Vem blir nästa stjärna inom Life Science?
2010-11-24 08:44, Edited at: 2010-11-24 17:09Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Under onsdag och torsdag anordnar Redeye och Avanza Bank de traditionella Börsdagarna på Hamburgerbörs. Under dagen kommer 15 bolag inom Life science att presentera sin verksamhet. Kanske hittar vi idag nästa stjärna eller kursraket inom Life science-sektorn. Detta är en liveblogg som fylls på löpande under dagen.
****16.00 Karo Bios VD Fredrik Lindgren**** Nu till en intressant hållpunkt. Bolaget som många hatar eller älskar - eller som jag själv inte brytt mig så mycket om. Lindgren börjar med att berätta vad som hänt hittills i år och fokus är givetvis bolagets huvudprodukt Eprotirome.
Först bestämdes ju indikationen (användningsområdet) för Eprotirome nämligen HeFH (medfödd problem att hantera blodfetter/kolesterol). Därefter presenterades en plan för finanisering etc. Nu senast har ju bolaget lagt fram ett förslag om en företrädesemission mot befintliga aktieägare på drygt 300 miljoner kronor. Emissionsvillkoren presenterades ju i förra veckan med ett rejält kursras som bivärkning.
Senare idag på onsdagen kommer bolaget hålla en extrastämma för att klubba igenom emissionen. Det kan nog bli en intressant tillställning. Det har ju funnits aktieägare som uttalat sig kritiskt mot emissionförfarande. Det blir intressant hur frågestunden efter denna presentation blir. Nu beskriver Lindgren lite om Karo Bios övriga verksamhet utöver Eprotirome.
Marknaden för Eprotirome (och indikationen HeFH) bara i Europa som är den marknad som Karo Bio siktar på uppgår till flera hundra miljoner dollar, enligt Lindgren. Ett godkännande för produkten i EU ska enligt bolagets plan förhoppningsvis ske i slutet av 2013 eller 2014.
Lindgren säger avslutningsvis att det skrivits mycket negativt om Karo Bio på senare tid. Han menar att många missförstår bolagets satsning på Eprotirome eftersom den är annorlunda - mer riskfylld men också betydligt större potential. "Vi går mot strömmen" slår Lindgren fast. "Vi försöker skapa stora värden". Applåder.
Nu frågor. En storägare, Karl Magnusson (som varit kritisk till emissionsupplägget), ställer sig upp och tar nästan över frågestunden. Han ställer frågor kring diskussionen med FDA. Här hänger jag inte riktigt med i svängarna märker jag men stämningen känns lite annorlunda. För initierade läsare hänvisar jag till webcasten på presentationen och frågestunden som kommer under morgondagen.
En annan fråga gäller nyemissionskursen och varför den sattes så lågt. Lindgren hänvisar till styrelsen i frågan men säger samtidigt att en rabatt på 40 procent är ungefär standard på aktiemarknaden idag.
****15.30** **Global Health Partnerss VD Per Båtelson**** Dags för ett till annorlunda bolag. Det är Global Health Partner som driver avancerad vård i specialistkliniker. Det handlar om till exempel ryggvård, tandvård, fetmakirurgi och ortepedi. Bolaget har bara funnits i cirka fem år men har redan ett börsvärde på 650 miljoner kronor. Och man startar i snitt cirka 6 kliniker om året. Bolaget startar och köper löpande nya kliniker.
Den snabba starten för BHP har nog sin förklaring i att VD Per Båtelson drivit det numer riskkapitalägda Capio i 13 år. Marknadssituationen är nu stabil i och med att det inte blev något regeringsskifte i valet.
Båtelson går igenom vilka kriterier som finns för att bolagets ska starta en klinik. Ofta dyker läget upp när landstingen saknar kompetens inom ett området på ett visst ställe. Här råder stor skillnad på landstingens vårdleverans i olika delar av Sverige.
Han avslutar med en ganska intressant inflikning. Cancerbehandling är en stor marknad som bolaget kan komma att ge sig i i framtiden.
14.45 Vitrolifes VD Magnus Nilsson Vitrolife jobbar med att utveckla och sälja avancerade produkter och system för förvaring av mänskliga celler, vävnader och organ utanför människokroppen. Huvudgrejjen i bolaget är fertilitetsområdet. Bolaget har nyligen köpt ett amerikanskt bolag och breddar därmed sitt fertilitetsområde, enligt Magnus Nilsson.
Bolaget omsätter cirka 250 milijoner kronor på årsbasis. En annan viktig del för företaget är transplantation och här har man en teknik för att utvärdera lungor och hjärtan som donerats. I USA finns det exempelvis en klar brist på organ. Med Vitrolifes teknik kan man utvärdera om till exempel en lunga är ok för att transplanteras.
Ett nytt område för bolaget är stamceller. Området liknar ganska mycket fertilitetsområdet som ju Vitrolife kan. Produkter ska lanseras nästa år delvis.
På en fråga vilken lönsamhet (marginal) Vitrolife kan nå framöver så svarar Magnus Nilsson att bolaget nu är i en tillväxtfas och då vore det att suboptimera att låsa sig vid ett lönsamhetsmål. Men bolaget ska visa lönsamhet och vissa år har bolaget nått 12 procent och det bör bolaget nå igen. Tack Magnus. Nästa man till rakning.
14.15 Moberg Dermas VD Peter Wolpert
Moberg Derma är ett lite annorlunda läkemedelsbolag som är på väg in på börsen. Peter Wolpert inleder med att dra sitt CV och historien om hur han grundade bolaget. Han ser mer ut som en "banker" än en forskare om man säger så. Bolagets uniktet är att man inriktar sig på produkter och utveckling med lägre riskprofil. Bolaget satsar på utvärtes produkter för hudsjukdomar (vilket innebär mindre komplicerad och billigare F&U). De lanserade produkterna heter Emtrix/Nalox (nagelskador) och Kaprolac (mjällproblem).
Bolagets utvecklingstid jämförd med traditionella bolags forskning är ungefär hälften. Kostnaden för utvecklingen är cirka 1 procent av genomsnittlig forskningskostnad för ett läkemedel(!). Låter ju klockrent så långt. Vad är hållhaken? Bolaget gör nu en nyemission på 140 miljoner kronor i samband med föreståend notering på Small Cap. Det ska räcka till positivt kassaflöde enligt Wolpert.
Marknaden för nagelsvamp verkar intressant. Idag behandlas ganska få patienter trots att 25 procent av den äldre befolkningen drabbas. Marknaden är värd cirka en miljard dollar. Och lanseringen av produkten Nalox har enligt Wolpart varit strålande. Efter tre månader har man nått säljmålet för år tre. Summerat en stark och tydlig presentation. Det här borgar för en lyckad notering är min gissning. Av en slump sitter jag bredvid en Öhman-analytiker som räckte över en färsk analys på bolaget. Sympatisk kille. Frågan är vad analysen är värd med tanke på att Öhman sköter om IPO:n.
Applåder. Nu kaffe.
13.45 Orexos VD Torbjorn Bjerke Den danskklingande Torbjorn Bjerke presenterar Orexo som det ser ut idag men också den strategi som gäller framåt och som innebär att bolaget ska utveckla egna produkter hela vägen men också kunna sälja och lansera framtagna produkter.
Till skillnad från flera andra presenterande bolag så har Orexo redan idag produkter (fyra stycken) ute på marknaden exempelvis Abstral som är det kändaste. Läkemedlen är främst inriktade på smärta och inflamation. Bolaget har en starkt utbyggd distributionsnätverk globalt med partners som exempelvis Prostrakan och Meda.
Lite festligt att Bjerke inom kort kommer att lämna Orexo och bli VD för Karolinska Development (som ju pratade tidigare idag). Vem som ska bli ny VD är kanske det största frågetecknet kring bolaget. Här väntas nog besked inom kort. Det väntas också ett FDA-besked kring Abstral i USA inom kort vilket kan bli en kurstrigger (eller motsatt).
En fråga gällde hur mycket kostnaderna i bolaget kommer att öka i och med att bolaget vill öka sin forskning. "Kostnaderna kommer att öka" säger Bjerke men påpekar samtidigt att även försäljningen kommer att öka och bolagets finansiella situation är stark. Ökad forskning kräver dock att fler milstones kommer in i bolaget. Applåder.
13.15 Diamyds VD Elisabeth Lindner
En något snuvig Elisabeth Lindner tar plats på scen. Diamyd är ett svenskt bolag med inriktning på utveckling av läkemedel inom autoimmun diabetes och smärta. Huvudprodukten är "Diamyd" är i sen utvecklingsfas där första resultatet väntas under senvåren 2011. Tidigare i år skrev bolaget ett stort licensavtal (ett av de största i svensk historia) kring produkten och fick i somras sin första milstolpesbetalning på 45 miljoner dollar.
Bolaget har det största börsvärdet av dagens presenterande bolag. Anmärkningsvärt är att aktien inte mattats nämnvärt sedan beskedet om licensavtalet. Redeye har skrivit en hel del analys på Diamyd så titta gärna på dessa. Nästa hållpunkt på Diamyds agenda är starta en fasII-studie för NP2.
Fokus för Diamyd nu är att slutföra fasIII-studierna för "Diamyd" samt att utveckla bolagets NTDDS-plattform. Egentligen inget nytt framkom från presentationen. Applåder. Nästa bolag.
12.45 Accelerators VD Andreas Bunge
Då så. Lokalen fylls igen efter lunchen (rostbiff med potatissallad, mums) och det är dags för Accelerators VD Andreas Bunge att sjunga ut. Accelerator är en grupp av företag som verkar inom läkemedelsutveckling och medicinteknik. B0lagen verkar på stora marknader som cancerterapi, kardiologi, bilddiagnostik samt drug delivery för ortopediska och dentala implantat. Bolaget har ett börsvärde på drygt 300 miljoner kronor och är noterat på Aktietorget. Tidigare i höstas kom bolaget med beskedet att dela ut dotterbolaget PledPharma. Andreas Bunge drar igenom de viktigaste dotterbolagens verksamhet och potentialer. Förutom PledPharma så lyfter han framför allt fram SyntheticMR (bildhantering för sjukvård) och Spago. För SyntheticMR gäller det att få igång försäljningen. Spago kan bli nästa Pledpharma som kan delas ut till aktiägarna.
Accelerator kommer nu göra en nyemission på 40 miljoner kronor nu där viss del ska investeras i Pledpharma. Skälet till utdelningen av Pledpharma är att bolaget är moget att stå på egna ben (noteras på First North) och på så sätt lyfts bolaget fram tydligare. Pledpharma kommer dessutom att göra en nyemission på cirka 65 miljoner kronor i samband med noteringen.
11.45 Eurocine Vaccines VD Hans Arwidsson
Det här bolaget siktar in sig nasal (droppar i näsan) vaccinering mot till exempel influensa, lunginflammation och HIV. Nasal vaccinering har många fördelar jämfört med traditionell injektionsvaccinering; det är lättare, billigare och ofta effektivare.
Bolagets projekt som kommit längst är Immunose FLU som ligger i fasII. Bolagets enda konkurrent som har produkter på marknaden är Medimmune (dotterbolag till Astrazeneca) som säljer för 145 miljoner dollar i dagsläget. Det finns konkurrenter i klinisk fas så nu gäller de för Eurocine att komma snabbt ut på marknaden och bolaget söker nu en partner och siktar på partneravtal innan sommaren 2011.
Hans avrundar sin presentation med att lyfta fram att ett licensavtal är bolagets klart viktigast hållpunkt just nu. Boalget kommer att under 2011 göra en företrädesemission så att förhandlingar i ett licensavtal inte påverkas negativt av brist på kapital. Avslutningsvis svarar Hans på frågan om varför nasal vaccinering inte utvecklats av läkemedelsjättarna tidigare. Tydligen finns det en historik där ett läkemedelsbolag i början av 2000-talet prövade nasal vaccinering med ansiktsförlamning som följd.
En annan fråga som ställdes är om Eurocine är ett vaccinbolag eller adjuvansbolag. Svaret enligt Hans Arwidsson är att Eurocine är ett vaccinbolag - utan tvekan. Bolaget har idag patentskydd till 2017.
11.15 Creative Antibiotics VD Ulf Boberg
Här kommer ett bolag med ädelt syfte nämligen att utveckla målsökande antibiotika. Ett stort problem för sjukvården idag är så kallade resistenta bakterier där vanlig antibiotika inte längre biter. I USA dör cirka 90.000 människor varje år på grund av bakterier där antibiotika inte biter. I alla fall om jag förstår Creative-chefens introduktion. Han är en duktig talare men detta är uppenbart ett komplicerat område med mycket komplicerad terminologi som är bökig att förstå.
Jag kan inte förklara hur bolagets substanser fungerar på ett begripligt sätt men tydligt är att bolaget idag främst fokuserar på behandling av brännskada, klamydia och diarré.
Bolaget gjorde i våras en nyemission på drygt 40 miljoner i våras. Om jag förstår saken rätt så har bolaget gjort små studier med positiva utfall men ännu inga större studier. Bolaget har alltså tre projekt i preklinisk fas.
Ulf Boberg redogör också för det bakslag som bolaget stötte på i somras då ett projekt körde i diket eftersom en substans tappade funktion när den skulle appliceras (den var svårlöslig). Bolaget valde därför att satsa på andra projekt. Min summering: spännande bolag med ädelt syfte och stor potential om man lyckas. Samtidigt känns det spontant ett bolag i väldigt tidigt skede.
10.45 Hans Sundin Vice VD i Oasmia
Här blev det en ändring i programmet och bolaget Kancera utgår. Istället presenterar sig Oasmia (noterat på Small Cap). Bolaget är aktuellt då man precis genomfört en nyemission på 150 miljoner kronor. Oasmia har en produktportfölj inom cancerbehandling för människor och djur.
Uppfinningen XR-17 - ett koncept för drug delivery (sättet att leverera läkemedlet till patienten). För djur har bolagets cancerprodukter kommit längst. Värdet på marknaden är värd ca 6 miljarder dollar. Cancerbehandling och läkemedel för hundar generellt växer kraftigt, inte minst i USA. FDA-ansökan är inne sedan augusti och lansering planerad till 2011. Licensavtal har tecknats med Abbott Lab som räknar med att sälja Oasmias läkemedel för 250 miljoner dollar om tre år. Paclical (canserbehandling av äggstockscancer för människa) ligger i FasIII (genomförd till 2/3-delar) och förväntas lanserars på marknaden under 2012. Avvaktar ett licensavtal då värdet stiger successivt inför lansering. Ny indikation förbereds för lungcancer.
Bolaget har ett negativt kassaflöde på 12 miljoner per månad i dagsläget. Kul, rapp och bra presentation. Och intressant. Här är uppenbarligen ett ganska okänt bolag som kommit långt. Ska bli intressant att följa. Stora applåder.
10.15. Karolinska Development CFO Gunnar Casserstedt Då var det dags för första onoterade bolag (ska noteras under 2011) nämligen Karolinska Development. Bolaget utvecklar en av de största portöljerna av life science-företag i Europa. Portföljen innehåller ett 40-tal bolag av olika life science-karaktär. Tolv av dessa befinner sig i klinisk utveckling varav sex substanser i fas II.
KD:s unikitet är att det har ett exklusivt dealflow i 10 år av världsledande nordiska innovationer inom life science från den forskning som bedrivs av Karolinska Institutet.
Bolaget har cirka 300 miljoner kronor i kassan och ett negativt kassaflöde på cirka 200 miljoner kronor. KD ska i samband med börsnoteringen söka nytt kapital om cirka 500 miljoner kronor.
På frågan om vilka exits som gjorts sedan starten 2003 så svarar Casserstedt att man gjort en exit sen dess och planen är att driva projektet förbi fasIIb och därefter söka partners och exits.
09.30 Probis VD Michael Oredsson
Michael Oredsson inleder som sig bör med att berätta kort om verksamheten. Probi är ett forskningsföretag som utvecklar probiotiska produkter som ska ge positiva hälsoeffekter. Marknaden för bolagets produkter är värd ca 20 miljarder dollar enligt VD. De två viktigaste händelserna för bolaget i år är för det första det 10-åriga avtalet med yoghurt-jätten Danone (som bolaget samarbetat med tidigare). Det andra viktiga är lanseringen av immunprodukter tillsammans med Skånemejerier genom fruktjosen Friskus - en lansering som gått mycket bra enligt Oredsson. En annan positiv händelse under året har varit samarbetet med Bringwell kring kosttillskott där tillväxten nu har bra fart.
Rent finansiellt är bolaget stabilt och VD räknar med att ha cirka 90 miljoner i kassan vid årsskiftet. Oredsson summerar läget att Probi är i början på sin resa men att bolaget starkt finansiellt track-record med lönsamhet och tillväxt. Bolaget har nått flera stora framgångar i år med avtalen med Danone, Skånemejerier och Bringwell.
På frågan vad Danone-avtalet ger så gav det tidigare en royalty på 10 procent. Hur det nya avtalet ser ut vill Michael inte avslöja men säger ändå att det ger höga royaltysatser till en början men något lägre senare under perioden för den svenska marknaden. För den internationella satsningen ligger den något lägre.
09.00 Cellavisions VD Yvonne Mårtensson
Yvonne presenterar bolaget och verksamheten. Cellavision utvecklar och säljer automatiska system för analys av blod och andra kroppsvätskor. Försäljningen sker genom distributörer i främst Europa och Nordamerika. Enligt Yvonne är nu distributionsnätverket tillräckligt utbyggt och fungerande. Nu behöver logistik och produktion förbättras. Liksom många andra medtech-bolag lider Cellavision just nu av viss komponentbrist. Och just produktionsfrågan har blivit extra aktuell den senaste veckan då bolagets produktionspartner Kitron varslat över 50 personer i sin svenska verksamhet. Därmed håller Cellavision på att se över hela sin produktionslösning och överväger att ta in fler produktionspartner eller ta hem produktionen. Frågan innebär dock inga problem kortsiktigt vad gäller leveranskapacitet etc.
I övrigt fokuserar bolaget just nu på försäljningen i USA och Japan samt möjligheterna inom nya mjukvaru-applikationer. På sikt kan bolaget också utveckla nya "ben" och satsa på analyssystem för cytologi och patologi (vävnad). Detta skulle dock kräva ny finansiering, enligt Yvonne.
08.30, Dags för Medivir och Rein Piir, CFO/IR
CFO Rein Piir öppnar med att säga att Medivir gärna vill ingå partnerskap som ger intäkter på kortare sikt, ex. förvärva projekt och produkter som inom kort kan ge intäkter. Partnerskap är inte nya för Medivir, tvärtom säger Rein så har de ett bra track record inom detta.
Medivirs fjäder i hatten är munsårsprodukten Xerclear Xerese. Den är redan lanserad, vilket är relativt ovanligt för mindre läkemedelsbolag. Övrigt i produkt-pipeline finns flera produkter/projekt som behöver söka partnerskap, såsom Hepatit C-projekten.
Medivirs projektpartner inom forskningen kring läkemedel för Hepatit C är Johnson&Johnson, vilka vill bli ledande inom Hepatit C-läkemedel. Rein uppger att samarbetet idag fungerar mycket bra.
Nästa år kommer Medivirs TMC gå in i fas 3-studier, fler Hepatit C-projekt kommer att bubbla upp för att nämna några kommande aktiviteter. 2011 blir ett år med fortsatt hög aktivitet, säger Rein. Inom 3 år från idag hoppas VD:n på en riktig ”blockbuster”.
Redeyes analytiker Peter Östling studsar upp på scenen och släpper frågan fri till publiken som genast nappar och undrar: Hur mycket royalties får Medivir för sina produkter? Analytikerna gissar på 10 % säger Rein, och tillägger att det är en bra gissning även om inte siffrorna är officiella.
---
08.00 Dagen börjar med att Lars Frick från Börsveckan hälsar välkomna och hälsar dagens första VD, Jan Wahlström från Biolin Scientific upp på scenen.
Biolin Scientific utvecklar och marknadsför analysinstrument. Produkterna används främst för analys av biomaterial och biologiska gränssnitt. Kunderna är ledande forskare, kliniker och industri över hela världen.
Sedan 1998 är Biolin noterade på Nasdaq OMX:s småbolagslista som har visat på tillväxt under de senaste 20 kvartalen.
Varför lägger man ned så mycket tid och pengar på att forska på exempelvis proteinläkemedel, frågar sig Jan Wahlström – Jo, för att misslyckas så tidigt som möjligt istället för på slutet. Investerade forskningspengar i tidig fas är därför inte bortkastade.
Biolin styrka är att de är duktiga på att studera skillnaden mellan ett material och det som händer i omgivningen. De säljer instrumenten, mjukvaran och kunskapen kring detta. Teknologin har, som Wahlström ser det, mycket lång livslängd.
Under 2010 har försäljningstillväxten varit 11 % för de första nio månaderna. Olika kvartal är dock olika viktiga för att kunna analysera Biolin. Wahlström tipsar därför om att alltid jämföra med rätt kvartal när man tittar bakåt, ex. jämför Q3 2010 med Q3 2009.
Redeyes LS-analytiker Klas Palin inleder frågestunden och frågar hur Jan ser på ”hacket i kurvan” som det tredje kvartalet innebar. Wahlström håller med om att Q3 var något svagare.
25 % är Biolins tillväxtmål. På lång sikt så säger Wahlström att tillväxten ska vara 50/50 organisk tillväxt vs. Förvärv.
Fråga från publiken: Hedgar ni valutor? Nej, säger Wahlström.
Stefan Vikström i publiken undrar om man nu approcherat de mest ”lättflirtade” kunderna i sin försäljning, isf kan ju det innebära att det blir dyrare och svårare att växa framöver.
Wahlström svarar: Biolin har kommit till det skede där de är kända ute hos kund, de är redan förbi early adopters. De får fler artiklar vilket gör det lättare att sälja, vilket torde hålla i sig.
Jan Wahlström och Biolin Scientific får applåder från de ca 100 åhörare som varit uppe med tuppen.