Post entry

USA - Ett fall för lyxfällan!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har under en längre tid "snikat" runt på era bloggar här på redeye. Nu har jag kommit fram till ett läge där jag känner att det kan vara motiverat att själv föra lite liv i luckan och "ge" tillbaka lite grand. Förhoppningsvis kan jag bidra med tankar och tyckande som åtminstone kanske vidgar vyerna för er läsare.

Under gårdagkvällen läste på lite kring USA ´s minst sagt prekära situation. Som ett ljus från klar himel insåg jag plötsligt att USA i dagsläget följer mönstret som finns i majoriteten av alla lyxfällanavsnitt som jag sett (TV3 (?)).

Mönstret som följs är vanligtvis:
Någon familj eller person har konsumerat för större belopp än vad nettointäkterna tillåter varje månad. Detta har i slutändan finansieras genom diverse lån och krediter. Plötsligt räcker inte intäkterna till för att betala av på krediten vilket då finansierats genom nya krediter. Familjen har hamnat i en lånespiral.

USA idag:
Konsumtionen av konsumentvaror från andra länder har finansierats med lånade pengar från desamma. Det har gått så långt att USA´s skatteintäkter inte räcker till för att betala av på krediten så de är tvungna att finansera dessa avbetalningar med nya krediter. USA har hamnat i en lånespiral.

Vad kommer att hända?

(Jag har inte läst makroekonomi så förklara gärna vart min logik brister om den brister)

- Andra länder slutar låna ut pengar till USA.

Detta resulterar troligtvis i att USA tvingas höja skatterna och minska statliga utgifterna. Samtidigt måste de höja räntan för att få inlåning från privatpersoner istället. Detta stärker dollarn vilket ytterligare försvagar USA´s konkurrenskraft internationellt samt gör kostnaden för statsskulden högre. Summa summarum leder allt detta i sin tur till lågkonjunktur/recession i USA. Hello 1928.

- USA fortsätter trycka pengar genom QE2(-3-4-5-6).

Detta ökar skulden och skapar inflation. Räntehöjningar för att stävja inflationen är oönskade från politiskt håll både pga ökade lånekostnader och pga minskad internationell konkurrenskraft. Räntorna hålls artificiellt nere. Dollarn fortsätter att försvagas ytterligare. Detta kan pågå tills dess att den svaga dollarn resulterar i att USA´s konkurrenskraft stärkts så mycket att de uppvisar positivt handelsnetto alternativt att andra stater vägrar låna ut mer pengar vilket gör att de tvingas in i en liknande situation som ovan. När väl handelsbalansen är återställd så måste räntor upp vilket ökar kostnaderna för staten. Detta måste tacklas genom minskade utgifter och höjda skatter.

I lyxfällan tvingas familjerna sälja mycket av tillgångarna och kraftigt minska utgifterna samt sluta låna nya pengar. USA kommer tvingas att sluta låna, minska utgifterna och gneta på under en lång tid alternativt skita i att betala lånen till omvärlden. Detta senare mildrar smällen för USA samtidigt som den sprider sig till resten av världen.

Sammanfattningsvis: USA är rökta! Om inte nu så inom ett par år. Tills dess tror jag på fortsatt bullmarket i både Europa, USA och Asien. Dollarn kommer att fortsätta försvagas. Guldet kommer säkerligen fortsätta uppåt. Av principskäl anser jag dock att man inte skall spekulera i guld.

Ni som har tid och lust får gärna diskutera följande frågor:

Hur pass väl står sig resten av världen om USA´s konsumtion kraftigt minskar?

Om vi helt stryker USA ur ekvationen. Vilka nivåer är då motiverade på stockholmsbörsen?

Trevlig eftermiddag och kväll!

/ StockUp

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?