Post entry

Keep up the good work - VBG!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Såg att Placera.nu rekommenderar ÖKA i VBG (fast det står KÖP inför analysen). Hade tänkt skriva en egen rapportanalys men lät slutligen bli. Tror inte det finns så många som är intresserade. Själv har jag varit aktieägare ända sedan den knoppades av från Hexagon. Det har varit en fantastisk resa och min förhoppning är att den långt ifrån är slut.

Att som Placera.nu rekommendera KÖP i en aktie där man ser ca 10% i potential kan man ju tycka sitt om. VBG är ett extremt välskött bolag och borde enligt mig ha betydligt högre riktkurs än 128 kronor. Jag skulle i alla fall inte ha sålt mina till det priset. Det ska nog till priser på minst 160 för att locka ut mina aktier ur depån. Lär nog inte inträffa de närmaste månaderna även om osvuret alltid är bäst.

Rapporten i sig blev nog en smärre besvikelse. Jag hoppades (enligt tidigare analys) själv att vinsten skulle bli 11 kronor jämt och nu fattades det 36 öre. En del störningar har det rapporterats om så det kunde kanske bli något bättre. Samtidigt har ju marginaler på vissa hål varit i världsklass så så mycket bättre kan det nog inte bli. Frågan är om det inte krävs ett närmast felfritt år för att göra det så mycket bättre än man redan har lyckats med under 2007. Lyckas man med det kan det väl finnas potential upp mot 12 kronor i vinst för den befintliga verksamheten. Men nog inte så mycket mer. Sån vinst lär ju inte heller värdesättas till särskilt höga multiplar av marknaden.

Vinsten under 2008 borde kunna öka något men utan ett nytt förvärv lär nog kursen inte ta det där steget som vi ägare gärna vill se på nytt. Har ju varit ett par rejäla ryck genom åren. Nog har det också varit motiverat. Se själva hur vinstrenden ser ut:

2002 - 1,21 sek/aktie

2003 - 1,87 sek/aktie

2004 - 2,25 sek/aktie

2005 - 5,37 sek/aktie

2006 - 8,95 sek/aktie

2007 - 10,64 sek/aktie

Är det inte enastående? Allt detta till 11 ggr den nyligen redovisade vinsten. Visst, allt annat är också billigt idag men man tycker att kvalité ändå ska ha sitt pris. Så är inte fallet idag enligt min enkla åsikt. Vad ska man egentligen säga?

Jo man får nog tacka VDn och alla inom företaget för ett fantastiskt år. Det är verkligen en ära att vara delägare i ett så fint bolag

Keep up the good work!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?