Post entry

Tre bröllop ett kvartal senare

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Inför Q1 så skrev jag om Capacent, JLT och WTG i en bloggpost. Se länk nedan.

https://www.redeye.se/arena/posts/tre-broellop-utan-begravning

Capacent stog rätt stilla under perioden, men steg sedan ordentligt ca 17% på Q1 rapporten och är upp ca 23% sedan förra bloggen.Resultatet överraskade t.ex. proffs analytiker ordentligt. Framförallt var det den Finska verksamheten som gick som tåget med brutal marginal beroende på att uppdrag tas med vinstdelning. Vinstmarginalen i de olika AO var ca Finland 40%, Sverige 10%, Island 2% och alla AO utvecklades i rätt riktning med störst tillväxt i Finland. 

Utsikter för Q2 är att den Finska verksamheten kommer att ha störst tillväxt med bäst marginal, då man från flera håll ser en återhämtning i Finsk industri. Att bibehålla 40% på lång sikt låter dock exceptionellt. Sverige växer hyggligt med bra marginal, man kan hoppas att man kan föra över det Finska arbetssättet till Sverige för att på sikt höja marginalerna. Islands verksamheten förväntas förbättra vinstmarginalen mot i första hand 10%, men lär inte vara där efter Q2. 

Med tanke både på den kvalitet och resultat som verksamheten uppvisar tillsammans med en begränsad nedsida ser börskursen beskedlig ut. Det man bör ha ögonen på är att marginalen förbättras i Islandsverksamheten. Är börsens bästa konsultbolag det lägst värderade? 

Långsiktigt har man som mål att nå en omsättning på 500 miljoner och man ser sig själva som relativt konjunkturoberoende då strukturella förändringar och rationaliseringar kan vara nog så efterfrågade i en lågkonjunktur. Börsvärdet bör långsiktigt ligga över omsättningen i ett sånt här -som jag ser det - kvalitetsbolag med mycket goda marginaler. Börsvärde 132 mkr vid kurs på 48,70kr.

JLT har haft en svagt positiv utveckling under perioden. Alldeles innan rapporten steg kursen ca 5% för att sedan stiga ytligare 5% initialt på rapporten, men föll sedan tillbaka. Omsättningen kom in över introduce’s prognos men vinsten var lägre vilket förklarar reaktionen på rapporten. Sedan analysen är man upp någon procent. 

Återhämtningen inom gruv och energi lär inte upphöra under kommande kvartal varför vi kan förvänta oss en omsättningsökning Y/Y även under Q2. Frågan är om marginalerna kommer att förbättras från Q1? Långsiktigt växer basverksamheten enligt ledningen med ca 20% plus att man från tid till annan får större order. Det finns med andra ord möjlighet att vinsten överraskar på uppsidan. 

Kursen tycks förnärvarande styrd av trading och inte fundamental data. Vinsten steg under Q1 med 26%. Rullande tolvmånaders vinst 7,8 miljoner, med samma vinstutvecklingen som under Q1 kommer rörelseresultatet hamna på 12,35 miljoner för 2018 eller 9,6 miljoner efter schablonskatt. 

Börsvärdet är 113 miljoner vid en kurs på 4,06kr, samtidigt har man en kassa på 26,8 miljoner. Justerat för kassan ger det en värdering strax under p/e 9 på verksamheten, vid ett förväntat resultat på 9,6 miljoner för 2018. I Q1 rapporten talade man även om att man kommer att placera stora delar av kassan i värdepapper, vilket på sikt borde ge ett tillskott till finansnettot. Under p/e 10 för ett bolag med stark underliggande tillväxt ser aptitligt ut. 

WTG hade stigit rätt ordentligt med ca 70% från förra analysen till efter Q1 rapporten. 

Även om Q1 är säsongsmässigt det svagaste kvartalet blev vinsten justerad för goodwill drygt 1 miljon. Börsvärdet är 32 miljoner vid en kurs på 13,60kr. Tillväxten i omsättningen Q1 var 16% (och tillväxten har fortsatt in i Q2 enligt rapporten). Den procentuella ökningen var skyhög på alla vinstmått (inte oväntat då man kommer ur en turn-a-round). Justerad vinst före skatt på rullande 12 månader är 7,090 mkr. WTG betalade ingen skatt förra året och kommer ha en låg skattesats 2018, men även om vi fullt ut drar bort schablonskatt blir resultatet 5,5 miljoner. Nu är även 5,5 miljoner klart konservativt då man ligger i en tillväxtfas. Om vi lägger till omsättnings tillväxten till resultatet får vi en justerad vinst efter skatt på ca 6,5 miljoner. Med risk för att bli tjatig är vi fortfarande konservativa då vinsten lär stiga mer procentuellt än omsättningen och skattesatsen kommer att bli lägre än schablonmässiga 22%. Men säg konservativt vinst e skatt på 6,5 miljoner med börsvärde på 32 miljoner ger p/e 4,9 vid en kurs på 13,60kr och nettoskuldsättningen ser modest ut. Vd kommenterar i Q1 att man har utrymme för att agera opportunistiskt om möjligheter till köp av andra verksamheter uppstår. 

God tillväxt, bevisad affärsplan, framgångsrik ledning, låg skuldsättning med möjligheter till förvärv, relativt låg konjunkturkänslighet, skall börja ge utdelning, P/E under 5. Vad mera finns att önska? 

Som alltid gäller att detta är mina funderingar. Även om uppgifterna är kontrollerade kan det finnas felaktigheter. Var och uppmanas göra sin egen analys innan man handlar i aktier.

*** Notering / rättelse**. Efter full utspädning kommer WTG ha 3,94 miljoner aktier, det ger ett konservativt p/e enligt ovan på 8,2 vid kursen 13,60kr.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?