Snöyran fortsätter i hela Sverige, det är nyttigt för oss att leva med det. Vintern är en av fyra årstider, och det är inget att diskutera om det. Naturen är så mäktig och styrande. Snön ger oss glädje också. Titta på Sverige som har tagit 3 OS-guld genom skidor.

Nu känner jag en inre längtan efter doften av tvätt som torkat med hjälp av vinden, saltstänkt doft, nyklippt gräs och doften från gula rapsfältet. Man kan blunda ögonen och drömma bort lite. En dag är vi framme där!

Jag blev oerhört irriterad på USA som fortsätter använda olika metoder att komma med “ursäkter” och “bortförklaringar” när viktiga personer talar om ekonomin. FED är mycket medvetna om att de försöker dra ut tiden.

Fed-chefen i San Fransisco, Janet Yellen, sade i ett tal på måndagskvällen att den amerikanska ekonomin kommer att vara under potentialen 2010/2011 och att den därför behöver fortsatt låga räntor för att få kraft.

Varför talade hon inte om delstaten Kalifornien har ekonomiska problem, närmare gränsen till bankrutt? Jag skrev tidigare i min blogg och påpekade att Kalifornien saknar flera miljarder dollar i deras budget, och problemet med att Kalifornien enligt amerikansk lag inte kan gå i konkurs, men till skillnad från kommuner som kan gå i konkurs. Det låter lite konstigt men sådant fungerar det i USA.

Den enda som talar rakt ut om problemet i USA - det är Barack Obama. En mycket ärlig president som vet vad som gäller i framtiden. Jag har stor respekt för Obama.

Massmedier hänger inte med i utvecklingen och ser inga likadyna bilder. Kalifornien ser ut som USA:s motsvarighet till EU:s Grekland. Men Storbritannien har en stor möjlighet att slå Greklands skuldrekord. Nyligen lånade brittiska regeringen 4.3 miljarder pund för att klara ut med offentliga finanser. Enligt ekonomer kan det brittiska underskottet för 2010 kan uppgå till 180 miljarder pund vilket motsvarar 2 100 miljarder kronor.

Marknaden blundar för varningsstecken om Storbritanniens ekonomi. Har de räknat med dåliga siffror i resultatet för de kommande prognoserna? Knappast!

Nu har ett år gått sedan FED:s agerande med räntesänkningarna. Det har gett positiva signaler till börsmarknaden, och bankerna fick TARP-pengarna för att köpa ut giftiga tillgångarna. Men det visade sig att bankerna använt pengarna till börsen för spekulation (derivathandeln). Detta gjorde USA:s president Barack Obama rasande.

Låga räntor är bra för alla konsumenter som kan betala tillbaka sina lån, men det blev istället “inköpsfest” av varor och produkter som man inte behöver. Det har blivit en köpvana hos konsumenter. Varor som de köpte för två år sedan, har nu ersatts med nya varor genom lån. Det gynnar många företag som säljer ut varor och produkter ur lager. Det innebär minskade produktionskostnader för företaget, och leder till “bättre” vinstresultat för alla företag.

Låga räntor leder också till en ny ekonomisk kris, och medföljande lånebaserade konsumtion. Producentpriserna stiger med tiden, och inflationen ligger under ytan. Varför? Jo, Bernanke har tryckt upp nya sedlar, och sålt statsobligationerna för flera tusen miljarder dollar. FED har tappat bort sin verklighetsförankring när det gäller ekonomin.

Det är beklagligt att många människor hamnat i en besvärlig situation förorsakad av FED och amerikanska bankers girighet. Många människor känner sig lyckliga för att vara djupare satta i skulder, och den blir mycket djupare senare i tiden. Jag blir irriterad på amerikanska analytiker som underlättar statistisksiffror och rapporter, och glömmer bort den enorma ökningen av skulder för både offentliga och privata människor. De kommer förr eller senare att betala stora skulder.

Det är så att många analytiker inte tycker det är så farligt på börsmarknaden. De har upprepat flera gånger att krisen är över och tillväxten är tillbaka, men det är inte korrekt.

Är finanskrisen verkligen avklarad eller har marknaden helt enkelt gjort sitt bästa för att gömma problemen och bristerna i systemet för att kunna återuppliva ett lik? Det verkar se ut så att alla tror att ekonomin har återhämtat sig, och räknar med större vinster framöver.

Jaja - men notan efter finanskrisen: Gigantiska skulder och arbetslösheten!

Vi har hamnat i samma spiralutveckling som Japan efter kraschen 1990. Vad hände med utvecklingen på Tokyobörsen? Nikkei har fallit ner från 40.000 till 10.000 på 20 år. USA kommer att göra en likadan utveckling pga skulder och arbetslöshet samt kreditåtstramning.

Må så gott,

Oskar Fredrik