Post entry

Vopy - Flyger under radarn

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Doldis värderat till 5,4 miljarder

Vad är det som händer egentligen? Hur har jag kunnat missa ett Svenskt bolag med en värdering på 5,4 miljarder, som jag knappt har hört talas om? VOPY AB, är det en ny Unicorn inom tech världen vi ser växa fram med rekordhastighet och under radarn? Svårt att veta men onekligen spännande att följa.

Jag och förmodligen de flesta vanliga små investerarna i Sverige hade inte möjlighet att investera i Unicorn-företagen Spotify, Klarna och King då det relativt snabbt vände sig till internationella investerarnätverken utomlands. Ser vi samma sak med Vopy nu? Är det så att chansen för oss mindre, lokala investerare, finns bara när risken är hög och bolaget är under kraftig utveckling? När risken är borta, finns de stora riskkapitalet att hämta i USA och utomlands?

För de som inte vet vad som betecknar en Unicorns, eller enhörningar på svenska, är det ett etablerat begrepp i startupvärlden. För att kvala in i denna exklusiva grupp av bolag krävs en värdering på minst 1 miljard dollar. Det är sällsynt att de dyker upp sådan bolag som får den typen av värdering

Vopy gick ut med ett PM idag om att de har fått en värdering av ett seriöst internationell värderingsbolag på 5,4 miljarder. Alltså redan halva vägen till att ta klivet in i unicorn-klubben. Och det, strax innan de ska lansera sina tjänster, som de informerar om på deras webbsida. Där kan man även läsa att de planera att notera sig i början av nästa år.

Funderingar jag får när jag ser den typen av PM är: Varför berättar de om sin värdering med ett PM? De lever inte i en reglerad miljö, där de är tvungna att kommunicera en sådan sak. Men det måste finnas något rationellt skäl till det.

Jag tillåter mig att gissa. De är inne i förhandlingar med en eller flera parter och vill ge alla informationen samtidigt. Frågan är då om det är ett förvärv, finansiering eller samarbete? Det är dessa scenarier jag kan tänka mig, då VD skrev följande i sin uppdatering i september - ” Under sommaren märkte jag ett tydligt ökat intresse för Vopy, både från potentiella kunder och samarbetspartners men även från investerare”

Är det ett förvärv eller bredare samarbete är det troligt att de vill få ut värderingen relativt brett. Jag förmodar att Vopy inte har någon större kassa och behöver då använda nytryckta aktier som betalning i ett sådant senario.

Har de diskussioner med investerare är de säkerligen ett flertal parallella samtal, både svenska och utländska. Deras verksamhet riktar sig ju mot utlandet enligt informationen i de VD brev som finns att läsa på deras webb. Och de två bolagen Geni Financial Services och Spotlite som de anger som kunder är också internationella företag. I andra Unicorn företag har det alltid funnits ett bolag eller fond som har tagit lead i kapitalanskaffningen. Kan det vara på samma sätt här, eller är det nästa steg som de peggar upp för?

VD brevet som kom den 7 september stod det såhär_: ”Positionen som Category Captain handlar om att etablera sig som ledare och växa kraftigt på kort sikt, vilket i sin tur förutsätter kapital. Vi kommer därför under hösten att ta in kapital från nya investerare för att möjliggöra en kraftig och snabb tillväxt. Intresset från investerare har varit mycket stort och vi har idag dialoger med ett flertal institutionella aktörer.”_

Här nämner VD:n institutionella aktörer, vilket bekräftar att det troligtvis är större investerare som de har diskussioner med, som vill stoppa in betydande summor.

Vad gör VOPY då som gör dem så högt värderade?

Enligt deras webb så beskriver de sig såhär:

Vopy är ett svenskt fintechbolag med visionen att bli en världsledande teknikleverantör inom embedded-finance lösningar. Genom Vopys molnbaserad infrastruktur kan företag erbjuda sina kunder omedelbara, säkra och kostnadsfria transaktioner samt betalkort, finansieringslösningar och lojalitetsprogram.

Vopys lösningar är en del i att skapa framtidens finansiella tjänster. Allt från stora globala företag till mindre start-ups kan använda Vopys lösningar för att erbjuda sina kunder finansiella tjänster – utan större investeringar. Huvudkontoret finns i Stockholm och Vopy har även etablering i Norge, Kanada, Ukraina och Indien.

De har förmedlat att det finns åtminstone 2 kunder, hur ser det ut med nya kunder? De borde finnas LOI eller kunder på plats för att kunna erhålla en värdering på 5,4 miljarder, kan man tycka. I senaste VD uppdateringen står det såhär:

Två särskilt viktiga sektorer för Vopy är telekombolag och energibolag, sektorer där vi idag har ett flertal aktiva dialoger. Det är väldigt glädjande att vi är i slutförhandlingar kring ett nytt avtal med ett större telekombolag baserat i Centraleuropa. Potentialen i denna kund är enorm då deras kundbas uppgår till över 10 miljoner kunder. 

Ja, hur man än vänder och vrider på det, känns det som vi tittar på tt kommande Unicorn -bolag. Eller i varje fall ett bolag med mycket stor möjlighet att bli det. Hur gör man då för att ta plats bland aktieägarna och få del av kommande uppvärderingen innan notering eller vara med på den resa som ser ut att komma?

Tror tyvärr att det är försent att köpa in sig om de nu redan har djupa diskussioner med större institutionella aktörer. En möjlighet är att skicka ett mail till bolaget och anmäla intresset. Det har jag gjort. Dels för att anmäla ett allmänt intresse, men också för att visa välvilja inför börsnoteringen som är adresserad i början av 2022. De kommer att behöva en aktiespridning, vilket gör det möjligt för fler än mig att anmäla intresse. Värdet indikerar att de ska in på någon av de större listorna och då behöver de minst 500 aktieägare. Jag kommer att bli en av dem.

Sedan ser jag att Frontventure har relativt stort aktieinnehav och är aktiva i Vopy, så även Abelco. Men Frontventure har ju tidigare låtit sin aktieägare köpa in sig fördelaktigt innan notering, men det kanske är väl optimistiskt tänkt denna gång? Köper en post i Frontventure för att säkerställa att jag inte missar den möjligheten, även om den är liten. Och oavsett det, så borde deras aktievärde sticka i väg uppåt rejält. De äger ju 14:1 % av 5,4 miljarder, vilket är 750 miljoner.

Så oavsett vad noteringen kommer att hamna på känner jag att risken på nedsidan är liten, medans möjligheten ser mycket stor ut. Men det är min enkla analys, och hur det än går, så ser jag fram emot en mycket spännande utvecklingen framöver.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?