Det är Finansinspektionens dispens för svenska pensionsförsäkringsbolags fördelning mellan innehav av vissa papper obligationer/aktier, tillgångar/skulder (värderingar av tillgångar) som ändrades dramatiskt förra veckan.

Resultatet lät inte vänta på sig, skriver FT.

- Torsdagens tillkännagivande från Finansinspektionen fungerade. Svenska OMX steg mest på sex månader, svenska tio-års-skuldväxel-räntan slog rekord på största dagliga stigning.

Det är så här en finansmyndighet arbetar när den är som bäst, skriver tidningen.

Tidningen för fram att alla regleringar och regler från finansiella myndigheter i sig själv har fröet till ännu mer nedgång. Reglerna är ofta av ondo.

Må så vara, men reglerna för hur svenskarnas pensioner skall skyddas för försäkringsbolagens förvaltning, dessa regler är ju inte tillkomna av en slump. De är inget självändamål.

De är till för att försäkringsbolagen skall placera pengar till våra framtida pensioner på ett varsamt sätt.

Reglerna funger perfekt i fredstid (i normala finansiella tider) och det är ju väl. Men de finns ju till för att också fungera när det “flyter blod på gatorna”.

Nu slapp våra försäkringsbolag sälja ut aktier för att uppnå rätt ratio mellan olika tillgångsslag. Men det innebär ju att nu är våra pensioner kanske i fara. Försäkringsbolaget kommer att sitta med aktier som bara sjunker djupare och djupare (men förhoppningsvis ger hög utdelning).. Samtidigt slipper de köpa fler statsoblitationer när dessa har så låg ränta för närvarande).

Ekvationen är inte lätt. Men de som satte reglerna har ju satt dem för att de skall hålla i ur och skur. Om de bara fungerar i ljusa tider har ju reglerna ingen funktion.

År 2006 och 2007 fick Swedbank dispens från Finansinspektionen. De fick följa egna bokföringsregler. Spåren förskräcker. Denna släpphänthet från Finansinspektionen kanske bäddade för den hemska situation Swedbank hamnade mellan 2007 till och med i dag. Flera gånger har banken varit konkursmässig.

SEB fick dispens (och har fortfarande) från EU att bokföra värdelösa derivat som tillgångar, med det värde de antogs ha när SEB förvärvade dem. (Inte bara SEB utan andra banker i Europa fick samma dispens. Deutsche Bank är den enda bank som gått ut och talat om de skäms behöva göra så här).

SEB och övriga banker fick tillåtelse och har det fortfarande att lämna in obligationer och värdepapper utgivna av banken själva för att låna på hos svenska riksbanken, Detta hade varit helt förbjudit tidigare.

Vad är meningen med att ha regler när allt fungerar,för att sedan ta bort dem när de skall tillämpas.

Regeringen satsar massor på Finansinspektionen i dag? Varför om de regler de bestämmer inte skall gälla när det börjar blåsa.

EU gick för två veckor sedan ut med det efterlängtade beskedet:

- Europas banker skall inte få mer pengar av skattebetalarna. Det skall bli slut med detta. Nu skall bankens aktieägare och långivare få ta förlusterna.

Det lät ju bra tills det tillkännagavs att reglerna skall tillämpas först efter 2018. Alltså i fem år till skall skattebetalarna står för fiolerna.

En rubrik som jag såg på nätet: Farmor Merkel skuldsätter barnbarnen.

Nu är väl i rättvisans namn förbundskansler Merkel den som står emot mest. Men även hon börjar svikta.

Det brukar sägas lite elakt att Stockholms kommuns snöröjningsavdelning. Den fungerar alla dagar på året, utom de dagar när det snöar.

Skall det komma att sägas om svenska Riksbankens och Finansinspektionens och EU:s krisregler, att de fungerar alla år, utom de år när det blir kris!