Post entry

Unibet - analys, del 2 av 2

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Här följer utdrag från intervjun med nya VD:n Henrik Tjärnström från Affärsvärlden 31 aug 2010.

Tjärnström har vuxit upp tillsammans med Unibets grundare Anders Ström. Tillsammans ägnade de mycket tid åt att klura ut den rätta V75-raden. När Anders till slut gjorde det och vann storvinsten på 32 miljoner kr var dock inte Henrik med. Han var med att sätta bolaget på börsen 2004 och de två senaste åren har han varit finanschef på Unibet.

Konsolideringen i branschen har ökat. I alla industrier som blir mer mogna, där marginalerna går ned, är storleken en viktig aspekt. Stora affärer i spelindustrin och en pågående omreglering av spelmarknaden sätter samtidigt press på konkurrenterna att bli större och effektivare. Det finns också många aktörer som behöver köpa bolag då de bara har landbaserade kasinon eller spelbutiker men saknar internetverksamhet.

Den forne storägaren i Unibet, finansmannen Staffan Persson har redan sålt sitt innehav. Även Anders Ström har minskat sitt innehav till strax över 10 %.

Man vill undersöka om det är dags att göra entré på de stora spelmarknaderna i England och Tyskland, där bolaget inte finns idag men även på marknader utanför Europa.

Bolaget har en egenutvecklad och högkvalificerad, men personalintensiv och därmed kostsam, verksamhet för sportspel. Tidigare utnyttjades den enbart av Unibets egna kunder, trots att den skulle kunna hantera kanske tio gånger Unibets spelvolym. Det är en tillgång som man inte har kapitaliserat på men som kan ha ett bra värde i en separat struktur.

Omreglering innebär onekligen en intressant ekvation för ett bolag som Unibet. Med en licens minskar den politiska risken, och därmed avkastningskravet. På så sätt kan aktiemarknadens värdering av bolaget öka. Men samtidigt blir marginalen lägre. En legal verksamhet är förknippad med högre kostnader som skatter, licenskostnader och möjligen även mer marknadsföring. Å andra sidan kan intäkterna öka när de statliga monopolens kunder blir fritt villebråd, bolagen får rätt att annonsera i alla media och att använda fler betalningslösningar. Dessutom får sektorn en större trovärdighet.

Avslutning

Hela branschen konsolideras och därför är chansen för ett samgående eller uppköp av Unibet fullt möjlig de kommande åren. I synnerhet nu när aktien befinner sig på så låga nivåer. Men efter säljrekommendationer från både Veckans Affärer och Börsveckan på senare tid är aktien kvar i sin negativa trend och kan säkert vara stillastående eller fortsätta falla ett tag till.

Men värderingen är låg och direktavkastningen är uppåt 7 %. Tror man inte på att fler marknader kommer falla bort är potentialen hög. Marknaden har redan diskonterat in ett mycket negativt scenario för Unibet och nedsidan bör vara ytterst begränsad.

Just nu har man inga vinster i Frankrike men det är inte kört för alltid. Regler kan förändras och bli gynnsammare den kommande tiden. Unibet menar att man har goda chanser att gå in via samarbete eller partners och man kommer men största sannolikhet få tillbaka en del av intäkterna i Frankrike. Man har byggt upp ett starkt varumärke och den satsningen behöver inte alls vara bortkastad.

Storägarna gjorde rätt som sålde av tidigare, men nu har aktien fallit kraftigt sedan dess. Det är dags att ta sig en titt på Unibet igen och min rekommendation landar i ett köp, på sikt kommer detta bli en väldigt bra investering. Men det finns en risk att aktien blir stillastående i flera månader i väntan på besked från bolaget. Men besked kommer förhoppningsvis redan i nästa rapport den 3.e november.

Den försiktige avvaktar och ser vad huvudägaren och andra insiders gör, de kliver säkert in när de tycker att läget är gynnsamt. Men när den informationen kommit till marknadens kännedom kanske tåget redan har kört.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?