Post entry

Värmlands Finans – Hög risk trots avtal

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Många positiva röster hörs angående Värmlands Finans aktie och den potential den har efter det nya kontraktet som skrevs värt 240 miljoner. Aktien nämns ofta som undervärderad vid nuvarande kurs men det är dock viktigt att ha i åtanke att det fortfarande finns stora risker associerade med denna aktie.

Värmlands finans skrev för en tid sedan ett nytt factoring avtal avseende fakturor för 240 miljoner. Med en beräknad marginal på 3% på omsatt belopp verkade det som en mycket positiv nyhet. När nu finansieringen för denna expansion är klar genom en nyemission och konvertibla lån så är det många som tycker att aktien är undervärderad vid sin nuvarande kurs. Det råder inget tvivlen om att aktien har potential och kan vara värd mångdubbelt mer om några år men det är ändå några saker som investerar skall komma ihåg, några risker som man inte skall glömma och dessa risker kan till stor del rättfärdiga den nuvarande kursen.

Det är inte första gången som Värmlands finans har haft goda förutsättningar att visa svart siffror. Företagets genombrott har förutspåtts tidigare av liknande skäl som nu (även om factoring underlaget då var mindre) men har uteblivit och företaget har trots goda förutsättningar misslyckats att visa vinst. Detta kan, enligt mig, till stor del tillskrivas en dålig ledning i företaget. Detta är ett problem som kvarstår och möjligtvis har förvärrats vilket ger ytterligare skäl att betvivla att företaget kommer infria sin potential.

En tredje anledning enligt mig att betvivla att bolaget kommer uppnå den potential företaget har är företagets ägande. Företaget har en stor del små ägare vilka har mycket litet att säga till om gentemot företagets huvudägare som har hela 50% av rösterna i bolaget. Denna huvudägare är som framgår av ett press meddelande från 2011-06-13 numera Aqualiv. Aqualiv är ett företag på aktietorgets observations lista som efter att helt ha misslyckats med sin gamla affärsinriktning nyligen i en samlad affär köpte in sig i 4 olika företag varav ett var Värmlands Finans Sverige AB och ett annat en restaurang. Köpet ger skenet av att Aqualiv saknar en fokuserad affärsstrategi och detta tillsammans med deras trackrecord gör att jag tror att de som ägare kommer vara en negativ faktor för Värmlands finans utveckling.

Aktien har definitivt potential, kanske mer än någonsin tidigare, men det är viktigt att komma ihåg att risknivån fortfarande är hög och att dagens värdering kan vara korrekt utifrån detta perspektiv. En uppvärdering är därmed inte på något sätt garanterad.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?