från 6-24 månader. Vi har för närvarande förhandlingar med ett antal olika partners.

6. Forestlight inledde under sommaren ett samarbete med den inom branschen kände Iain McCaig. Vad är dina reflektioner över den 10-dagarsperiod ni genomförde tillsammans gällande filmprojektet Book of Secrets?

Svar: Vi var mycket väl förberedda inför Iain’s besök och tillika uppstart av detta projekt. De tio dagarna överträffade vår förväntningar i alla avseenden och jag vågar säga att Iain åkte hem med mycket energi från sin Sverige vistelse. Den svenska sommaren visade upp sig från sin bästa sida vilket gav extra krydda också till de timmar som inte spenderades på kontoret, alltid lika viktigt och inte minst när det gäller kreativa personer och företag. Iain har därefter fortsatt arbetet på hemmaplan och det bådar gott, mer info under hösten.

7. Förutom animerad film så har Forestlight som målsättning att även göra reklam och företagsfilm. Hur kommer ni göra för att slå er in på den marknaden som tidigare har varit hård och konkurensutsatt?

Svar: Den är fortfarande oerhört konkurrens utsatt och vår plan är att i första hand komma in via samarbeten med redan etablerade aktörer.

8. Bolagets största ägare Anders Bagge ingår som bekant i bolagets styrelse. Sedan årets stämma ingår även Annika Torell Österman (VD för Bagges bolag Cantus Invest AB) i styrelsen. Är detta ett tecken på att Bagge ytterligare vill stärka sin makt över bolaget?

Svar: Ingen hos oss talar om ”makt” utan nuvarande största ägare, styrelse och ledning arbetar vidare som ett team för att utveckla Forestlight. Annika var ju adjungerad redan under hösten 2009 då bolaget hade en minst sagt svår period. Att Annika nu valde att tacka ja till en styrelseplats är vi samtliga mycket tacksamma över.

9. Nya Forestlight Studio AB är för många placerare och investerare ett okänt bolag. Även den dagliga omsättningen i aktien på Nasdag OMX First North lista är i dagsläget marginell. Hur ska ni göra för att locka till er nya aktieägare? Har ni planer på att förbättra/förstärka er IR-funktion?

Svar: IR är prioriterat hos oss och vi kommer i takt med att vi utvecklas se till att denna funktion handlas upp alt rekryteras. Under årets första 9 månader har vi inte haft anledning att spendera några medel på detta område, det har hanterats av mig, då vi förvisso inte haft mycket att rapportera om.

10. Vill du på ett enkelt sätt förklara Forestlight affärside samt även ge oss en bild av hur Forestlight Studio AB ser ut om två år, alltså hösten 2012 förutsatt att allt går enligt era planer?

Svar: Vi är i första hand en studio för CGI animerad långfilm för barn och familj. Utöver detta skall vi leverera service jobb mot film, TV och reklam marknaden. Vi verkar företrädesvis inom filmindustrin och vi har för avsikt att titta på hur vi skall kunna komplettera Forestlight med verksamheter från underhållningsindustrin. Vår affärs- idé och modell handlar mycket om att utveckla, äga och kontrollera innehåll och rättigheter.

Sist men inte minst vill jag tacka Peter för att han ställde upp och svarade på mina frågor. Kom gärna med frågor och kommentarer så ska jag försöka svara så gott jag kan.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?