Post entry

Vibrosense Miljardmarknad utan konkurrens, BV 35 miljoner

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det nynoterade bolaget Vibrosense Dynamics måste vara ett av de bolag som värderas lägst i förhållande till dess marknadspotential/risk, vilken är i mångmiljard klassen.

Vibrosense Miljardmarknad utan konkurrens, BV 35 miljoner

Det nynoterade bolaget Vibrosense Dynamics måste vara ett av de bolag som värderas lägst i förhållande till dess marknadspotential/risk, vilken är i mångmiljard klassen.

Vibrosense Dynamics och deras VibroSense Meter

Vibrosensebörjade med att utveckla ett handinstrument för kontroll av vibrationsskador och handinstrumentet introducerades redan 2007 då EU’s direktiv kom om undersökning av vibrationsskador. Samtliga universitetssjukhus i Sverige och Norge använder handinstrumentet och detta brukas också på ett antal andra ställen runt om i världen.

Trots EU direktiven slog dock aldrig Instrumentet igenom som standard vid hälsokontroller. Marknaden är inte mogen ännu för denna undersökning och bolaget började därför fokusera på en VibroSense Meter för så kallade diabetesfötter, vilket är en enorm marknad. Prototyp finns redan och används i pågående studier på diabetesfötter för att ett flertal studier på fötter i syfte att erhålla ett referensmaterial som fotinstrumentets mätresultat kan tolkas mot.

En större fotstudie som syftar till att undersöka 2 000 vuxna personer per år med typ 1-diabetes har påbörjats på Skånes Universitetssjukhus och fortskrider enligt plan (nyhetsbrev 7e Maj). Bolaget har kontinuerlig kontakt med läkarna och sjuksköterskorna. Patienter undersöks löpande med VibroSense Dynamics instrument och metod.

Det råder inga tvivel om att VibroSense Metern fungerar med sin Multifrekvens Vibrametri . År 2010 genomfördes en pilotstudie på fötter baserade på tekniken i hand instrumentet. Resultatet publicerades i Diabetic Medicine år 2012 och visar tydligt att metoden fungerar mycket väl för undersökning av fötter hos personer med diabetes. Även studien på barn och ungdomar som nyligen publicerades i en vetenskaplig tidsskrift bekräftar detta där man kom fram till att det finns skillnader i känsel mellan olika åldersgrupper. Vad gäller fötter framgår det att barn i åldersgruppen 8-10 år har bättre känsel i fötterna än barn och ungdomar i åldersgrupperna 11-15 och 16-20. Det omvända gäller för händer där de yngsta har sämre känsel än äldre åldersgrupper.

Barn /ungdomsstudien :http://www.vibrosense.se/nyheter/studie-pa-barn-har-publicerats-i-vetenskaplig-tidskrift

Även Forsknings Sverige skriver om metoden. http://www.forskningssverige.nu/innovation/matmetod-upptacker-av-fotsar-och-vibrationsskador-tidigt

Undersökningar som sker idag

Nationella föreskrifter i de allra flesta medlemsländer i EU rekommenderar att regelbundna fotundersökningar genomförs minst en gång per år. I Sverige genomfördes under 2013 fotundersökningar på ca 90 % av samtliga personer med diabetes, vilket motsvarar ungefär 360 000 personer.

Metoderna som används i dagsläget är föråldrade (främst stämgaffel och plaststicka) och man kan endast se om känselstörningar som redan uppkommit. Vid redan konstaterad skada är dock möjligheten till förbättring mycket liten och handlar mest om symptomlindring. Det kan då redan vara försent att göra något åt skadan och i värsta fall kan amputation bli aktuellt.

I nedan länk kan man se vad som den årliga kontrollen för diabetiker innefattar.

http://www.ssdf.nu/docs/pdfer/hmtahem/checklista-for-undersokningar-vid-diabetes20150427.pdf

VibroSense Dynamics har utvecklat en metod Multifrekvens Vibrametri som kan användas för att mäta nedsatt känsel i fotsulan ( känseldiagnostik som påminner om en hörseltest hos personer med diabetes), ett tillstånd som normalt föregår allvarliga fotskador.

Metoden gör det möjligt att screena patienter och på ett tidigt stadium finna patienter som löper hög risk att utveckla fotskador och förebygga dessa. Risken för att en person med diabetes under sin livstid utvecklar fotsår uppskattas till ca 25 % och kan leda till amputation. USA uppskattas att det behandlas 1,5 miljoner diabetesrelaterade fotsår varje år samt att det årligen genomförs ca 65 700 fotamputationer . I Europa uppskattas att mellan 1 till 1,4 miljoner diabetiker lider av fotsår.

För att få en uppfattning av resultaten i undersökningen som görs så kan man jämföra med hur ett hörseltest går till. Undersökningen tar endast 3 till 4 minuter att genomföra. I nedan länk kan man se hur en norrman med vibrationsskador skriver i ett inlägg . Man får ett resultatet i en skala 1 till 100 % känsel som man sedan jämför år från år för att se hur i det fallet hans händer utvecklats. Detsamma gäller i fotundersökningar för att kunna sätta in förebyggande åtgärder så inte fotsår uppkommer alternativt behov av amputation i värsta fall.

http://havs.bloggnorge.com/2015/04/13/spesialisterklaering-fra-yrkesmedisin/

Marknad och Besparingar

387 miljoner människor hade diabetes 2014. Antalet förväntas öka till 592 miljoner år 2035.

Var 30:e sekund amputeras en fot i världen till följd av diabetes.

Med VibroSens Metern kommer man att göra enorma besparingar då man kan upptäcka risken i tid och sätta in åtgärder. Uppskattningsvis kan 70 % av kostnaden för diabetesfötter reduceras vid tidig upptäckt av känselbortfall och dessutom kan förebyggande åtgärder sättas in vilket kan förhindra ett stort lidande.

För att få en uppskattning av kostnaden så spenderas ca 1/9 av sjukvårdskostnaden i Europa på diabetes och merparten av detta belopp kan hänföras till problem med fötterna.

American Diabetes Association uppskattade år 2012 de ekonomiska kostnaderna för diabetes i USA till hela 245 miljarder dollar.

Film om behovet av att undersöka diabetes fötter innan skadan redan uppkommit

https://www.youtube.com/watch?v=s-drv4uP2Js

I Sverige har ca 400 000 personer med diabetes. Det finns 1.240 diabetesmottagningar i Sverige och varje klinik bedöms behöva 1-2 fotinstrument. Företagshälsovården bedöms behöva 0,5 fotinstrument per klinik. Ett instrument kostar omkring 100.000 SEK.

Således kan man uppskatta potentialen i Sverige till minimum 2000 VibroSense Metrar med en kostnad på ca 100.000 SEK/styck (kan även hyras), vilket innebär 200 miljoner kronor bara i Sverige (utöver detta underhåll/kalibrering/software uppdateringar etc årligen ).

Ser man till den totala potentialen vare den således 1000 ggr större än Sveriges marknad men detta är inte realistiskt trots diabetes ökar så markant då många med diabetes bor i ”3rd World countries” . En rimligare estimering lär nog en faktor 100 ggr större marknad än Sverige vara rimligt vara vilket innebär 200 miljarder kronor.

Målsättningen är att instrumentet ska kunna produceras på flera ställen i världen vilket bl.a. ställer krav på produktionsanpassning, underlag, testsystem och spårbarhet. Produkterna ska konstrueras för att få en skalbarhet på minst 10 000 enheter per år.

Troligt samarbete med Novo Nordisk för att nå marknaden fullt ut

Frågan är inte om utan när samarbetet presenteras tror jag, finns väldigt mycket som talar för detta.

Se nedan Citat från intervju från Stockpicker med VD Toni Spiedel.

"En möjlighet som jag tycker är intressant och som jag tror det finns goda chanser att få till stånd är ett industriellt samarbete med en större aktör inom diabetesområdet."

länk till intervjun: http://www.stockpicker.se/interview/showInterview.aspx?interviewId=182

Som bekant för många sitter Henrik Brorsson i styrelsen för Vibrosense vilket fått godkännande av från ledningen i Novo Nordisk. Han är Regional Market Access Manager Diabetes at Novo Nordisk Scandinavia . Länk nedan

http://www.zoominfo.com/p/Henrik-Brorsson/2082310996

https://se.linkedin.com/in/henrikbrorsson

Novo Nordisk verksamhet citat från svenska hemsidan

"Novo Nordisk mål är att bota diabetes genom att hitta bättre sätt att förhindra, upptäcka och behandla diabetes. Vi arbetar aktivt för att främja samarbetet mellan vårdgivare och människor med diabetes och därigenom öka möjligheten att nå gemensamma mål."

Länk http://www.novonordisk.se/patienter/diabetes-och-novo-nordisk.html

Novo Nordisk har mer än 40,000 anställda globalt och marknadsför sina produkter i 180 länder samt har återförsäljare eller kontor i 75 länder

Länk : http://en.wikipedia.org/wiki/Novo_Nordisk

Att Novo Nordisk är den ideala partnern råder det ingen tvekan om.

Att sedan Henrik Brorsson är involverad i storsatsningen inom diabetesvård Metabolt centrum i Skåne gör att det är självklart VibroSens Metern i både studier och kontroller kommer användas (vilket det iofs säkerligen gjorts oavsett).

http://www.skanskan.se/article/20150116/KRISTIANSTAD/150119552/-/diabetsvard-skraddarsys

EU stöd på upp till 46 miljoner kronor samt Vinnova anslag

EU-kommissionens ramprogram Horizon 2020 gav nyligen Vibrosense ett Fas 1-anslag på 50 000 euro vilket är ett förberedande bidrag som är tänkt att ligga till grund för ett efterföljande Fas 2-anslag som kan uppgå till maximalt 5 miljoner euro. Bolaget kommer lämna in en sådan ansökan efter avlutad fas 1-genomgång vilken beräknas vara klar inom sex månader.

EU-kommissionens ramprogram Horizon 2020 konstaterar att de metoder som används idag för att finna neuropati i fötter har stora brister och att det är angeläget att upptäcka känselförändringar i diabetesfötter tidigare än idag.

Således är det inte otroligt att Vibrosense kan komma ha en större kassa än deras börsvärde för tillfället!

Länk https://www.aktietorget.se/finwire/NewsItem.aspx?guid=FWS0005C00

I November 2014 fick Vibrosense även ett Vinnova anslag på 3,7 miljoner för att undersöka 2000 personers fötter med VibroSens Metern vilken redan påbörjats.

Motiveringen var följande:

” funnit en bra ny applikation till sin teknik att mäta neuropati och potentialen bedöms därmed som god att företaget ska kunna växa. Projektgruppen bedöms vara både kompetent och mycket engagerade. Genomförandeplanen visar att företaget har kompetens att genomföra projektet”

http://a0241.srv.lu.se/pmnf/pm.php?visa=pm&pm_id=2490

Konkurrenter och Patent

Det finns inga konkurrenter inom området Multifrekvens Vibrametri och det finns en rad publikationer som verifierar metoden .

Däremot finns det konkurrerande metoder, men dessa är mycket grova och upptäcker försämrad känsel mycket sent. Då är det ofta för sent att vidta förebyggande åtgärder och skadan blir permanent.

Som tidigare nämnts så används främst stämgaffel och plaststicka vid kontroll av diabetikers fötter. Googlar man runt lite kan man se något handhållet verktyg från Indien med vibrator det är det närmaste vad gäller konkurrent som finns förutom vad Vibrosense själva uppger nedan.

1. Manuell mätning med mekaniska hjälpmedel såsom monofilament (plaststicka), manuell stämgaffel och tvåpunkts diskrimination (2PD), dvs. Förmågan att särskilja mellan två tryckpunkter på huden. Dessa anses vara allmänt grova och mindre tillförlitliga.

2. Mätning av temperaturkänslighet. Flera forskare är ense om att temperatursinnet är det sinne som ofta drabbas först vid en begynnande nervskada. Metoden är svår och inte lämplig för regelbundna kliniska undersökningar. Det saknas dessutom en enhetlig standard för mätning av temperaturtrösklar.

3. Elektronisk stämgaffel är den metod som ger bäst mätresultat av de traditionella metoderna. En väsentlig brist är dock att endast en frekvens mäts och att mätuppställningen inte är standardiserad. Det innebär att olika operatörer ofta får olika mätvärden. Det ger en sämre noggrannhet men är något man tvingats leva med i brist på bättre alternativ.

Gemensamt för samtliga alternativa metoder är att de ger en betydligt lägre tillförlitlighet vad gäller mätbarhet och reproducerbarhet jämfört med multifrekvens vibrametri. Dock är dessa metoder allmänt accepterade idag, trots sina brister.

Bolaget samarbetar med ledande forskare vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus. Det finns tre platser i världen som anses vara världsledande inom diabetesforskningen. Joslin Diabetes Center i Boston i USA, Oxford Center for Diabetes, och Lund University Diabetic Center i Malmö/Lund. VibroSense Dynamics befinner sig alltså bland världsledande forskare inom diabetes och det kan ge oss en välkommen skjuts när vi går vidare och startar studier i exempelvis USA och Storbritannien.

Vibrosense känner inte till några konkurrenter inom vibrometri och vid en googling kan man inte heller finna några. För att citera VD ”Vi är helt ensamma om att erbjuda multifrekvens vibrametri och det finns en rad publikationer som verifierar metoden”

Källa intervju gjord av Stockpicker: http://www.stockpicker.se/interview/showInterview.aspx?interviewId=182

VibroSense Dynamics har tagit patent på en väsentlig del i mätmetoden som berör metodens noggrannhet och precision. Patentet skyddar utvecklad teknik för att övervaka det statiskt pålagda trycket i kontaktstället mellan den vibrerande mätdelen och huden på den undersökta kroppsdelen.

Bolaget har byggt upp ett unikt kunnande kring mätning av vibrationströsklar på ett reproducerbart sätt. De variabler i mätuppställningen som kan påverka mätresultatet är i huvudsak kontrollerade med tekniken i ”VibroSense Meter”. Bolaget äger alla rättigheter till åldersmatchad normaldata mot vilken alla mätningar jämförs med. Denna information finns inte tillgänglig utanför Bolagets domän vilket innebär en stor konkurrensfördel. Det innebär att även om konkurrenter kan kopiera det fysiska instrumentet för att mäta vibrationströsklar, saknar de ändå det referensmaterial som krävs för att tolka mätresultaten på ett meningsfullt sätt.

Tycker EU kommissionen motivering i samband med Vibrosense EU stöd summerar det uppenbara.

” EU-kommissionens ramprogram Horizon 2020 konstaterar att de metoder som används idag för att finna neuropati i fötter har stora brister och att det är angeläget att upptäcka känselförändringar i diabetesfötter tidigare än idag.”

Nyheter och triggers i närtid

1. Resultat av studie på vuxna personer med diabetes med syfte att jämföra multifrekvens vibrametri med traditionella undersökningsmetoder. Redan genomförd men resultaten från undersökningen är ännu inte analyserade och lär troligtvis presenteras inom kort

2. Nyhet om partner samarbete då troligtvis med Novo Nordisk. Detta vore den största triggern för tillfället som i princip kan komma närsomhelst men kan också dröja tills man har en färdig produkt.

3. VibroSense kommer att knyta till sig ytterligare Key Opinion Leaders på för Bolaget viktiga marknader, främst i USA och Storbritannien men troligtvis även på den Skandinaviska marknaden, kommer komma ett flertal uppskattningsvis.

4. En komparativ studie på fötter hos vuxna personer i syfte att jämföra friska personer med personer som har diabetes kommer presenteras. Även denna studie genomförd och resultatet kommer troligtvis presenteras inom kort.

5. Uppdatering av en större fotstudie med syftet att ta fram referensvärden för fötter hos vuxna. Studien påbörjades Dec 2014 och beräknas avslutas under Q2 2016.

6. Vibrosense medverkan i Metabolt centra (storsatsning i Skåne på diabetesvård)

7. VibroSense kommer under 2015 genomföra en större marknadsundersökning för hela Europa som kommer presenteras. I ett senare skede kommer även marknaderna för USA och Kina analyseras. Extern expertis på området har redan engagerats i uppgiften.

8. Start av en större hand- och fotstudie på barn med typ I-diabetes med syfte att jämföra fotsulans känsel med de referensvärden som erhölls i den första studien på barn och ungdomar som nämnts tidigare. Planerad start är under Q3 2015 med avslut under Q4 2016.

9. Fortlöpande resultat på den omfattande fotstudie på ca 2 000 vuxna personer med typ 1-diabetes under tre års tid. Startades Q1 2015 med avslut under Q4 2017.

10. Start av minst tre internationella studier under de närmaste ett till två åren. Dessa planeras att genomföras i USA, Storbritannien och Tyskland.

11. Kontinuerlig uppdatering från bolaget månadsvis verkar det som och nästa uppdatering bör komma inom kort

12. Inlämnad ansökan för fas 2 bidrag från EU kommissionen lär komma till hösten och efter det besked om vilken summa som kommer tilldelas (upp till 5 miljoner Euro).

13. Godkända patent på olika marknader.

14. PM om samarbete med universitetssjukhus och diabetes center runt om i världen

15. Olika uppföljningar VibroSense Metern för arbetsskador vad gäller försäljning samt olika centra och Universitetssjukhus runt om i världen som anammar detta.

16. Övrigt som samarbeten med andra studier,artiklar i vetenskapliga tidskrifter ytterligare internationellt uppmärksammande av VibroSense Metern.

Värdering av bolaget

Inte helt lätt att sätta en korrekt värdering på Vibrosense Dynamics. Man skulle kunna jämföra det med andra listade bolag på börsen som är värderade flera ggr så högt och har betydligt lägre potential och sannolikhet för att slå igenom på marknaden.

Börsvärdet är i dagsläget knappt 35 miljoner (kurs 4,60), man har nyligen avlutat en emission som gett bolaget 12 miljoner samt återstående bidrag från Vinnova på 2,5 miljoner samt en kassa på drygt 2 miljoner. Utöver detta så är det högst troligt att bolaget får anslag från EU-kommissionens ramprogram Horizon 2020 för fas 2 (se motiveringen från dem ovan) på belopp så att bolaget eventuellt till och med värderas med ett negativt värde sett till kassan.

Detta för ett bolag som har en unik produkt på en mångmiljardmarknad. Fler och fler kommer få upp ögonen för bolaget inte minst då det pågår en studie som just startat på 2000 patienter samt en större referens studie som påbörjades Dec 2014 samt planerade ytterligare en större studie på barn och ungdomar . Dessa med anhöriga är också potentiella investerare när de upplever förbättringen/nyttan i undersökningen och således potentialen i Vibrosense Dynamics som bolag.

Att en kraftig uppvärdering till tvåsiffrig kurs på aktien kommer inom kort har jag ingen tvekan om men Vibrosense har betydligt mer än så att ge på lite längre sikt.

Kan även varmt rekommendera nedan analys från Aktiebladet förutom Vibrosense Dynamics hemsida för den intresserade.

http://aktiebladet.se/index.php/boers/aktier/item/534-ovanligt-kort-stracka-till-marknaden-i-framtidsbolag

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?