Varför Spectracure inte har några konkurrenter (ver.3)
2017-11-20 08:06, Edited at: 2017-11-21 09:29Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
I denna post reder jag bl.a. ut mina tankar om den immunostimulerande effekten från PDT och temperaturpåverkande behandlingar samt får svar från Johannes Swartling, teknisk chef på Spectracure på varför Spectracure ej har något fokus på effekten. Hur fokuserar andra i branschen på denna effekt? Är det någon substans i min misstanke om att fokuset på denna effekt i dagsläget används mer för att marknadsföra sig än att faktiskt bota cancersjuka? Jag undersöker också hur Spectracures teknik ser ut jämfört med de få andra i branschen gällande tumör/primärtumör. Alltså hur ljuset eller värmen från lasern förs in och doseras/kontrolleras i tumören.
Innehåll
- PDT-behandling / temperaturförändrande behandling.
- Kontroll av PDT-effekten eller effekten av temperaturförändrande behandling.
- Immunologisk effekt vid PDT-behandling
- UCLH-studien
- Spectracure (SWE)
- CLS - Clinical Laserthermia Systems (SWE)
- Steba Biotech (UK)
- Slutsats
- Tidigare Redeye-analyser
- Länkar/källor
- Bilaga 1, Svar från Johannes Swartling, teknisk chef på Spectracure på min fråga om Spectracure och immunologisk effekt vid PDT-behandling.
1. PDT-behandling / temperaturförändrande behandling.
Fotodynamisk terapi (PDT) har använts ända sedan 1980-talet. Metoden har framförallt används mest för hudcancer. Under senare år har det forskats på att använda metoden på solida invärtes tumörer. Fördelarna med PDT framför traditionell strålbehandling eller kirurgi är många.
Fördelar
- Behandlingen kan utföras flera gånger på tumören.
- Litet ingrepp.
- Minimala och övergående biverkningar.
- Kostnadseffektivt.
- Skapar en immunologisk effekt.
Nackdelar
- Ljuskänslighet en kort tid efter behandling.
Såhär används PDT på tumör.
Laserljus + fotoreaktivt läkemedel
Laserljus i vävnad som innehåller en fotosensibiliserare. När laserljuset träffar vävnaden med det fotoreaktiva läkemedlet i, skapas ett väldigt giftigt kortlivat ämne som tar död på cellerna. Giftet är så kortlivat att det enbart påverkar cellen det blir skapat i.
En annan variant är temperaturförändrande behandling med laserljus. (ej PDT)
Laserljus med hög effekt som värmer upp tumören över en viss temperatur (ca 45 °C) som får cellerna i tumören att dö.
2. Kontroll av PDT-effekten eller effekten av temperaturförändad behandling
Det är väldigt viktigt att kontrollera effekten av PDT-metoden under behandlingen i realtid så att man påverkar så stor del av den solida tumören som möjligt utan att ta död på frisk vävnad. Vid hudcancer är det ganska enkelt då det är bara att belysa området med den förhållandevis ytliga formen av cancer. I en solid tumör däremot, uppstår svårigheter. Här måste man ha kontroll på hur långt ljuset eller den förhöjda/sänkta temperaturen når utifrån området där man släpper ut laserljuset eller värmen/kylan.
Det bör vara av högsta prioritet att slå ut så stor del som möjligt av en tumör. Varför ska man annars ge sig på att behandla tumören? All återstående levande vävnad av tumören måste vara ett misslyckande. Det är här jag ser stor skillnad på Spectracure och andra som idag börjat använda PDT eller temperaturförändrande behandling i solida tumörer. Spectracure ser ut att försöka eliminera så mycket som möjligt av tumören medan andra inom branschen ger sig på tumören, tar död på en del av den och istället fokuserar på positiva bieffekter av behandlingen. Framförallt på den immunologiska effekten. Denna effekt låter ju fantastiskt bra, ”Immunitet mot cancer”, ”Slå ut primärtumören och därefter alla metastaser”. Jag pratar mer om denna effekt under stycket ”immunologisk effekt vid PDT-behandling” och har även via email frågat Spectracures tekniska chef Johannes Swartling om deras syn på denna effekt och varför de inte fokuserar på denna.
Vilken metod bör då vara enklast att kontrollera i realtid? Ljus eller temperaturförändring?
Ljus har som vi alla vet en hög hastighet, vi kan inte få en snabbare information, den är direkt och ingen effekt som ökar eller minskar över tid vid behandling. Finns det en eller flera kontrollpunkter i tumören så får de direkt information om hur ljuset träder fram i tumören. Skulle det komma för mycket ljus i ett visst område reagerar systemet så kallat ”med ljusets hastighet” och kan direkt sänka ljusdosen.
Värme (eller kyla) däremot tar lite tid på sig att spridas i tumören. Våra kroppar och dess vävnader är också skapta med egenskapen att ta hand om värme/kyla och transportera den via blodkärl etc. Detta gör det i min mening också svårare att kontrollera värme i tumören då t.ex. ett större blodkärl i tumören kan sänka temperaturen avsevärt. Tumörvävnad närmst blodkärlen överlever och därigenom också tumören.
Givetvis så påverkas ljus också av skillnader i tätheten i vävnaden, det är därför Spectracure har arbetat fram IDOSE som med hjälp av algoritmer och hårdvaran P18, i realtid, räknar ut hur starka ljusdoserna i specifika områden av tumören ska vara för perfekt resultat. P18 arbetar med hela 18 stycken nålar/laserfibrer som lämnar ljusdoser och hämtar information i realtid. Vem som använder flest nålar behöver ju inte vara den som ger bäst resultat, men Spectracure har under 10 år arbetat fram denna metod och dessa 18 nålar/laserfibrer. De har under dessa år kommit fram till att varenda nål/fiber av dessa behövs och för mig indikerar det hög precision mer än något annat. Spectracure har en datorstyrd realtidskontroll på sin PDT-behandling som ingen annan i världen kan jämföra sig med. Övriga i branschen har i min mening delvis gett upp total utslagning av tumör/primärtumör och istället börjat fokusera på de immunologiska effekterna.
3. Immunologisk effekt vid PDT-behandling
Forskare vid Harvard Medical School var de första att visa att PDT-behandling på tumörer får de utslagna delarna av tumören att släppa ut ämnen som gynnar kroppens försvar mot cancern. Då kroppen behöver bli av med de döda cellerna skapas ett inflammatoriskt svar på behandlingen. Inflammationen skapar cytokiner som hjälper immunsystemet på olika vis. Dock är de flesta studier gjorda på mus samt råtta och steget till att ha ett ”vaccin” mot cancer och eventuella metastaser ser ut att vara långt iväg utifrån dagens kunskap på området.
Johannes Swartling, teknisk chef på Spectracure.
”Jag bedömer det inte som sannolikt att den PDT-inducerade immunologiska effekten är så stor att enbart den räcker för att bota metastaserad cancer generellt. I så fall borde man ha sett den typen av utfall vid klinisk behandling mycket tydligare i de kliniska studier som har gjorts. Däremot kan jag mycket väl tänka mig att det kan vara en förstärkande effekt som kan kombineras med t ex immunostimulerande läkemedel.”
(Citerat ur Bilaga 1)
Olika typer av cancer kräver alltså olika immunologiska stimuleringar. Dock ser det ut att med tiden eventuellt kunna bli en bra komplettering till andra cancerbehandlingar, t.ex. för att bromsa eventuella metastasbildningar.
Något som jag också tyckte var intressant var att Johannes nämnde att Spectracure planerar att börja samla in data runt immunologisk effekt i kommande kliniska studier. Detta har jag själv inte hört något om tidigare.
Johannes Swartling, teknisk chef på Spectracure.
”I de kliniska studier som SpectraCure planerar framöver på prostatacancer avser vi att samla in data för att utvärdera eventuella immunologiska effekter. Det kommer krävas mycket kliniska data innan man kan utvärdera effekten och vilka parametrar som påverkar.”
(Citerat ur Bilaga 1)
I ”Bilaga 1” i slutet av min post finns hela min fråga och hela svaret från Spectracures tekniska chef Johannes Swartling om Spectracures syn på den immunologiska effekten samt varför de inte fokuserar på den.
4. UCLH-studien
Studien vid University College London Hospital är den hittills största studien av PDT (kallad ”vascular-targeted photodynamic therapy”, VPT i studien) på solida tumörer. 413 patienter med låg-risk prostatacancer fick en behandling med PDT, där ljuset från laser användes tillsammans med ett fotoreaktivt läkemedel som innan behandling injicerades i patientens blod.
Låg-risk prostatacancer hålls idag enbart under aktiv övervakning (Active surveillance) så att inte tumören börjar att påvisa aggressiv utveckling.
I studien fick 49% av patienterna en fullständig remission på sin tumör. Det betyder att inga spår av cancern gick att finna med medicinska tester eller röntgen. 3 månader efter behandlingen hade patienterna blivit av med eventuella inkontinens och impotensproblem.
Behandlingarna utfördes med hjälp av bolaget Steba Biotech vilket jag skriver om längre ner i texten. Jag har där skrivit bl.a. om vilken teknik Steba Biotech använder för sin PDT.
5. Spectracure (SWE)
Spectracure riktar sin PDT-behandling på återkommande cancertumör (hög-risk, sekundärbehandling) utan spridning och fokuserar på att slå ut cancertumören helt och hållet. Cancern har alltså tidigare blivit strålbehandlad (high-risk) och har sedan återkommit.
Spectracure använder en fotosensibiliserare (medicin som tas innan behandling) som når tumören och därefter laserljus i en viss våglängd som skapar ett kortlivat gift i tumörcellerna där ljuset får en viss våglängd.
Spectracure använder sig av en apparat (hårdvara) som de döpt till P18. P18 kan skicka ljusdoser ut igenom 18 stycken individuella fibrer som också kan läsa av förloppet. Fibrerna förs in i prostatan med hjälp av ultraljud. Med nålar/fibrer på plats innehåller P18 en mjukvara som behandlar och kontrollerar förloppet runt de 18 fibrerna inuti tumören. Fibrerna används alltså både till att ge ljusdoser och för att ta emot och kontrollera ljusdoser. Allt detta sköts av P18 och IDOSE i samverkan. Spectracure har arbetat med P18 och IDOSE under 10 års tid och har patent på både hårdvara och mjukvara.
Algoritmer används till inkommande data från de kontrollerande fibrerna för att dosera ljuset efter skillnader i tumörtopografin (hur täta vävnaderna är).
6. CLS - Clinical Laserthermia Systems (SWE)
CLS använder inte PDT i sin behandling. Istället värms tumören upp med en laser. Delar av tumören dör p.g.a den förhöjda temperaturen och härifrån verkar CLS framförallt fokusera på den immunologiska effekten som också uppstår vid denna temperaturförändrande behandling.I CLS metod sticks en nål i tumören. Längst med nålen finns 4 mätpunkter där temperaturen mäts och därefter kontrolleras.
7. Steba biotech (UK)
Steba biotech var företaget som finansierade och höll i UCLH-studien i London. Steba biotech använder flera nålar som sätts in i tumören och som ger ljusdoser. Steba biotech har till skillnad från Spectracure (med patenterade IDOSE/P18) inte någon teknik som kontrollerar hur ljuset uppför sig inuti tumörens vävnad. Steba biotech för också, precis som Spectrcure, in nålarna med hjälp av ultraljud. Steba biotech fokuserar på låg-risk prostatacancer. Steba biotech ser ut att lägga störst fokus på deras fotoreaktiva medicin TOOKAD.
8. Slutsats
Spectracure är överlägset längst fram i behandlingstekniken vid PDT. Med sina 17 kontrollpunkter (18 nålar/fibrer) tillsammans med P18 och IDOSE är det ingen som just nu är i närheten och kommer inte vara på många år. För att behandla tumör kan både ljus och temperatur användas men för att ha total kontroll över behandlingen med högsta precision behöver man använda ljus. Kontroll med ljus kan inte bli snabbare och pålitligare, det var detta Spectracure förstod för redan 10 år sedan då utvecklingen av P18 och IDOSE startade.
Steba Biotech har den teknik som ligger närmst Spectracures. Dock saknar de hårdvaran och mjukvaran som Spectracure forskat/arbetat fram och skyddat med patent.
Min misstanke har stärkts att vissa aktörer hoppar över det viktigaste, att slå ut huvudproblemet med cancern, tumören eller primärtumören vid metastaser. Troligtvis för att det är svårt att fördela och kontrollera ljus eller temperatur i tumören. Det krävs många års forskning och utveckling på/av PDT-utrustning eller annan temperaturbehandlande utrustning tillsammans med övervakande/kontrollerande mjukvara för att få fram en riktigt effektiv/säker metod, det är här Spectracure nu har ett försprång på många år och själva anser och påtalar att de inte har någon konkurrent.
Istället för att lägga många års forskning/arbete på hårdvara och mjukvara väljer andra aktörer att fokusera mer på den immunologiska effekt som uppstår vid PDT eller annan temperaturförändrande behandling. Denna effekt låter fantastiskt bra och det är lätt att marknadsföra sig med denna och därmed kunna fortsätta med sin forskning på området. Jag tror precis som Johannes Swartling (se bilaga 1) att det sannolikt aldrig kommer att räcka med immunologisk effekt för att bota cancer med metastaser.
Spectracures studiepatienter har en återkommande prostatacancer efter strålbehandling till skillnad från patienterna i UCLH-studien där enbart patienter med låg-risk prostatacancer deltog och botades med 49%. Detta är en lägre procent botade än med strålningsbehandling som idag botar ca 69%, dock med bieffekter såsom permanent inkontinens och impotens.
Idag finns ingen behandling för återkommande prostatacancer som behandlats med strålning. Det jag menar är att ifall Spectracure skulle få 49% botade patienter i sina studier så skulle de 49% vara mycket mer värda än de 49% i UCLH-studien.
Idag har Spectracure enligt preliminära resultat slagit ut tumören hos två tredjedelar av patienterna. PSA-värdena på dessa två patienter var efter behandlingen mättes 0,36 (1,4) på andra och 0,3 (4,9) på tredje patienten. Dock var patient 2 enbart behandlad med halv dos av Verteporfin medans tredje patienten hade fått full dos.
Strålbehandling, som är en primärbehandling för hög-risk prostatacancer gör idag 69% av de behandlade friska. Med en enkel tabell ser statistik samt biverkningar ut såhär. Jag antar att fas-1 studien innehåller 15 patienter även om det kan bli färre vid särklassad läkemedelsstatus (orphan drug status).
Tänk på att fas 1 enbart är till för att se ifall metoden är ofarlig för patienten men då fantastiska resultat redan visats så kan jag inte låta bli att leka med lite siffror. I tabellen nedan kan man se hur procentuellt antal preliminärt botade förändras med kommande lyckade studieresultat.
Fortsätter Spectracures studier att visa på lika bra resultat som på de tre första patienterna kommer Spectracures teknik inte bara få särklassad läkemedelsstatus utan kommer också bli en stark konkurrent till både strålbehandling och kirurgi.
Även Spectracures VD har ett utsagt mål att bli en primär behandling som både konkurrerar ut strålbehandling och kirurgi (6t 33m in i nedanstående presentation). Detta mål ser just nu inte alls orimligt ut ifall studien fortsätter lika framgångsrikt.
Sist men inte minst vill jag rekommendera att titta på hela presentationen från Stora Aktiedagen, Aktiespararna. 6 timmar och 6 minuter in på klippet startar Spectracures presentation.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=23570&v=AZoxhp21M7w
9. Tidigare Redeye-analyser/poster
Bra allmän info och analys av Spectracure.
https://www.redeye.se/arena/posts/spectracure-fantastiskt-delresultat
Beräkningar på licensiering eller uppköp av Spectracure.
https://www.redeye.se/arena/posts/straalbehandling-haer-kommer-spectracure
Ord om senaste kvartalsrapport.
https://www.redeye.se/arena/posts/spectracure-kommentar-kvartalsrapport-171108
10. Länkar
Resultat på patient 1 och 2 i fas1-studien.
http://mb.cision.com/Main/12618/2390302/750881.pdf
Investerarbrev oktober 2017
http://spectracure.se/docs/pdf/SPCnews2017_10.pdf
Senaste presentationen från Stora Aktiedagen, Aktiespararna.
6 timmar och 6 minuter in på klippet startar Spectracures presentation.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=23570&v=AZoxhp21M7w
UCLH-studien
http://www.ucl.ac.uk/news/news-articles/1216/201216-prostate-cancer-light-therapy
CLS - Clinical Laserthermia Systems
https://clinicallaser.se/svenska-terapi/svenska-procedur/
https://clinicallaser.se/wp-content/uploads/2016/12/tranberg_MM_2015_002_GB_Rev1.pdf
Steba biotech
http://www.stebabiotech.com/index.php/
11. Bilaga 1
Fråga till och svar från Johannes Swartling, teknisk chef på Spectracure.
Hej Johannes!
Jag undrar om även Spectracures PDT-teknik (med Verteporfin) låter tumören skapa en antitumörspecifik immunitet som KAN påverka eventuella metastaser? Ni nämner aldrig detta.
Jag vet att ni fokuserar på tumör utan spridning och att det då är naturligt att ni inte nämner denna bieffekt.
Jag vet också att den antitumörspecifika immunitetseffekten inte är kartlagd och det är många faktorer som spelar in på hur den fungerar och påverkar metastaser och eventuellt bromsar bildandet av nya metastaser. Effekten verkar också vara kortvarig.
Väljer ni i.o.m. denna osäkerhet runt den antitumörspecifika immunitetseffekten medvetet bort detta fokus och istället fokuserar på att med precision (med P18 och IDOSE) slå ut en ensam tumör istället?
Vänligen
Hej,
Det finns flera studier som visar immunologisk effekt vid PDT-behandling. Vi skickade t ex ut ett nyhetsmeddelande förra året om en studie på Harvard. Flertalet studier är gjorda på mus eller råtta men det finns även kliniska resultat. Några referenser finns sist i mejlet.
Den immunostimulerande effekten vid PDT är intressant, men inte ett huvudfokus för SpectraCure för närvarande. Effekten måste beläggas i kliniska tester på människa för just den tumörtyp som man ämnar behandla. I de kliniska studier som SpectraCure planerar framöver på prostatacancer avser vi att samla in data för att utvärdera eventuella immunologiska effekter. Det kommer krävas mycket kliniska data innan man kan utvärdera effekten och vilka parametrar som påverkar.
Jag bedömer det inte som sannolikt att den PDT-inducerade immunologiska effekten är så stor att enbart den räcker för att bota metastaserad cancer generellt. I så fall borde man ha sett den typen av utfall vid klinisk behandling mycket tydligare i de kliniska studier som har gjorts. Däremot kan jag mycket väl tänka mig att det kan vara en förstärkande effekt som kan kombineras med t ex immunostimulerande läkemedel.
Hoppas det ger lite mer information.
Hälsningar Johannes
Referenser
https://www.aktietorget.se/pressdocs/Spectracure/78406/515001.pdf
Korbelik, M. Induction of tumor immunity by photodynamic therapy. J. Clin. Laser Med. Surg. 14, 329–334 (1996).
Castano AP, Mroz P, Hamblin MR. Photodynamic therapy and anti-tumor immunity. Nature Reviews Cancer 6 535-45 (2006)
D.V. Krysko et al., Immunogenic cell death and DAMPs in cancer therapy, Nature Reviews Cancer 12, 860-875 (2012)
Michael R. Hamblin, Renaissance in tumor immunotherapy: possible combination with phototherapy (Conference Presentation), Proceedings Volume 9709, Biophotonics and Immune Responses XI; 970903 (2016)