Post entry

Analys: Vicore Pharma Holding

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Aktien med en stark hand och ett dolt ess i ärmen

(Notera att analys publicerades redan den 23/3 – 2016 på Aktiehint.com. Det har dröjt med publicering på redeye eftersom att det dröjt i medlemsprocessen.)

  • För människor som har lässvårigheter eller synproblem har vi länkat till en kort intervju på 5 minuter med Dawid Myslinsky som förklarar Vicore Pharma Holding. Se länk i slutet av analysen.

Företagets två grenar
Vicore Pharma Holding delas in i två grenar. Den ena är huvudverksamheten som består av Vicore Pharma Holding. Den andra grenen är ett innehav (17% av I-tech) i ett annat bolag. Den andra grenen är så gott som oupptäckt av marknaden. Vill du läsa om I-tech innehavet först, så scrolla ner i analysen. Huvudverksamheten Vicore Pharma Holdings arbete består av att framställa en ny läkemedelssubstans med dokumenterad effekt av anti-inflammatoriska och organskyddande egenskaper för den mänskliga kroppen.

AT2 receptor
I kroppen finns ett system för att förhindra lågt blodtryck som heter Renin-angiotensinsystemet (RAAS), och det är inom detta system som företagets substans har en verkan. Bolaget vill utveckla sina molekyler med agonistisk verkan. Inom farmakologin är en agonist ett läkemedel som binder till en receptor och stimulerar receptorns aktivitet. Receptorer är en del av våra celler, vars funktion är att fånga upp och skicka vidare signaler till andra celler. Man ämnar att vidareutveckla substansen C21 som ska kunna stimulera en receptor som heter AT2. Det hela kommer ske genom kliniska studier (fas 1). Tanken med att reta upp AT2 receptorn är att utnyttja kroppens egna läkande förmåga. Goda resultat har redan kommit ur djurtest. Potentialen är stor och marknaden är het (75 miljarder/år i USA och EU).

Paradigmskifte
Historiskt så har man försökt att blockera sjukdomsprocesser istället för att utnyttja kroppens eget läkningssystem. Genom att stimulera en reparationsreceptor (AT2) så kan man göra just detta. Vanligtvis är AT2 receptorn aktiv i fostret på små barn för att differentiera vävnad och få fram specifik vävnad i olika delar av kroppen. Hos vuxna syns den inte till, förutom vid sjukdom.

Läkemedelskandidat C21
C21 har goda läkemedelsegenskaper. Patent finns och gäller till år 2027. Först i sin klass och många forskare runt om i världen är intresserade. Målet med den är att bromsa utvecklingen av fibros och kanske till och med reversera utvecklingen (vilket tidigare varit otänkbart). Det har skapats ett nytt forskningsfält kring C21 och industrin börjar få upp ögonen för substansen.

C21 kom fram genom ett resultat av ett stort läkemedelskemiprogram i Uppsala som leddes av prof. Anders Hallberg på läkemedelskemiuniversitetet. Publicerade artiklar om substansen har ökat de senaste åren, och intresset spås öka än mer. C21 vänder sig till flera segment av sjukdomar; Fibrosrelaterade sjukdomar, inflammation och immunförsvar, cellskydd och celldifferentiering, kardiovaskulära sjukdomar, neuroprotektion och neuroregeneration m.m. Har presterat utomordentliga resultat i förstudier gentemot djur.

Vicore Pharma Holdings fokus: Idiopatisk lungfibros
Med idiopatisk menas att ingen känner till orsakerna ännu. Idiopatisk lungfibros är en sjukdom som drabbar människor i snittålder 66 år. Sjukdomen innebär successiv försämring av lungfunktionen tills det att man dör (ofta efter 3 år), med andra ord en ganska brutal sjukdom. Man brukar beskriva sjukdomen med att det är en självläkningsprocess som slagit slint och blivit för aggressiv varpå fibrosbildning skapas. Vi anser att detta är en positiv inriktning av flera skäl. Sjukdomen har orsakat oändligt med lidande för många människor över hela världen. Läkande behandling saknas för denna sjukdom. Sjukdomen har större dödlighet än de flesta cancerformer.

De mediciner som redan finns på marknaden har väldigt begränsad effekt på livslängden och ganska hemska biverkningar. Detta har gjort att sjukdomen faller under särläkemedelslagstiftning vilket innebär att bolaget kommer få mycket mer stöd i utvecklingen, enklare och snabbare väg till marknaden då färre studier måste utföras och till slut längre marknadsexklusivitet. Dessutom accepteras väsentligt högre produktpriser för den här sortens sjukdomars läkemedel. C21 har potentialen att även reversera uppkommen fibros vilket ingen annan kandidat har haft än så länge. Man siktar på att tillverka ett läkemedel med minimala biverkningar och tror på goda resultat.

Kort förklaring till fibros: Abnorm självläkning av sår → fibros

Klinisk utveckling Fas 1 inleds under Q1 år 2016 i Finland och förväntas bli klart i september 2016. Det påbörjas alltså inom väldigt kort då vi är i slutet av mars just nu. Den kliniska utvecklingen är redan finansierad för ett år framöver (alltså inga emissioner). På samma gång kommer bolaget ordna mjuka pengar genom stöd och bidrag samt från externa investerare. Bolaget fokuserar samtidigt på att utvidga samarbeten med universitetsvärlden (och det går i linje med att upprätthålla en kompetent ledning).

Kort om styrelsen
Göran Wessman har examen i biomedicin och kemi från Uppsala och Göteborgs Universitet. Med tjugo års erfarenhet av investeringar inom pharma, kliniska studier och medical. Även styrelsemedlem i bl.a. KaroKaro Bio. Bengt Falk har en PhD från Lunds universitet och över 30 års erfarenhet av investeringar inom biotech och pharma industrin. Har varit grundare och VD i flera framgångsrika projekt inom medicin och biotech. Bengt är bland annat styrelsemedlem i Phase Holographic. Björn Dahlöf är specialist på Sahlgrenska/Östra i Göteborg. Har varit med i forskningen inom hjärt och kärlsjukdomar i över 30 år, och har 10 års erfarenhet av vetenskapsråds och styrelsearbete.

Kjell Stenberg har många års erfarenhet inom styrelsearbete i olika branscher. Är bl.a. styrelsemedlem i WntResearch som också har ett spännande projekt på gång. Peter Ström, en stor investerare, ekonomiutbildad på Stockholms handelshögskola, även han styrelsemedlem i WntResearch. Tomas Tedgren var president av Pomona gruppen (investmentbolag) under 18 år och styrelsemedlem i ett antal bolag. Mats Berter advokat och partner i firman MAQS. Han har många års erfarenhet i att assistera bolag med juridiska ärenden. Han har under sina 25 år inom branschen assisterat listade och olistade bolag. Är även han styrelsemedlem i flera bolag. Aktiehint rekommenderarläsning om styrelsemedlemmar direkt på Vicores hemsida. Aktiehint ser väldigt positivt på styrelsens kompetens och erfarenhet.

****Hur avser Vicore Pharma Holdings att tjäna pengar på C21?****
Utlicensiering av projektet till läkemedelsindustrin, stegvis ersättning i takt med att projektet utvecklas, så kallad milstolpsersättning. Försäljning av företaget till läkemedelsindustrin är också ett alternativ. Det sista alternativet är inte ovanligt alls. En del kandidater säljs redan innan/under fas 1, andra i fas 2 och vissa efter marknadsinträde. Ju längre bolaget kommer i sina kliniska studier desto mer pengar betalas för produkten.

Sedan år 2010 har alltifrån 225 miljoner till 8,3 miljarder dollar betalats för läkemedelskandidater som verkat inom samma område. Vi har studerat Vicores balans och det ser onekligen bra ut. Aktiehint menar dock att det är dumdristigt att stirra sig blind på lönsamhetssiffror eftersom bolagets affärsidé går ut på att sälja läkemedelsprojekt till läkemedelsindustrin. Vår bedömning är att det finns en god chans att så sker. Istället tycker vi att balansen i finanserna är viktigare i läkemedelsbolag. Vi väntar på inledning av fas 1 studier så att värdet i bolaget ökar.

I-tech innehavet
Det ouppmärksammade värdet. Vicore Pharma Holding äger 17 % i bolaget I-tech. År 2000 startades ett nytt forskningsprojekt (som finansierades av staten) för att utveckla ett mer miljövänligt alternativ till kopparbeläggning på båtskrov. Tanken med kopparbeläggning var att hindra havstulpaner från att sätta sig på båtens skrov men det visade sig vara ineffektivt och skadligt för miljön. År 2014 kom resultatet.

Forskare i Göteborg tog fram en molekyl som i bottenfärgssubstans förhindrar havstulpaner från att sätta sig på båtskrov. I-tech är bolaget som har patent på denna produkt! Produkten kallas Selektope. Selektope har visat sig vara mycket effektiv mot problemet med havstulpaner. Produkten orsakar inga miljöskador. Problemet med havstulpaner finns i hela världen och är ett lika stort problem för fritidsbåtar som för stora fartyg. Havstulpaner på skrovet kan orsaka rejäla bromseffekter (upp till 80 procent!), som tyvärr ger ökad bränsleförbrukning. Produkten har redan börjat levereras till världens olika hörn och de största marknaderna har låsts upp. Alldeles nyligen kom ett godkännande från EU.

Det är en svensk uppfinning som snart kommer att finnas i hela världen och I-tech växer i fruktansvärd takt just nu. För att förstå hur snabbt I-tech växer så kan man titta på orderingång för januari 2016. Under januari månad fick I-tech in ordrar som motsvarar mer än de samlade intäkterna under hela år 2015 vilket måste ses som väldigt positivt. Bolaget förväntas växa än mer i framtiden i takt med att Selektope penetrerar fler marknader. Faktum är att vi på Aktiehint.com värderar Vicores innehav av I-tech som en överväldigande del av Vicores börsvärde.

Hur avser man att tjäna pengar på I-tech innehavet?
Ökande försäljning till den marina färgindustrin kommer att ge framtida utdelning av vinstmedel till Vicore. Här finns en stor möjlighet att I-tech säljs till den internationella kemiindustrin och det hade också varit en rejäl kassako för Vicore.

Värdering av aktien
Risken är hög i bolaget precis som det brukar vara i läkemedelsbranschen då exponeringen är stor. Går det inte bra med deras substans kan aktien falla men nedsidan är marginell då bolaget har flera ”gömda” värden bl.a. i I-tech. Vi ser ett för lågt börsvärde i kombination med fler situationsspecifika aspekter som väger upp exponeringen. Det är med andra ord en kalkylerad risk som måste övervägas:

  • Trygghet i stark ledning
  • Aktien har gått under radarn, för billig.
  • En stor del av aktierna 2/3 delar ägs av insiders och investmentbolag som har innehav på dagens nivåer.
  • Låg freefloat 1/3 av aktierna, 4000,000 aktier, är de enda som finns ute att handla då resten ägs av investmentbolag, insiders och styrelsemedlemmar.
  • Påbörjan av Fas 1 studier kommer när som helst, har utlovats under Q1 2016
  • Insidertransaktionerna är enhälligt köp.
  • Het läkemedelskandidat som har skyhög potential p.g.a. stor marknad (75 miljarder i EU och USA /årligen).
  • Läkemedelskandidat väntas bli godkänd för särläkemedelsstatus, snabbare fasgång, beslut i maj 2016.
  • Det pågår mycket forskning på C21 runt om i världen. C21 är patenterad.
  • Lungfibros är väldigt angeläget och samhället vill hitta behandlingar och botemedel. Samhället behöver det.
  • Lungfibros har högre dödlighet än andra cancerformer.
  • Innehavet i I-tech plus kassan sägs motsvara hela Vicore Pharma Holdings börsvärde.
  • I-tech växer så det knakar om det, kommer påbörja försäljning i EU väldigt snart .
  • Mycket värde inom I-tech som inte synliggjorts på marknaden.
  • Många investerare som inte känner till Vicores innehav i I-tech. När marknaden får nys om detta så väntar uppvärdering.

Rekommendation
Trots den höga risken så är potentialen i Vicore väldigt hög, speciellt med tanke på innehavet i I-tech och de goda finanserna. På samma gång som Vicore inte är lönsamt just nu tror vi att utformningen av dessa bolag och deras affärsidé baserar sig på potentialen att bli uppköpta och royaltyintäkter. Värderingen av huvudverksamheten ska baseras på framtida potential och inte nuvarande lönsamhet. Vicore är precis på väg att påbörja den delen av verksamheten där det blir mer lönt att ha aktien i portföljen. Aktien ger en skyhög reward för sin lagom höga risk, och blir ett fint högriskalternativ i portföljen.

Vicore anses av oss ha stora möjligheter för uppvärdering då marknaden sedan notering värderat aktien för lågt. I takt med det ökade värdet i I-tech samt närmandet av fas 1 studier så tror vi på uppvärdering i en väldigt nära framtid. Vi tror att den låga värderingen beror på att aktien och innehavet I-tech har gått väldigt många obemärkt förbi. Vi tror att så fort marknaden upptäcker värdet i Vicores båda grenar så stundar en uppvärdering. Det känns även bra att rygga investerare som t ex Dawid Myslinski. Idag värderas bolaget till 86 msek. Aktiehint sätter köprekommendation med en börsvärdering på 120-180 msek i sikte och en riktkurs på 12,2.

Rekommendation blir köp innan fas 1 studier.
Lämpligt att använda max 10% av budget

Källor och information:

Länk till analysen, där den publicerades först: http://aktiehint.com/2016/03/24/vicore-pharma-holding-aktien-med-en-stark-hand-och-ett-dolt-ess-i-armen/

I-tech källor
http://bdo.se/nyhetsbrev/i-tech-foretaget-med-patent-pa-varldsunik-bottenfargsubstans/

http://selektope.com/wp-content/uploads/2016/02/I-Tech-PR-160205.pdf

http://selektope.com/wp-content/uploads/2015/07/Pressrelease_BPC_Standing_Committe_v4.pdf

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2016/02/05/vicore-pharma-i-tech-inleder-aret-med-stark-orderingang.html

Styrelsen
http://www.vicorepharma.com/en/about_us/board.aspx

Ägarstrukturenhttp://www.vicorepharma.com/en/investor.aspx

Insidertransaktioner!
http://www.vicorepharma.com/en/investor/insider.aspx

David Myslinsky förklarar Vicores verksamhet. Länk till för alla, men främst för blinda och andra som inte kan läsa analysen. Rekommenderas varmt för alla att lyssna på. Endast 5 minuter lång. Redeye länk:

https://redeye.solidtango.com/widgets/embed/ritg9i42?auto_play=true&seek=0&rel=1&s_referrer=&domain=&tags=&categories=

Intervju – Om den kliniska potentialen av AT2 receptor. Professor Thomas Unger interjvuar professor Robert Widdop och professor Colin Sumner om deras erfarenhet av AT2 receptorn och C21 substansen. Länk:

https://www.youtube.com/watch?v=CxEOZ7A7Yvo

Diskussion – mellan olika personligheter Professor Thomas Unger, Professor Ulrike Muscha Steckelings och Dr Björn Dahlöf (styrelsemedlem) diskuterar AT2 receptorn och C21. Länk:

https://www.youtube.com/watch?v=hfdI6e-RKjk

Investeringsråd:

  • Läs på inför en investering.
  • Informera dig så mycket det bara går innan du gör en investering.
  • Det här är bara allmänna rekommendationer och det är du som gör valet att investera.
  • Varenda investering du gör, gör du på egen risk.
  • Investera inte pengar du behöver inom kort.

Med vänlig hälsning

/ Team Aktiehint

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?