Post entry

Vad händer med dollarn?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Under våren steg oljepriset nästan dagligen för att nå rekordnivåer på strax under 150 dollar /fat. Samtidigt föll dollarn till nivåer under 6 kr/ dollar och svenskar åkte till N.Y. som aldrig förr. Men nu, lagom till jul har den transatlantiska julshoppingen kommit av sig helt och det som nyss var billigt har blivit dyrt.

USA Dollarn

Teorierna kring de senaste månadernas dollarförstärkning varierar från ”klassisk valårseffekt” till att världsvalutorna tenderar att stärkas mot mindre valutor i kristider liksom att krisen gjort att alla ekonomiska tillgångar utomlands har behövts i hemlandet. Samtidigt kan de senaste årens dollarförsvagning förklaras med USA's ökande budgetunderskott, Irakkriget, dålig produktivitet i den amerikanska ekonomin etc. Faktorer som fortfarande kvarstår trots dollarns senaste förstärkning. Länder med höga budgetunderskott tenderar generellt att få svårare att attrahera nödvändigt kapital och under rådande situation med allmän likviditetsbrist är det rimligt att dessa länder kommer att drabbas hårdare av den globala konjunkturnedgången med fallande valutakurser som följd. (ex många länder i Östeuropa).

Den svenska kronan

Värderingen av den svenska kronan brukar kännetecknas som pro-cyklisk, dvs stärks då konjunkturen är god och försvagas i dåliga tider. Detta hänger samman med att Sveriges ekonomi till över 50% är exportberoende och med det är den mer känslig för konjunktur svängningar än tex Euro-länderna som har en större inhemsk marknad och tjänstesektor. Den kraftiga försvagning av kronan som skett de senaste veckorna kan huvudsakligen förklaras av en kraftigt ökad risk-aversion för mindre valutor men också av hemtagning av kapital från utländska investerare, spekulation mot de svenska bankerna (och utvecklingen till en möjlig devalvering i Baltikum) och just nu även till viss del även PPM pengar som placeras i utländska fonder. Min bedömning är att dessa faktorer är övergående och att den svenska kronan just nu är undervärderad mot tex TCV index och Euro & Dollar. Utvecklingen i den svenska reala ekonomin kommer säkerligen göra att återanpassningen kommer att ta längre tid än vanligt men i stora drag har Sverige en ur monetär synpunkt god utgångspunkt.

Flera marknadsbedömare tror på en fortsatt förstärkning av dollarn (iallafall på kort till mediumlång sikt) med argument som att risk-aversionen kommer att kvarstå ett tag till, att Carry-traden snart är ett avslutat kapitel och att endast de mest likvida valutorna inger förtroende liksom att den amerikanska ekonomin till och med kan gå in i deflation! Men en omvärdering som mer tar hänsyn till USAs behov av utländsk finansiering kan komma fort med ett kraftigt fall i dollarn som konsekvens. Utöver det grundläggande budgetunderskottet kan jag komma på ytterligare ett antal faktorer som bör få dollarn på fall:

  • Den utländska utlåningen som främst kommit från Asien och framför allt Kina ser ut att få ett slut när Kina väljer att satsa mer pengar för att stimulera hemmamarknaden.

  • Minskad efterfrågan på råvaror, som handlas i dollar.

  • De stimulansåtgärder som lämnats och föreslås från President-administrationen och Fed i USA kommer inte att falla ut jämnt över tid, utan effekterna riskerar istället att komma långt senare och då alltför kraftfullt med inflation som följd.

  • Det är rimligt att anta att sedelpressen kommer att betala en del av de satsningar som görs i USA.

  • USA är på väg att förlora sin status och förtroende som världens ekonomiska supermakt.

// Magnus Juvén

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?