Post entry

Varför Petrogrand är så felvärderat?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En av anledningarna till att Petrogrand är så enormt felvärderat enligt min mening, är att bolaget fortfarande kämpar med sitt gamla rykte från Malka Oil tiden. En annan väsentlig anledning tror jag också är brist på kunskap hos investerarna gällande tillgångarna och framtida borrnings kostnader, och även att de är få som verkligen satt sig in i bolaget och deras nya affärsplan.

Till att börja med så var tidigare namnet på Petrogrand, de skandal omsusande Malka Oil. Ja vill nu klargöra att Petrogrand inte har något med de tidigare bolaget Malka att göra överhuvudtaget. Petrogrand är ett helt nytt bolag med en helt ny styrlese, ny affärsplan och därmed helt nya förutsättningar.

VD Maks Grinfeld tillträdde 1 juli 2009 när Malka var på ruinens brant. Maks som besitter mer en 20 års erfarenhet av den ryska marknaden, med bland annat chefspostioner inom Yukos samt Vice VD posten på TNK-BP som idag är ett av världens största oljebolag, vet hur man gör affärer i Ryssland. Maks var tidigare sovjetisk medborgare, och besitter ett kontakt nät i Ryssland som idag är mycket svårslaget.

Maks Grinfeld visade prov på detta då han mitt under finanskrisen lyckades sälja Malkas ryska dotter bolag STS Service till jätten Gazprom Neft för en köpskillning på 820 miljoner kronor. Detta uppmärksammdes i rysk media och Petrogrand blev nominerat till bästa utländska bolag av tidningen Rus Energi för den bedriften.

Köpskillningen på 820 miljoner kronor lade grunden för de nya bolaget Petrogrand. Samtliga i styrelsen byttes ut och en helt ny affärsplan togs nu fram. Man startade nu om från ruta ett under nytt namn, där inget av de gamla bolaget Malka kunde återfinnas i de nya Petrogrand.

Här kommer ett stort missförtånd in om bolaget. Då STS Service mottog flera krav från underleverantörer så har många spekulerat i att Petrogrand skulle kunna åka på skadestånd för dessa problem framöver. Och så är alltså inte fallet.

Petrogrand friskrev sig från alla framtida krav som kunde vara relaterade till STS Service genom att betala 54 milj RUB ca 14 msek. Fakta underlag för detta hittar ni i PM från bolaget på 2011-02-28.

Nästa missförstånd i bolaget är att vissa spekulerar i att Petrogrand skulle tvingas till en nyemission då man inte skulle ha tillräckligt med medel för att plocka upp all den olja man besitter.

Denna frågan var på tal på kapital markdansdagen, och då utlovade styrelse ordföranden Sven-Erik Zachrisson att någon NE var de inte tal om för ens tidigast april 2012. Vad som låg i kostnads planen framöver när Sven-Erik gjorde detta utalnde var att man hade då öron märkt 50 musd ca 330 msek till ett förvärv av ett producerande bolag i Orenburg. Man avstod från detta förvärv vilket gjort att dessa 330 msek finns nu tillgängliga till verkasamheten i övrigt. Man har även halverat borrprogrammet vilket gjort att ytterligare ca 125 msek finns tillgängliga till övriga verksamheten.

Den ända kostanden Petrogrand har framöver är just borrningar som man kommer genomföra under vintern våren 2011/12. Kostnaden för dessa borrningar inklusive infrastruktur kring borrningar med utrustning och allt där till, beräknar jag till max 150 msek högt räknat. Skulle man mot förmodan inte träffa olja så beräknar jag att man kan fortsätta borra när all utrustning är på plats för ca 20 mesk per borrhål. De betyder att någon NE är de inte tal om under de närmsta åren för Petrogrand.

Man kommer alltså fortfarande kunna täcka övriga verksamheten med ränte intäckterna efter borrningarna är utförda. Ränte intäckterna på kassan idag är på 9,9% hos ryska storbanken Sperbank. Petrogrand gjorde genom ränteintäckterna en vinst på 14 msek efter skatt för de första halvåret iår. Enligt reglerna för förvaltandet av kassan får max 15% ligga i andra tillgångar en räntebärande.

Värdet på aktiekursen är idag ett av börsens mest felvärderade bolag enligt mig.

Petrogrand egna kapital uppgår idag till 641 msek 15,93 kr aktien.

Petrogrand innehar två licenser med totala C3 reserver på 638 miljoner fat. Värderar man C3 på likande sätt som man gör med ryska oljebolag på London börsen, där värderingen ligger på 0,7 dollar fatet så får man ett värde på Petrogrand reserver på 638*0,7 usd= 446 musd eller ca 3 miljader sek.

Totala värden om man enbart räknar eget kapital samt C3 reserver ligger på 3 641 msek eller Cirka 90 till 95 kr aktien.

Vad som nu är mycket intressant är att VD maks Grinfeld i sitt PM 2010-12-23 sa att relationen mellan P3 och P1 ligger på 30 till 35% i tomsk regionen.

Detta innebär att om Petrogrand förvandlar 1/3 till P1 så innehar man 638/3 212 miljoner P1.

Priset på P1 har idag ett värde på cirka 4 usd. De betyder att värde på Petrogrand licenser skulle ligga på 850 musd, eller ca 5700 msek. Och de blir mellan 140 och 150 kr aktien. Detta kan bli verklighet inom de närmsta 6-12 månaderna.

Hur man en räknar på Petrogrand så borde aktie kursen idag ligga på flertalet dubbelt upp mot dagens nivå.

Så länge Petrogrand har ränteintäckter som täcker rörelsen i sig, vilket man har idag så är risken i Petrogrand mycket liten. Därför säger ja återigen att hur man en räknar så är Petrogrand ett av börsens mest felvärderade bolag.

Sist vill ja avsluta med att nämna de ryska investmenttbolag som köpt 5% av Petrogrands dotterbolag som äger licensen Niznepaninsky. Då styrelse ordföranden i Petrogrand Sven-Erik Zachrisson var med och byggde upp Lundinarnas Vostok Oil som sedan blev WSIB/AOIL, så liknar den försäljningen Petrogrand nu gjort med den WSIB gjorde till Alltech och ryske affärsmannen Dmitry Bosov. Vem vet kanske är de även Alltech och Bosov som är den hemlige strategiske partnern även i Petrogrand?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?