Varumärket Sverige
2009-02-18 12:27, Edited at: 2010-06-11 12:05Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Vad är Sverige förutom en dansande midsommarflicka med blommig kjol? Jo, Sverige är H&M, IKEA, Ericsson, Volvo, Scania och Saab - starka varumärken som rotat sig i den svenska folksjälen.
I en allt mer globaliserad värld är det lätt att bli insnöad i nyliberalistiska ideologier och med olika ekonomiska faktastudiers hjälp hävda att frihandel och antiprotektionism är den ända vägen till att behålla en hög välfärd. Företagen skall alltså utnyttja de komparativa fördelarna och lägga ner olönsam verksamhet. I en superkonjunktur som vi upplevt under de senaste åren känns det således som självklart att hålla med om detta eftersom de ekonomiska hjulen snurrat av sig själva tack vare enorm tillväxt från utvecklingsländerna vilket orsakat ett smärtfritt flöde av arbetskraft från gammalt till nytt. Men hur blir det nu när de moderna tidernas största lågkonjunktur står i boxningsringen med handskarna på och börjat slå omkull det ena företaget efter det andra på grund av att globaliseringens konkurrens snabbt strypt såväl marginaler som balansräkning? Skall vi då sätta oss på skolbänken och föra landet in i total stiltje under en period tills nya ideér skapat ny industri?
En allt djupare lågkonjunktur riskerar alltså att skapa djupa ärr i den svenska folksjälen och staten behöver rycka in som en räddare i nöden. Det gäller ju inte bara att rädda jobb - det gäller ju att rädda varumärket Sverige - men det gäller att vara selektiv.
Ett starkt nationellt rotat varumärke skapar snurr på värdecykeln "stolthet - självkänsla - mod - innovation - tillväxt - välfärd". Det handlar alltså i princip om att bevara de "lyxiga sällanköpsvaror" som finns i svenskarnas hjärtan och som bidrar till stolthet och att vi orkar cykla framåt. Det handlar alltså inte om SCA:s dasspapper eller om telefonkataloger från Eniro, utan det handlar om bilmärken, mobiltelefoner samt konfektion, varumärken som finns runt om oss, som vi kan identifiera oss med, som ger självförtroende åt såväl unga som gamla samt bidrar till innovation och entreprenörskap tack vare att de rotat sig i nationens mylla - som slutligen ger näringstillskott till konsumenternas beteende samt Uppfinnar-Jockes uppfinningsrikedom.
Vi behöver även vara medvetna om att globaliseringen hotar stora befolkningsfattiga länder som befinner sig i periferin och som dras med kostnader för att upprätthålla en fungerande infrastruktur i glesbygden och som upplever ökad utflyttning av kompetens när högutbildade flyttar till nya världsmetropoler samt tappar skatteåterbäring när pensionärerna flyttar till Thailand. En urvattnad konkurrenskraft riskerar alltså att bli verklighet.
Ett starkt varumärke är således viktigt att bevara för det är betydligt svårare nu än tidigare att etablera nya på världskartan. Trenden ger ju bevis på detta då nya företag i rask takt blir uppköpta innan de rotat sig och börjat ge avkastning tillbaka för de utvecklingskostnader som uppkommit under uppbyggnadsfasen. Kvartalskapitalismen hotar alltså Sverige och svenskheten.
Att mäta det ekonomiska värdet av stolthet från ett varumärke är givetvis oerhört komplicerat men jag tror att framförallt i orostider är det viktigt med starka varumärken som stöder svenskheten och bidrar till upprätthållandet av hög innovationskraft. Att bevara varvsindustrin gav ju inte Svensson någon bestående självkänsla men att låta staten rycka in som en räddare för Saab och Volvo är alltså något annat och inte bara en åtgärd som räddar jobben utan som bevarar modet och självkänslan. Ett Sverige som dräneras på varumärken kan alltså bli ödesdigert för välfärden. Därför bör kanske staten göra en extra noggrann beräkning och tillsammans med övriga intressenter köpa tillbaka Volvo PV och Saab.
Jag är slutligen som kärringen mot strömmen i denna blogg men förhoppningsvis mynnar den ut i lite eftertanke för jag är övertygad om att värdet av ett starkt rotat varumärke är underskattat och det gäller ju faktiskt till sist att bevara varumärket "Sweden"!