Post entry

Yxhugg indikatorn på högvarv

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Yxhugg indikatorn

Innebär ett läge då nykammade finanshajar söker information på olika ställen. Aktieforum blir välbesökta, bloggandet ökar och humöret är på topp.

Mina Tankar

Sedan raset i Maj och senare även Augusti har det på de flesta bloggar och forum varit lite av domedags känsla, dessutom har läsarantalet sjunkit drastiskt. Cecilla Hermansson på Swedbank var vid varenda nedgång ute och berätta om den bräckliga konjukturen och problem i västvärlden. Visserligen finns problem men med billig tillgång på pengar kommer alltid konjukturen förr eller senare vända.

Makron har sedan dess varit urstark med undantag USA. Jänkarna har fortgående problem med numera sparsamma hushåll och företag som försöker få ordning på sina balansräkningar efter årtal av över konsumtion. För att lösa detta kommer Big Ben åter ösa in krediter i systemet något som ökar pening mängden och på detta sätt ökar investeringar, skapar inflation och trycker upp priset på olika tillgångs slag.

Nu är åter igen humöret på topp. Den svenska konjuktur statistiken visar att ekonomin växer snabbare än på årtionden.

Kollar vi bloggar handlar köp rekommendationer allt oftare om småbolag. Exempelvis finns i dagsläget 16 inlägg om förhoppningsbolaget C2sat på börssnack. Löparn kommer åter med hause analyser på svaga bolag och läsarantalet och antal bloggar ökar ständig. Istället för Warren Buffet ser bloggarna upp till Gardell och Soros och den så kallade klipp mentaliteten. Kanske även Wal street 2 med Gordon Geeko ingutit mod i småspararna. Allt vanligare blir inlägg som.

"Köpte Nokia idag då de föll, sålde mina Nokia förra veckan med god vinst"

Image preview

Tror jag då på en sur höst?

Absolut inte, med tanke på ränteläget har vi i vart fall ett par år till av fina uppgångar innan aktier åter är övervärderade. Någon så kallade dubbeldipp kommer inte ske. Till och med det hopplösa landet Grekland får fortsatt förtroende och landet behöver nu "bara" betala runt 9 procent på sina statsobligationer. Däremot är jag skeptisk till skogs sektorn efter fallet i dollarn. Jag är även skeptisk till verkstad inom Q4 då jag befarar order ingången minskar till förmån för Europeiska och Amerikanska kollegor. På samma sätt kommer negativa valuta effekter börja drabba resultaten. Ett exempel är WESC som den största fan klubben bland småbolag, dessa drabbas nu av minskade vinster i USA räknat i kronor.

Småbolag av olika slag kommer nu få ökat förtroende bland investerarna. Personligen äger jag 2E, Värmlands finans, Opcon, OPUS och förhoppningsbolaget Valuetree. Samtliga dessa utom Valuetree visar på fina vinster sett till värdering och framtidsutsikter. Än är inte rallyt över men var vaksam på nya bakslag.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?