Post entry

Vilken oljejunior ska man välja ?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

How to pick stocks in Alberta’s junior oil and gas biz " ..

Det finns några viktiga kriterier som man bör kolla in när man ska satsa på en oljejunior i t.ex Alberta, Kanada..Där finns det enligt SEPAC:s = Small Explorers and Producers Association of Canada, Gary Leach c:a 1500 st små upstreambolag att välja mellan, varav c:a 500 - 600 st är aktiva med prospektering och en del med produktion upp till 40.000 boed = Barrels Oil Eqvivalent per day..Resten är bolag med än så länge enbart landareal..

Vad är det då man ska sikta in sig på ?

“The most important thing is the management team, pure and simple,” enligt Fabrice Taylor (FT) på Alberta Venture..Har dom gott rykte ? Har dom gjort pengar till investerare tidigare ? Har dom kunskapen ? FT menar också att det är minst lika viktigt att ledningen kan finansiera verksamheten och att dom inte "bara" är duktiga ingenjörer..Vilka är finansiärerna bakom ett bolag - “strong hands” as Taylor calls them. “ är en annan viktig faktor..Stora namn ? Har dom kapitalet ? Sist men inte minst, kan dom verksamheten ?

Att bolaget sedan visar god hushållning med kapitalet är viktigt..Inga excesser som t.ex stora bonusar till ledningen etc..Vidare : Staying clear of debt, though difficult in a turbulent market climate, is indicative of a company that spends money in the right places at the right time..

No debht = skuldfritt..

När bolaget väl visar att här finns de rejält med olja/gas så kommer fler och fler analytiker att följa bolaget, vilket är mycket positivt enligt en annan oljeanalytiker, K Schaefer..

“Once you have success, analysts will follow you,” Schaefer says. “If they have a lot of coverage, that’s a good sign.”

Dock är en av dom absolut viktigaste faktorerna enligt FT för ett lyckat "eldorado" hur mycket ledningen själva har satsat i bolaget med egna pengar..Alltså hur mycket aktier man har köpt med egna pengar och inte hur många optioner man har..FT menar ett direkt ägande, och inte ägande i egna bolaget via optioner..

Vidare är landområdet man har hittat oljan på viktig..Den bör vara av rejäl och sammansatt storlek så att den kan bära tillräckligt många brunnar som kan producera..Har man t.ex grannar som borrat torrt, är sannolikheten att du också gör det stora, och vice verca..Lundins Petroleums jättefynd visar att det inte alltid är sant..Det borrades i området redan för 20-30 år sedan och enligt gammal borrdata så missade man målet endast med några meter så när..Det svider ..

Allt ovanstående stämmer in till 100 % på den gamla favoriten, BlackPearl..Allt ! Jag började återköpen på 25 sek..Idag säger Redeyes TA - expert Dawid Myslinski att aktien ska ner..Han har i skrivande stund rätt..Å andra sidan faller alla börser p.g.a Italienkrisen, och det kan komma bättre lägen att komma in billigare..Jag ökar ändå på innehavet idag..Meilade lite med VD här om dagen och det hela tuffar på enligt plan..Ingen snö i Calgary heller..

Det har gjorts flera affärer i oljebranchen i Alberta detta året, och man vill inte sitta utan BlackPearl om det skulle komma bud Joint Venture eller liknande..Kinesiska oljebolaget Sinopec :O), kommer ni ihåg ? köpte t.ex junioren Daylight Energy..Minns inte summan, men "köpepremie" lär det ha varit..

Köpet i Lundin Petroleum på 82 sek i augusti var lyckad, + 110 % och det visar att det alltid finns aktier som stiger i värde oavsett hur illa värlsdekonomin än ser ut..Statoils borrning i Avaldsnes kan komma att visa på ännu mer olja, så det är spännande värre i Lundin..Jag håller på och kikar på gamla favoriter som t.ex STP och Integra, men det går segt och tar tid..Integra har studsat upp med 33 % den senaste veckan till 0,3 CAD..Ligger bara 23% back nu :O) ..Jag ska invänta resursrapport 2, som kommer i nov-dec och även en del Q3 rapporter från några av bolagen, innan jag säger för mycket..Om sedan världens börser börjar falla igen p.g.a den ekonomiska krisen så hjälper det föga vad mång bolag gör och presterar..Dom faller ändå..Man får då vänta ut läget och sen gå in..Det studsar alltid tillbaka..Att ha hyggligt med likvider är en bra strategi..

Jag har grejat och grejar med mycket annat då vädret har och är kanon..Lundin och BlackPearl har fått göra grovjobbet medans Nortland är lite av en besvikelse..Riktig svag trots enormt fina framtidsutsikter..Ligger lite back i den, men tänker långsiktigt..Kursen har mer än halverats i år..Jag klev in på 8,56 nok..När lånet i Nortland blir klart, så tror jag den kommer att uppvärderas kraftigt..Byrålådan tills dess.

Råvaror i allmänhet och olja i synnerhet är bra placeringar..Minns bortgångne Adolf Lundins ord för inte allt för många år sen : När oljan kostar över 40 USD/fat så tjänar oljebolagen pengar som bandider :O) Nu över 110 USD/fat för Brenten..

Italien ser ut att bli den nya hackkyckingen efter Grekland..Frankrike på tur ? Jag drar mitt strå till den italienska ekonomin genom att laga spagetti i kväll..Barilla - alla barn gilla !!

Kalles farsa

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?