Det finns ungefär hur många olika strategier som helst för att investera på börsen. Defensiva, Offensiva och blandstrategier går om vart annat. Vilken strategi som är bäst varierar dock mycket över tid och vilket mode som gäller för tillfället på marknaden.
Att analyser trender och på detta sätt hitta heta sektorer är ett sätt. Problemet är att hitta trenden i lagom tid och hoppa av. Jag har under mina år på börsen många gånger förundrats över att enligt mitt tycke skräpbolag kan dra flera 100 procent på ett år medan kvalitetsbolag med till synes bra rapporter och sunda värderingar inte rör sig. Att hitta den ledande trenden för tillfället på marknaden är svårt för att inte säga omöjligt. För tillfället är fordonssektorn het liksom kläder. Frågan är om trenden fortsätter eller om dess sektorer kommer föra en tynande tillvaro när börsen letar sig över nya toppnivåer. En annan trend är att mindre bolag som faktiskt som grupp gick svagt förra året numera handlas upp i snabb takt. Riskaptiten har med andra ord ökat sedan årsskiftet. Trots detta är många av företagen på börsen långt ifrån dyra. Bolagen som är tidiga i cyklerna som Boliden och Lundin har redan handlats upp till nivåer där värderingen numera ligger på en relativt hög nivå. För att bolagen ska fortsätta stiga skulle metall priserna fortsätta stiga från redan nu höga nivåer. Detta är i och för sig en naturlig utveckling då tillväxtekonomierna med outvecklad infrastruktur växer med snabb takt. Läget att gå in i gruvorna är dock inte optimalt.
Klädaktierna som senast hade ett idiot år 2006 steg i snabb takt förra året. H&M imponerar liksom Kappahl, Björn Borg, Odd Molly och WESC, frågan är om trenden fortsätter eller om kläder blir en bransch med svag tillväxt närmaste åren.Personligen tycker jag varken Kappahl eller WESC ser dyra ut vilket talar för en fortsatt uppgång. Fordonssektorn ser i mångt och mycket högt värderad ut. Dock får man ha i åtanke att fordonsaktierna långt ifrån följde med index förra året, Scania är alltid köpvärd på sikt liksom Autoliv, däremot ser Volvo löjligt dyr ut. Kalla sektorer för tillfället är telekom där många företag trots snabbt stigande vinster har oerhört attraktiva multipilar. Läkemedel är en annan bransch som för tillfället är iskall liksom skog. Jag har nedan satt ihop portföljer av olika strategier.
Vilken strategi fungerar då bäst på börsen just nu?
Värde portföljen kan se ut så här
H&M
Sjuk historik, hög direktavkastning och i princip ingen skuldsättning samt snabb expansion i Asien. Aktien ser dyr ut, dock fyller den alltid sin funktion i en långsiktig portfölj.
Investor
Gick förra året ursvagt men har över tiden faktiskt slagit index. Hög substansrabatt, stor kassa och fina bolag får alltid plats i en värdeportfölj.
Fortum
Dålig tillväxt men en direktavkastning på nästan 5 procent återkommande år för år är imponerande. Även med lagstiftning kommer det ta lång tid innan kärnkraften avvecklas.
Telia
Låg värdering och bra direktavkastning samt minskande problem i Spanien gör att det forna Svenska bolaget faktiskt ser riktigt attraktivt ut. Tillväxten är visserligen skral men vad gör det med dagens värdering.
Tillväxt Portföljen
Autoliv
Bilsäkerhetsföretaget Autoliv är en av årets börsraketer som nyligen presterade ett rekordresultat för första kvartalet. Tillväxtutsikterna är goda med en snabbt ökande marknad i framförallt Kina. Trots detta är inte aktien dyr på några års sikt, med andra ord är det fortfarande köpläge.
Kinnevik
Gott om bra tillväxtbolag i sin portfölj, undantaget är Korsnäs som visserligen står för en ansenlig del av portföljen. Rabatten lockar mer än vetskapen att Mia Brunnel är VD.
Axis
Dominerar totalt tekniken för digitala övervakningskameror, tillväxten är hög men detta gäller även multiplerna. Potentialen på några års sikt är dock otrolig då hela 60 procent av marknaden fortfarande består av dyr och trög analog teknik.
Knowit
Snabb tillväxt och god lönsamhet är det som gäller för den lilla IT konsulten Knowit. God historik, låga multiplar och relativt god direktavkastning är inget man är van att hitta. Kursen har visserligen sedan botten stigit över 200 procent men än är det inte för sent att haka på tenden. Aktien handlas i dagsläget till blott (p/e) 8 sett på årets vinster.
Alfa Laval
Har genom åren visat på en otrolig tillväxt och lönsamhet, snittet över de senaste fem åren är hela 10 procent per år. Skulle detta hålla i sig är Alfa på några års sikt riktigt attraktivt värderat.
Heta Aktier
Volvo
Volvo har i år gått som en raket på börsen, fullt med analytiker ger köptips och bolaget överträffade prognosen för Q1 rejält. Upp med nästan 50 procent sedan årsskiftet. Håller trenden eller är det dags för en rekyl? Multiplerna är i mina ögon riktigt höga.
Scania
Volvos konkurrent Scania ha liksom Volvo gått som en raket på börsen i år. Uppgången är hela 36 procent sedan årsskiftet. Trots detta ser faktiskt inte Scania dyr ut på några års sikt.
Q med
Med en uppgång på hela 53 procent sätts hoppet till kosmetika företaget Q med. Enligt DI är estimaten en halverad vinst nästa år. Jag undrar vad som inte stämmer?
MTG
Det snabbväxande mediebolaget har i år noterat en uppgång på hela 25 procent. Förutom detta slänger sig analytikerkåren över bolaget och det toppar privataffärers lista över köp värda bolag.
Haldex
Tillverkaren av fordonsdelar Haldex har i år stigit med hela 70 procent. Detta tillsammans med lyriska analytiker gör att bolaget mer än väl kvalificerar sig för min lista över heta aktier.
Billiga Aktier
Till billiga aktier räknas bolag med lågt bokfört värde (PJEK), låga (p/e), låga (P/S) och gärna god historik.
Alliance Oil Company
Med (p/e) på drygt 7 handlas Alliance som det billigaste bolaget på stockholmsbörsen large cap lista. Företaget handlas dock till 1,75 gånger bokföra egna kapitalet vilket kan jämföras med LUPE på 1,77. Med riktkurs på över 200 kr av Goldman Sach ser Alliance ut som ett fynd. (P/S) på 1,55 mot LUPE på 2,2 känns orättvist.
Astra Zeneca
Handlas till (p/e) 8,6 vilket kan jämföras med sektorn som helhet vilken handlas runt 13. Marknadens bästa direktavkastning talar också till tydliga språk. Kollar vid däremot på PJEK handlas aktien till 3,13 och (P/S) 1,97. Med detta i tankarna blir värderingen inte fullt så billig som vid första anblicken.
Duni
Servettillverkaren Duni ser enligt alla parametrar ut som en billig aktie. (p/e) 8,5, PJEK 1,53 och (p/s) 0,65 och direktavkastning nästan 5 procent gör att värderingen känns orättvist. Tar man i beaktning i år är höjs värderingen till (p/e) 10 detta känns väl snålt.
Tricona
Värderas idag till (p/e) 6, visserligen är detta förståeligt då värdet i tricona baseras på vad företaget kan köpa och sälja utsläppsrätter för. (P/S) värderas till 1,26 som varken kan ser som billigt eller dyrt och PJEK värderas till 1,52 vilket möjligtvis kan anses i mesta laget. Opcons bud tidigare i år visar potentialen.
Transcom WorldWide ser. A
Kinneviks sfärens tele och inkassoföretag värderas i dagsläget till ett (p/e) på 8,33, (p/s) 0,33 och ett PJEK på ca 1. Tappad tillväxt och problem i verksamheten har gett bolaget en väl låg värdering. Ser vi på genomsnittligt (p/e) över tid skall bolaget värderas till 20. Är det dags för en vändning?