Post entry

Vägen till skälvkännedom

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Självkännedom bygger på insikt, och insikten är början till all effektiv utveckling och positiv förändring. Ju mer insikt vi får om oss själva desto större chans har vi till en personlig mognad och positiv utveckling.

Jag skall nu gå in lite mer på djupet om våra olika beteendefaktorer och hur de möjligtvis kan påverka våra resultat ute i den finansiella världen. Jag passar samtidigt på att ta hjälp utav IDI (interpersonal dynamics inventory) som mäter och beskriver en persons beteende. Det är viktigt att framhålla att IDI varken mäter känslor eller tankeprocesser. Efter vad forskningen vet har inte någon ännu kommit på en teknik att mäta våra känslor, inte ens med de mest sofistikerade metoderna.

Det finns fyra IDI-stilar/beteenden. Jag säger att skulle människan kunna behärska dessa stilar till fullo i alla situatuiner vore man säkerligen en riktigt bra investerare. Eller att på ett mycket enklare sätt kunna placera olika inveterar typer i dessa kategorier och utifrån det, från ett annat perspektiv kunna dra sina egna slutsatser när vissa beteenden passar bättre i olika investerings lägen. Det är bara min åsikt, vad tycker du?

RELATOR. En Relatior upplevs som varm och vänlig med ett lättsamt samarbetsvilligt sätt och ett starkt behov av nära personliga relationer till andra. TIDSUPPFATTNING. En Relator talar ofta i dåtid. Tid är till för att tillbringas med andra och till socialt umgänge. Det är inte ovanligt att Relatorn blir försenad pga ovilja att lämna någon. DRIVKRAFT. Att vara omtyckt, gärna uttryckt av en eller flera personer. EGEN SLUTSATS: Detta beteende kan jag tydligt se i personer som ej är så självsäkra utan har ett stort behov av samarbete och råd. Han/hon lyssnar mycket på finansiella rådgivare och banker. Har svårt att fatta sina egna beslut. Mitt råd, håll dig borta från aktiemarknaden och var social istället.

PROCESSOR. En Processor upplevs som logisk, lugn och saklig med ett stort behov av struktur, säkerhet och odning. TIDSUPPFATTNING. En Processor väverofta ihop dåtid, nutid och framtid. Tid är en värdefull resurs som ska skyddas. Han/hon tenderar att använda tid på ett rationellt sätt och vanligtvis till logiska resonemang. DRIVKRAFT. Att bli respekterad för sin kompetens. EGEN SLUTSATS: En analytisk och fundamental person med sinne för teknisk analys. Gräver i djupet i företagen, drar analytiska slutsatser och handlar sedan därefter.

MOTIVATOR. En Motivator upplevs som entusiastisk, engagerande och spännande och vill gärna vara tillsammans med andra, särskilt om Motivation får chansen att stå i centrum. TIDSUPPFATTNING. En Motivator talar ofta om framtiden. Tiden är till för att njutas av och Motivatorn verkar ofta ha en liten respekt för tid och dess användning. Motivatorn upplevs misshushålla med sin egen och andras tid med orealistiska och ovidkommande handlingar. DRIVKRAFT. Att vara unik, gärna i form av mångas uppskattning samtidigt. EGEN SLUTSATS: Detta härliga och avslappnande beteende ser jag i den person som är väldigt långsiktig, till viss mån kortsiktig men alltid positiv i sitt handlande. Han/hon är oftast investerad i stora välkända bolag.

PRODUCER. En Producer upplevs som oberoende, initiativrik, ambitiös och konkurrenskraftig. Producern sätter stort värde på prestation, särskilt sin egen. TIDSUPPFATTNING. En Producer talar ofta om nutid. Tiden är till för att göra saker på. Producern tenderar att fylla all tillgänglig tid med produktiva handlingar som ger konkreta resultat. Han/hon är oftast punktlig och tycker illa om andra som inte är det. DRIVKRAFT. Att ha inflytande och makt, gärna i form av större och viktigare uppgifter. EGEN SLUTSATS: Kort och gott kännetecknar jag detta beteende med sitt rätta jag i en daytrader. Någon som handlar i nuet, idag och någon som vill bli rik NU.

Som sagt man kan skriva oändligt mycket om dessa beteenden och beteenden i övrigt. Vi människor är väldigt komplicerade varelser som har tendenser att handla mer med känslor än med hjärnan. Speciellt ute i den finansiella världen där det är så viktigt med diciplin och skärpa. Men man vill så ogärna vara pessimistisk. Vi har tuffa tider framför oss, men någonstans där på vägen måste det vända. Håll ut mina vänner!

En tanke såhär på söndagskvällen som jag länge funderat på och som äntligen kom fram, men inte från mig. Citerar från "Verksamhetsplan från DI" "En del har inte riktigt förstått kraften i att aktier sålts pga "tvång" antingen överbelåning, men också fonder där nettoutflödet varit stort. Det finns en hel del kapital som nu kommer söka sig mot aktiemarknaden igen. Och min gissning är att vi kommer att få se stora nettoinflöde till fonder snart igen. Jag är optimist (som vanligt!) och tror att OMX går från ca minus 44% till minus 18% under veckan. Historisk uppgång efter en historisk nergång".

Lycka till

/Daniel Ö.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?