Post entry

Volvo lastbilars dåliga kvalité

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

På min tidningsrunda kom jag i morse i kontakt med en bilreparatörskämpe. Jag såg att det lyste i garaget, och mycket riktigt så var mannen ute och försökte bringa ordning på sina verktyg i det egna garaget.

Han kunde inte sova. Skiftarbetet på Volvo lastvagnar är krävande. Det tar tid att varva ned, efter fullgjort arbetspass.

Vi samtalade om aktier, eftersom att jag vet att intresse finns, och sekunderna innan hade lagt Dagens Industri i hans låda.

Efter ett rundsnack kring de förluster som mannen gjorde i början av 2000-talet, när alla aktier sjönk i kurs kom vi in på Volvo lastvagnars låga värdering. Jag betonade att aktien sjunkit rejält i kurs, och undrade om det inte borde vara köpläge.

Han beskrev sitt arbete med hytterna. Det hade gått rakt utför med materialet de senaste fyra åren. Hans uppgift vara att kvalitetstämpla lastbilshytten, men det kändes svårt när han helst skulle ha velat leverara en vara som var hållbar. Skruvarna var tidigare av svensk kvalitet, men nu var de utbytta mot vek importvara, från södra halvklotet.

Möjligen var motorn bättre än hytten. Det var den senares kvalitét som starkt ifrågasattes.

Volvo borde vara mera rädd om sitt kvaltetsrykte, det var hans bestämda uppfattning, och beskrev hur det försämrats under de fyra år han haft ansvaret att stämpla "godkänd" på hytten. Han konstaterade uppgivet att uppenbarligen så är det de kortsiktiga vinsterna som hägrar.

Slutklämmen från hyttmontörens sida var att han aldrig skulle köpa en volvoaktie i nuläget, trots att det var hans arbetsgivare.

Jag tycker att detta är en värdefull infallsvinkel. Ofta läser vi analyser om rörelsemarginaler och räntabilitet på eget kapital. Mera sällan lyssnar vi på de arbetare som monterar ihop lastbilen, och bättre än många känner till den kvalité som levereras.

------------------

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?