Jag har aldrig riktigt förstått diskussionen att en individ i det långa loppet inte kan slå index eller om man gör det så handlar det bara om tur (krona/klave exemplet). Det händer ju varje dag att olika personer som har tillgång till, åtminstone i teorin, samma information drar olika slutsatser när köpare möter säljare på börsen.
Olika personer tänker olika, har olika referensramar och tar därmed helt olika beslut baserade på samma information. Bara dettta innebär att det borde finnas personer som är mer lämpade att analysera aktier, precis som det finns människor som har en större talang vad gäller att springa fort.
Jag har identifierat sju parametrar som avgör om en förvaltare/analytiker slår index. Det finns säkert många fler.
1. Kapitalets storlek.
Ett större förvaltat kapital innebär att man måste in och investera i större företag som är mer genomanalyserade. Dessutom riskerar de egna köpen att driva kursen i aktien,vilket innebär att det är svårare att komma in billigt.
2. Förvaltarens intelligens/analytisk förmåga/kunskap
Här finns det mycket att göra som privatinvesterare. Naturligtvis är det delvis genetiskt vilka förutsättningar man som person här, men utöver det har man alla möjligheter i världen att studera och träna och utveckla sina färdigheter precis som i vilket annat yrke som helst.
3. Tillgång till information
Precis som löparn m.fl. har varit inne på har internet inneburit en revolution. Alla har samma möjlighet att scanna igenom företags redovisningar och söka diverse information. Detta är väl punkten som är mest jämlik idag om man inte är insider vill säga.
4. Hur mycket tid förvaltaren lägger ner
Dygnet har 24 timmar, men vi med ett vanligt jobb vid sidan av har av förklarliga skäl inte all tid i världen för vår hobby. Själv lägger jag ner c.a. 1-2 h per dag (lite beroende på konjunkturläge). Desto mer tid man lägger ner desto bättre resultat rimligtvis.
5. Förvaltarens psykologi.
Kraften mellan rädsla och girighet gör att man som investerare inte alltid tar helt rationella beslut. Förhoppningsvis blir man bättre med tiden och lär av sina misstag och hur man själv fungerar i pressade situationer.
6. Erfarenhet
Jag inbillar mig att man med tiden förbättrar sig åtminstone vad gäller punkterna 2 och 5, medans man förhoppningsvis får svårare med punkt 1.
7. Tur
Alla har väl läst om Joakim von Ankas “turkrona”. Med hårt arbete minskar beroendet av denna parameter, en bra spelare har tur som man brukar säga.
Förutsätter inte hypotesen om den effektiva marknaden att alla som är inblandade är lika smarta och har samma förutsättningar, d.v.s. drar samma slutsats av en viss information och att de anstränger sig lika mycket. Detta anser jag inte stämmer då marknaden utgörs av en samling individer, alla med olika förutsättningar. Därför tror jag att det finns personer som kan slå index över tiden, utan att har tur. Eller har jag missat något i hypotesen?
Tack Marko för din blogg som inspirerade mig.
/Henk