Post entry

Utdelningar - vad är grejen?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hej igen!

Den här bloggen handlar om det som jag egentligen skulle skriva om i min debutblogg, nämligen utdelningar. Som jag skrev i min debutblogg så är jag alltså relativ färsk när det gäller aktier så det kan lätt hända att jag har missat något fundamentalt men jag förstår verkligen inte grejen med utdelningar. Jag har funderat på det ända sedan jag började investera i aktier och det har aktualiserats ytterligare nu under den pågående rapportperioden.

Företagens utdelninspolicy verkar ju påverka många investerares syn på ett företag. Många verkar ju ha positiv syn på utdelningar. Det verkar som att folk anser att de får ett extra värde när de får utdelning, dvs att man behåller alla sina aktier intakta plus utdelningen. Värdet på aktierna faller ju med samma andel som utdelningen utgör, dvs det totala värdet är ju intakt. Om man vill ha likvida medel så kan man ju alltid sälja en del av aktierna. Eller har jag missat nåt?

Är det inte bättre om företaget istället återinvesterade det kapitalet som man delar ut och på det sättet öka företagets värde ännu mer? För vi investerar väl i företag för att vi tror på deras förmåga att förädla sitt värde? När jag läste någon kurs i företagsekonomi så använde föreläsaren en tumregel att ett företag som "presterar" 10-15 % är ett välmående företag. Detta är självklart branschberoende men vi kan använda det som en tumregel i detta sammanhang och det är helt rimligt i många branscher. Om vi nu utgår ifrån att vårt företag är välmående så skulle det alltså kunna "tjäna" ytterligare 10-15 % på det kapital som delas ut istället för att dela ut det till aktieägarna. Eller är jag fel ute?

Vidare har jag också märkt att vissa använder utdelningar som en fingervisning på hur bra företaget går och vad de har för syn på framtiden. Visst, det ligger väl något i detta men det finns andra sätt att få den informationen. Dessutom känns det inte ekonomiskt försvarbart om det inte finns några ekonomiska incitament.

Jag kan inte heller komma på någon skatteffekt som skulle rättfärdiga utdelningarna.

Som ni märker har jag inte så positiv syn på det här med utdelningar eftersom jag inte tycker att det finns ekonomiska incitament för dessa.

Jag är tacksam för era synpunkter i detta ämne.

Ha det grymt bra!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?