Post entry

Transtema, en potentiell 5-bagger?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Transtema sattes på börsen 2015 med ordförande Göran Nordlund i spetsen. Många hoppades på samma succe som blev fallet i både Opus och Hexatronic. Kursen steg brant och toppade ur runt 70sek i slutet av maj 2017. Precic som " storebror " Hexatronic var Transtema verksamt på den kraftigt växande marknaden för bredbandsutbyggnad. Transtema växte kraftigt via förvärv och var framförallt exponerade mot utbyggnad av infrastruktur ett affärsområde som nu helt är avvecklat. Bolaget är nu omstrukturerat med 75% av verksamheten mot den stabilare delen av marknaden riktad mot service och drift. Koncernen bildades under 2014 medan det rörelsedrivande Transtema AB har funnits sedan 1990-talet. Koncernen består idag av 12 rörelsedrivande företag som verkar i två affärsområden. I affärsområde Network Services planerar, bygger och sköter Transtema drift och underhåll av infrastruktur för kommunikationsnät. Entreprenader inom el och till viss del fiber utförs nu och framöver i Transtema Network Services AB. Företagen i koncernens andra affärsområde, Emerging Business, arbetar med produkter och tjänster för datacenter samt utbildning.

Under 2019 rensades verksamheten kraftigt och fokus byttes mot network services och drift.

Bolaget omsatte i Q1-20 342mkr med en EBITA marginal om 4% ( nettomsättning 2019 var ca: 1,5mdr ).

Nya finansiella mål:

Transtema:s finansiella mål, vilka följer nedan, gäller genomsnittligt över en konjunkturcykel: - Omsättningstillväxt om 3 procent per år, - EBITA-marginal om 5 procent samt - Nettoskuld/EBITDA skall inte överstiga 3.

Låt oss göra en enkel " bonnanalys " för 2020. Vi annualiserar omsättningen från Q1-20 som normalt sett inte är årets bästa kvartal vilket ger en årsomsättning om ca: 1,4mkr. Vi räknar även med 4% EBITA-marginal för helåret vilket ger ca: 56mkr.

Transtema har idag ett börsvärde om ca: 300mkr vilket känns på tok för lågt men samtidigt förklaras av de senaste årens upprensning av lite brokiga förvärv.

Skulden är enligt bolaget nu omstrukturerad. 60mkr emitterades in i februari i år och betalningsvillkoren för det stora förväret man gjorde av Ericsson är även det omförhandlat. Ericsson äger för övrigt i dagslägen 5% av bolaget.

För 2 veckor sedan aviserade Transtema ett förnyat och utökat avtal med Telia värt 1,3mdr över en 5-årsperiod( länk nedan ).

Givet att bolaget nu vänt verksamheten så känns dagens värdering om Price/sales om 0,3 på tok för låg. Det blir spännande att få ta del av rapporten för Q2 som presenteras den 20-08-13

http://www.transtemagroup.se/sites/default/files/news_files/transtema_group_ab_q1-rapport_2020-05-14.pdf

http://www.transtemagroup.se/sites/default/files/news_files/transtema_group_ab_arsredovisning_2019.pdf

ordern från Telia;

http://www.transtemagroup.se/sites/default/files/news_files/transtema_group_-_pressrelease_2020-05-20.pdf

Triggers i närtid:

  1. Q2-rapporten styrker att bolaget vände i Q1..
  2. Värderingen är uppenbart attraktiv
  3. Aktien flyger under radarn, ingen analystäckning i dagsläget
  4. I princip inget institutionellt ägande. En del institutioner lockades in i en spridningsemission för några år sedan. De brände sig lite grann men med den omgörning som nu är genomförd är bolaget såväl mindre konjunktur- som säsongskänsligt vilket torde locka till nya köp )

Läs på och gör din egen analys :)

Lycka till

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?