Post entry

Köplägen?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

"Att styrelseledamot Magnus Sundström nu i september köpte 100 000 aktier är för mig 100 000 bevis på vart kursen är på väg härnäst".

Olyckligt nog fick denna mening avsluta min köpanalys på Tricorona. 3,3 miljoner insidersålda aktier senare kan man fråga åt vilket håll kursen är på väg härnäst? VD Nils von Zweigbergk uppger idag att hans halvering av innehavet med 2,5 miljoner aktier är till följd av privatekonomiska skäl. Jag tvivlar inte på att det är så, men om man verkligen tror på en närliggande, kraftig uppgång i aktien, halverar man innehavet då?

Som alltid så hoppades man på en flytt till KF, men dumpen skedde rakt över marknaden. Carnegie fortsätter sin utförsäljning och rädslan för ännu en insiderförsäljning är stor. Självklart är det andra än insiders i Tricorona som använder Carnegie som mäklare, så vi får lägga vår tro till detta. Kursen har dalat ned till nivån 8,4 - 8,6 där den legat still i många månader innan det snabba lyftet. Förhoppningsvis ska VDs uttalande och den naturliga gränsen stoppa ett vidare fall. Med VDs uttalande om att han definitivt inte planerar att lämna båten litar jag på att vi slipper se en dump på de övriga 2,5 miljoner aktierna. Detta skulle förstöra Tricoronas rykte för lång tid framöver. Jag har själv passat på att fylla på vid dessa nivåer och hoppas på att vi tillfälligt stannar här, eller får ser ett snabbt ryck upp mot 9 - 10 igen. De fina siffrorna talar för bolaget och samtidigt kan ledning inte ha någon som helst form av information om hur det kommer att gå i de politiska förhandlingarna. Ett stort fall för CER-priset har jag svårt att se och även svårt att tro att VD kan förutse detta.

Den gamla rackaren Funcom har på några dagar tappat knappa 20% av kursen. DnB-analytikern Fredrik Thoresens personliga lilla vendetta mot spelbolaget har återigen lyckats sänka aktien. Men man ska nog inte underskatta honom, som redan innan Funcoms ras förra året, rekade sälj i aktien. Funcom har i veckan tvingats låta 20% av personalstyrkan gå i ett nytt sparprogram. Ryktet har spridit sig om att Funcom inte kommer att klara sig utan en nyemission och det är även detta Thoresen fruktar. I kontrast till uppsägningarna har Funcom öppnat en utvecklingsstudio i dataspelsregionen Montréal, vilket ska minska utvecklingskostnader och stärka bolagets närvaro i nordamerika.

Nyligen visade Funcom upp de första bilderna någonsin från det kommande spelet "The Secret World", och jag måste säga att det ser riktigt bra ut. Senaste gången Funcom skulle ge ut info om spelet steg aktien 80% på några få dagar, trots att VD uppgett det som icke kursdrivande info. Jag antar att det var av erfarenhet som marknaden valde att sänka aktien med 5% på de nya bilderna från spelet.

Thoresen ser ingen potential i det tidigare spelet Age of Conan, som för de som inte vet blev en flopp till följd av att man släppte ett ofärdigt spel. Projekttiden för "The Secret World" har förlängts med runt en månad för att Funcom ska kunna nå upp till de höga förväntningarna, vilket tyder på att de förstått och lärt sig av tidigare misstag. Bolaget har släppt en del info om spelets upplägg och har nu släppt in användarna i den hemliga världen. På några dagar fick spelets forum 50 000 medlemmar.

Potentialen som finns kvar i Age of Conan är svår att kalkylera, jag hoppades själv på att releaserna i Östeuropa och Korea skulle få fart på försäljningen, men hittills har Funcom inte visat några tecken på succé. Nyligen släpptes det första expansion packet till Age of Conan. I maj i år uppgav man att spelarantalet ökade, men sedan dess har det inte hörts mycket mer gällande detta.

Funcom-aktien har länge pendlat upp och ner mellan 5 och 6 men har nu brutit ner igenom 5. Ett naturligt stöd är 4 där den låg under en väldigt lång tid i början av året. Går kursen ner under 4 så ser jag det definitivt som ett köpläge, och att fylla på mellan 4 - 4,5 känns inte helt fel. Jag förväntar mig inget jätterally i aktien på kort sikt om man inte går ut med att man inte kommer att behöva en nyemission. Det nya kostnadsreduceringsprogrammet tyder på att ekonomin trots allt börjar bli knapp, men om detta kan hindra en nyemission så tackar vi och bockar.

I Q2 låg kassan på knappa 40 miljoner dollar, något som kan låta mycket, men man ska verkligen inte underskatta kostnaden för spelutveckling. Ett vanligt spel brukar kosta i linjen 10 - 20 miljoner dollar, men "The Secret World" kan förmodligen kosta mer att utveckla. Ska Funcom få bort sin låga status från det tidigare floppade spelet så krävs något speciellt och stora PR-kampanjer. Man har kommit långt på vägen med spelet och jag tror faktiskt inte att bolaget kommer att behöva en nyemission. Under 2010 kan vi komma att se både ett stort lättnadsrally, men också ett eventuellt rally om spelförsäljningen överraskar. Det är dock en svår marknad, där World of Warcraft överlägset dominerar marknaden för denna typ av spel.

De nya bilderna på spelet:

http://www.hegnar.no/it/article392433.ece

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?