Post entry

Vitec nyemission

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vitec 47 kr

Vitec Software group genomför med omedelbar verkan en nyemission som omfattar 200.000 aktier. Det kommer att stärka Vitecs kassa med 8,8-9,6 miljoner kronor.

Erbjudandet tillkännagjordes idag, och gäller fram till den 17:e juni. Priset är satt till mellan 44 kr och 48 kronor.

Rabatten blir tre procent på den volymvägda genomsnittliga betalkursen för Vitec-aktien under perioden.

Syftet med nyemissionen är trefaldigt:

1) öka antalet aktieägare,

2) skapa förutsättningar för en förbättrad likviditet i Vitec-aktien

3) och ytterligare stärka Vitecs finansiella ställning.

Vitec förbereder sig för en flytt från aktietorget, till börsens "finrum", Nasdaq OMX. Erbjudandet har i sin helhet nu på morgonen nått samtliga som innehar depå i Avanza.

Det skulle därmed kunna sägas vara en "riktad emission", till Avanzas kunder.

Rabatten på tre procent, skall ställas gentemot möjligheten att köpa aktien under de dagar i perioden då den är billig.

Kursutvecklingen i Vitec har varit stabil under hela 2010, och ligger i en stadigt stigande trend. Inte ens greklandsoron förmådde att trycka tillbaka aktiekursen i någon större utsträckning. Det sammanhänger med att bolaget redan i utgångsläget är lågt värderat, och framtidsutsikterna goda.

För någon vecka sedan köpte Vitec en av sina huvudkonkurrenter, och man kan förmoda att pengarna som nu kommer in i huvudsak kommer att stärka Vitec inför ytterligare företagsköp.

För den som redan äger aktier i Vitec, innebär detta en utspädning, så tillvida att man inte befinner den lycksamma situationen att både inneha depå hos Avanza och Vitec aktier. Utspädningen på 200.000 aktier, skall ses mot bakgrund av att det totala antalet aktier är 3.766.000. Dvs det rör sig om en ökning med lite drygt en halv procent på det totala aktieantalet. Nuvarande aktieägare kommer inte att klaga, eftersom att Vitecs styrelse gavs handlingsfrihet till att trycka på sedelpressen, upp till 500.000 aktier, utifall att de så önskade. Vitecs ledning har varje år haft detta bemyndigande, att med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, öka aktieantalet. Detta har sällan kommit till användning.

Aktiespararnas representant brukar påminna om att rättigheten för Vitec att trycka på "sedelpressen", kan tänkas innebära en en oönskad utspädning för de som redan innehar Vitec aktien.

Eftersom att Vitecs huvudägare har stött förslaget, har det alltid röstats igenom utan protest. De mindre aktieägarna har stött tanken, dels för att den ökar möjligheten för styrelsen att snabbt tigga pengar på marknaden, och dels för det gedigna förtroende som finns för de affärer som genomförs. De mindre ägarna tänker sig helt enkelt att värdet av en emission förmodligen uppväcker nackdelarna med att fler aktier kommer ut i marknaden.

Emissionen är en "snikemission" därigenom att det totala beloppet ligger under en miljon euro. Vitec Softwqare group behöver därför inte upprätta något prospekt.

Vitecs affärsidé är att genom värdeskapande programvaror och service erbjuda kunder ett lönsamt och modernt verksamhetsstöd. Bolaget fokuserar på utvalda branscher där de kan erbjuda specifika affärssystem som är mer kostnadseffektiva än lösningar som bygger på generella affärssystem. Vitecs erbjudande består av;

  • Programvaror
  • Specialisttjänster
  • Support-/underhållsavtal

Bland kunderna finns bygg- och fastighetsbolag, fastighetsmäklare, energibolag, tidningsföretag, bank & försäkringsbolag samt sökmediabolag.

Nyemissionen medför att fler aktier kommer i omlopp. Ett av bekymren för den som vill köpa och sälja Vitec aktien har varit den låga likviditeten. Visserligen har Vitec sedan ett antal år anlitat Remium, som marknadsgarant, för att hålla spreaden mellan köp och säljkurs på måttliga maximalt tre procent, men det har ändå varit få aktier som roterat. Den dagliga omsättningen ligger på ca 2000 aktier, i genomsnitt.

Jag tror att detta är ett tillfälle för nya aktieägare att komma in i bolaget till en lämplig kurs.

Köpet av en huvudkonkurrent på mäklarsidan i juni 2010, kommer att ge synergieffekter, och genererar ett vinst och ett positivt kassaflöde från dag ett. En stärkt kassa kommer att medföra att Vitec snabbt kan vara redo för ytterligare företagsförvärv.

I en fristående analys, publicerad nyligen sattes riktkursen till 70 kronor. Det är femtio procent upp från nuvarande aktiekurs. Rådet blir att teckna, och ta vara på de tre procents rabatt som förmånligt erbjuds.

.......

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?