Post entry

Stockholmsbörsen ett stort skämt!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Solen skiner genom mörka och ljusa moln över Stockholm. Det känns lite konstigt att vara hemma igen. Men jag kommer inte att stanna här länge utan återvänder till Torekov om 12 dagar. Längtar åka tillbaka till Torekov och rörelsefriheten.

Vid 7.30-tiden läste jag Volvorapporten med storförlust efter finansiella poster på -7.721 miljarder kronor (7.481). Det är en nedgång med -15.2 miljarder kronor. Jag insåg direkt att det var en dålig rapport med många negativa faktorer som inte talar för aktien. Volvochefen Leif Johansson konstaterade att Volvo inte har sett tecken på prognos förbättringar i de kommande tiden. Sämre prognos för lastbilar i Nordamerika även om det finns ljusglimtar i Kina och Japan. Tuffa kvartal framöver väntar Volvo.

Den enda positiva hittar jag bara kassaflödet tack vare miljardlån som Volvo tagit in. Det var som lyfte upp aktien. Man blir förvirrad av marknaden som valde fokusera på kassaflödet och inte andra negativa faktorer som faktiskt talar emot aktiens uppgång. Jag är säker på att Volvochefen Leif Johansson blir förvånad över aktiens uppgång.

Frågan är hur länge ska kassaflödet hålla sig under andra halvåret av 2009? Man skall komma ihåg att stimulanspaketet som USA satsade i vintras har gett effekt på marknaden. De amerikanska statistiksiffrorna har blivit nu svagare och svagare. Hur ska det påverka svenska verkstadsbolag som SKF, Volvo, Sandvik och Atlas Copco?

Det är valutaeffekter för alla bolag som lyfter upp Stockholmsbörsen. Hur ser valutan USD/SEK ut i de kommande tiden?

Värderingsindikationen på Stockholmsbörsen har ökat avsevärt med flera procent. P/e-tal ligger mellan 20-30 vilket indikerar en kraftig övervärdering. Marknaden använder konstiga metoder med p/e-tal som man inte förstår efter halvårsrapporten.

Vad har p/e-tal för SKF, Sandvik, Volvo, SSAB, Atlas Copco, Electrolux, SEB och Swedbank? Vinstutdelningen för 2009 kommer att reduceras med 75-80 procent jämfört med 2008.

Var finns logiken på marknaden? Enligt min värderingsmodell säger att Stockholmsbörsen har överskridit med 22%.

Jag diskvalifierar Stockholmsbörsen direkt pga höga börskurser som inte överenstämmer med bolagens framtida vinster. Detta får mig skämmas på Stockholmsbörsen.

Må så gott,

Oskar Fredrik

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?