När man läser artiklar och inlägg om börsmarknaden uppkommer diverse spörsmål. Vilken portföljstrategi skall man ha. Skall man ligga trada eller ligga lång. Vilken typ av “depå” skall man välja, kapitalförsäkring eller aktiedepå samt i vilka instrument skall man placera sitt kapital och hur skall det diversifieras och allokeras. Jag vill kort beröra en av frågorna nämligen vad det finns för alternativ till aktier; warranter - ett instrument med underliggande tillgång.

Jag upplever att den generella uppfattningen om derivat (optioner, warranter) är att det är instrument som är förenade med extrem risk! Min motfråga blir då, är inte allt förenat med risk? Precis som med en aktieinvestering så kan någon som spekulerar i derivat förlora kapital vid en nedgång. Det är egentligen inget nytt.

Dagens industri skrev en kort artikel (http://di.se/Artiklar/2010/6/11/208890/Upp-over-1000-procent-i-maj/) häromdagen om hur en Swedbank warrant (put) gick upp över 2200%! Det är inte lite mäktigt. Som exempel; om du spekulerade 10 000 kr så ökade kapitalet på fem dagar till 220 000 kr! Vad var det som hände? Hur kunde en warrant som kostade 2 öre öka i värde till 47 öre?

Enkelt förklarat. Det finns två typer av warranter, köpwarranter och säljwarranter. (Notera att jag ej berör turbos). Alla warranter har en underliggande vara. (Ordet derivat kommer ifrån latinets derivare och betyder härleda). En warrant är en teoretisk konstruktion av en praktisk möjlighet. Alltså, om du besitter en warrant så innebär det i teorin att du har möjligheten, dock ej skyldigheten, att få köpa en underliggande varan på lösendagen till en förutbestämt lösenpris.

För att ta ovannämnda warranten som exempel. SWE0Q 70RBS säger oss att pappret ger oss rätten att i maj 2010 sälja Swedbank till ett lösenpris på 70 kr. Det innebär alltså att om Swedbanks aktiekurs står över 70 kr i maj så blir det en förlust för personen som, i teorin får sälja till 70). Warranten har ett lågt, om inte obetydligt värde. Det som hände i majmånad var att Swedbanks aktiekurs sjönk under 70 kr! Helt plötsligt innebar det att de som kunde sälja Swedbank aktier för 70 kr gjorde en vinst. Mycket förenklat. Därav ökad säljwarranten i värde när den underliggande tillgångens värde sjönk. Omvänt blir det då för köpwarranter. Priset på instrumentet ökar när den underliggande varans värde ökar. Kan du köpa SEB-aktier till ett pris av 40 kr, istället för 50 som kurser står i så blir det en vinst på 10 kr per aktie.

Det här fenomenet kallas hävstångseffekten. Möjligheten till den här värdeökningen kan även slå tillbaka. Går kursen åt motsatt håll kan värdet fall snabbt och ett viktigt begrepp som man då bör förstå och använda sig av är stop-loss. En stop-loss är helt enkelt en funktion som aktiveras och som säljer av innehavet när kursen når en viss nivå. Syftet blir då att begränsa nedsidan vid kursfall.

Det jag vill belysa med ovanstående Swedbank exempel är hur man med hjälp av säljwarranter kan minska risken för förlust. Det kan vara en så enkel situation som att man sitter på ett innehav som man vill behålla, men där risken kanske är förhöjd. Skulle det visa sig att kursen stiger istället för faller så minskar förvisso warranternas värde men aktieinnehavets värdet ökar.

Det fina med derivat är att med hjälp av den omtalade hävstången så kan man med ett förhållandevis lite kapital göra ordentliga procentuella resor. Såväl upp som ned. Vidare för att kunna avgöra huruvida man skall köpa warrant eller inte så finns det en rad olika faktorer som man måste beakta. Tidsvärde, volatilitet, kursutveckling osv.

För att kunna ta ett bra beslut så måste man förstå vad det är man investerar i och frågan blir om om det inte gäller allt man investerar i?

(Btw. Jag tycker Redeyes layout ser modern ut men att pendla mellan den gamla sidan och den nya bloggsidan är väldigt ologiskt och opraktiskt. Det är som att zappa mellan två olika hemsidor.)