I USA får regeringen och centralbank gå in och försöka rädda och stötta många banker.
I Danmark har två banker i veckan kommit på obestånd.
I Sverige då! Nej, här går det så bra. Bankerna blomstrar. Det får vi se i morgon onsdagen den 16 juli när SEB kommer med rapport.
Analytikerna spår “bara” en negång med 1 miljard under andra kvartalet.
Men hela världen vet ju att svenska SEB har stora förluster att vänta i Baltikum (läs Financial Times). Alla i Sverige vet snart blir det förluster även på svenska bolån. Och DI har under hösten skrivit om att SEB fått ta över en stor hedge-fond i Storbritannien som inte kunde betala sina lån. SEB står nu för driften och förlusterna (?). SEB vägrar redovisa eventuella resultat.
Då blir det väl stora kommande förluster som redovisas i morgon (onsdag).
Nej, det blir miljardvinst.
Hur kommer det sig.
1) Riksbank och bankens egna revisorer har gått med på att ägda obligationer och tveksamma tillgångar inte behöver redovisas till marknadsvärde.
2) De få nedskrivningar som banken gör kommer att ske mot Eget kapital.
Redovisningstermen Eget kapital är som bekant det som aktieägarna äger i ett företag:
Tillgångarna minus skulderna= eget kapital
Banken kommer att hävda att de gjort så stora nedskrivningar redan. Men analytikerna trodde i januari att nedskrivningarna borde vara 10 miljarder. De blev då endast 2,5 miljarder. (Uppenbarligen är bara en bråkdel av nedskrivningar som behövs göras, gjorda).
Skulle vinsten bli över 3,4 miljarder i morgon onsdag för andra kvartalet 2008. som är genomsnitet för analytikernas gissningar så blir det väl ett glädjeskutt på börsen.
Det är det jag tycker är så fel. Att aktien skall gå upp, trots att vinsten går ned med 25 procent jämförd med föregående år.
Man mäter ju nu i tidningar och analytikerkretsar inte det verkliga resultatnedgången, utan ställer det i relation till vad analytikerna förväntat sig.
Då kan en förlust bli en vinst (är det någon som hänger med) och till följd av detta uppgång på börsen.
Dessutom kommer troligen inte det egna kapitalet att redovisas imorgon utan endast vid årets slut. Detta är lurigt!
SEB kommer att köra det där fula trixet som jag varnat för tidigare och som jag lärt mig att avslöja efter enträget läsande i Benjamin Grahams här på bloggen så omskrivna bok “The Intelligent Investor”
För att inte visa hur stor en förlust eller en vinstminskning är, skriver man av det man vill dölja mot “det egna kapitalet”.
Det är därför det är så viktigt att hålla koll på upp och ned-gång av det “egna kapitalet”.
Så här står det i ett telegram som är utskickat av nyhetsbyrån Direkt:
SEB har fortsatt med att
klassificera tillgångar enligt AFS under det andra kvartalet
så jag tror varken på några nya större nedskrivningar eller
återföringar", säger Maths Liljedahl, där AFS sammanfattat
innebär att banken redovisar eventuella värdeförändringar i
portföljerna mot det egna kapitalet i stället för
resultaträkningen, och samtidigt åtar sig att hålla innehaven
till förfall.
Min förklaring:
AFS betyder Available for sale (klart för försäljning).l
Slut citat telegrammet.
Min bloggkommentar:
1) VD i SEB Annika Falkengren har i intervju i våras skrivit att hon tycker det är fel att skriva ned en tillgång innan den är såld. Hon vill hålla den kvar i redovisningen till sitt ursprungliga värde.
Till det är väl bara att säga: Tacka för det. Det vill väl alla låntagare om en aktie eller en tillgång man lånat på går ned. Men då är bankerna väldigt pigga på tvångsförsäljning.
Men till redovisningen i morgon (onsdagen den 16 juli) har SEB banken fått sina egna revisorer och även Riksbanken med på att inte skriva ned obligationerna till sitt rätta marknadsvärde.
De är visserligen AFS (klara till försäljning) men SEB lovar att inte sälja dem. Därför får de stå kvar till sitt felaktiga värde (ej det lägre marknadsvärdet).
Om det ändå vore så lätt för en vanlig bankkund!
2) Det står tydligt att av de nedskrivningar som görs skall flera göras med det “egna kapitalet”.
I början av aret gjorde SEB en nedskrivning på 2,5 miljarder kronor. Hälften gjordes mot vinst- och förlusträkningen (redovisades som förlust) och hälften skrevs av mot “eget kapital”. Redovisades som förlust.
Nu menar någon att detta är ett nollsummespel. Att det spelar ingen roll för aktieägaren om det är en förlust eller nedskrivning mot egna kapitalet.
Jag hävdar att det är rent “lurendrejeri” att inte visa aktieägaren direkt och klart hur affärerna går (som vinst eller förlust).
När företagen gör så här är det viktigt att aktieägaren när året har gått ser om VD och företaget skött sig genom följande formel
utdelningen plus egna kapitalet år 2 - det egna kapitalet år 1
Vad bruttovinsten eller nettovinsten eller PE-talet är blir ointressant när ett företag som Ericsson, SEB med flera inte ärliga med vinsten.
3) År 2007 så delade SEB ut 4,5 miljarder i utdelning till aktieägarna. Dessutom fick de 500 högsta cheferna i banken (inte minst VD Annika Falkengren själv) dela på 3 miljarder kronor.
När AP-fonder och andra aktieägare ville ha reda på hur den bonussiffran på 3 miljarder räknats ut avslöjade VD under våren efter stor press att den bestod av 20 procent på personalkostnaderna helt enkelt. Den var inte speciellt vinst-beroende alltså.
Det vore intressant om SEB har dragit 20 procent av personalkostnaderna även detta redovisningsår 2008. Trots att ingen vet vad vinster och resultat slutar.