Kalles Farsa är på semester i EU och har blivit ekonomiskt filosofiskt och grunnar på svensk valuta jämförelse med europeisk dito.

Det är mycket intressant det han skriver i dels blogginlägget Sommarprataren och Sommarprataren 2.

Kalles Farsa har varit i högform i vår och levererat mycket trevlig läsning om sin aktiekarriär, om kvinnor som styrelseledamöter och nu ekonomisk historia under rubriken Sommarprataren.

Jag vill svara på det första inlägget, Sommarprataren nummer 1.

Jag vill göra det enkelt för mig och citera den blogg jag skrev i december 2007, alltså för sju månader sedan. Det är ett inlägg som kompleterar det Kalles farsa har skrivit:

Som svensk ser jag vad som hänt sedan Sverige tackade nej till euro.
1) Svenskarna har inte längre råd att semestra eller bo i Spanien på grund av hög euro-värdering.
2) Svenskarna har inte langre råd att åka till Åland och handla livsmedel. Sedan Åland (Finland) fått euro ar det för dyrt för svenskarna.
3) Inte mindre än 300 000 svenskar besöker Thailand i år. Det ar vad svenskarna har råd med. Eftersom Thailand inte har euro har vi svenskar ekonomiska möjligheter att bo och semestra där.
4) Men även där ar vi “fattigast” i alla fall i jämförelse med norska, danska och finländska medborgare.
Under hela 1900-talet var svenskarna rikast i Norden. Svenska kronan var högst värderad.
Kring 1990 låg svenska, norska och danska kronan lika. Det är därför det är så lätt att jämföra vad som hänt.
Om de nordiska besökarna i Thailand för snart 20 år sedan växlade in thailändska bath så fick de lika mycket bath för kronan vare sig den var svensk, norsk eller dansk.

I dag får svenskarna 5 bath i Thailand för en svensk krona. Norska medborgare var 6 bath for sin norska kronan och danskarna får 6,40 bath for sin danska krona.
Norge har sin olja så dem kan vi inte jämföra med. Men Danmark då?
När danska folket sa nej till euro så var regering och folketing så kloka att de gjorde danska kronan följsam till euro. Det ar darfor danska kronan har högsta valuta-värde i Norden i dag
På de få år Europa haft euro har Sverige förlorat 30 procent på att inte vara med.
5) Euro-projektet är något av de största framgångs-sagor världen någonsin har sett. Att som ny valuta på några år bli världens starkaste valuta och fullstandigt konkurrera ut dollarn ar en stor bedrift.
6) Men inget företag ar så dåligt att inte en bra chef kan få det lönsamt och inget företag ar så bra att inte en dålig chef kan förstöra det, sa gamle bankdirektor Marcus Wallenberg,kusinerna Marcus och Jakobs farfar.
Kanske kan nuvarande eller framtida direktion i Europeiska Centralbanken förstöra vad som byggts upp under tio år.
De enorma summor som under hösten 2007 och inte minst i december förts in i banksystemet förskräcker.
Peningmängden ökar och därigenom inflationen i euro-området.