För ganska många år sedan, under något överdrivet börsras som det varit några av de senaste decennierna var det nog fick jag en idé om att det alltmer kanske är så att börserna “tar på sig rollen” att överreagera på (per definition oväntade) förändrade ekonomiska fundamentala faktorer. Allt snabbare information som når allt fler aktörer ungefär lika fort på börserna tenderar att skapa flockmentalitet och överreaktioner.

Den totala förändringen, i någon vettig ekonomisk mening, på börser och i ekonomierna av en yttre störning ansåg jag vara ganska måttlig över tiden, i och med att de “reala” ekonomierna visar eller antas visa sig klara förändringarna bättre än förr t ex under 1930-talets depression.

Orsaken till detta antagna fenomen skulle kunna vara att dagens börser utgör en mycket snabbare och därmed effektivare signalverkan till de ekonomiska beslutsfattarna i ute i den “reala verkligheten” dvs i produktionen av varor och tjänster, men även politiska beslutsfattare och riksbanker får troligen numera betydligt snabbare information än förr. Dessutom är aktiemarknaden betydligt mer “folklig” än förr och större hänsyn tas sannolikt därför till dess utveckling.

Om nu alla dessa reala beslutsfattare har bättre och snabbare information samt “pressas” av börserna att agera snabbt vid en störning kanske ekonomierna numera klarar sig bättre som en följd av detta medan börserna svänger mer än någonsin :-). I längden förbättrar därvid börserna sin “överlevnadsförmåga” eftersom “beteendet” förbättrar utfallet på lång sikt - enligt min hypotes. Darwins teorier tillämpade på marknaden som en organism alltså ? :-)

Men det gäller förstås att inte förledas till allt för kortsiktigt aktie- eller börsfrämjande beslut från beslutfattarnas sida på bekostnad de långsiktiga effekterna…