Transatlantic - rekordhet offshoremarknad, igen
2008-11-30 16:35, Edited at: 2010-06-11 11:52Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Offshoremarknaden på Nordsjön är återigen glödhet och raterna på spotmarknaden för ahts-fartyg har efter en svacka i mitten av november nu förstärkts betydligt. I min tidigare blogg om Transatlantic (Bottenpluggen ur för RABT) så skrev jag att mäklare spådde att priserna skulle förbättras men att de knappast skulle nå upp till 100 000 GBP per dygn igen. Med facit i hand så visar det sig att mäklarna spådde fel eftersom raterna kring den 20 november igen seglade iväg en bra bit upp över 100 000 GBP. För Transatlantics ahts-fartyg har slutet av månaden även inneburit full sysselsättning med noterade rater mellan 100 000 - 150 000 GBP och med en blygsam beräkning bör nu det operativa resultatet för affärsområdet ha passerat 100 Mkr för kvartalet. Början av december ser även ut att bli en fortsättningsvis stark period och just nu är utbudet av tillgängliga ahts-fartyg mycket begränsade och idag kontrakterades konkurrerande fartyget Olympic Pegasus för 160 000 GBP. Imorgon bör dock Balder Viking bli ledig vilket högst sannolikt omedelbart kommer att resultera i ett nytt uppdrag till liknande nivå. Det råder således inte längre någon tvekan om att Transatlantic kommer att presentera ett mäkta imponerande resultat för affärsområdet vid nästa bokslutsrapport. Samtidigt så finns det dock en underliggande oro för framtiden.
Den största oron är givetvis kopplad till oljepriset och de frågetecken som finns kring världsekonomin. Denna oro har nu börjat ge sig till känna hos bl.a. riggoperatörerna vilket spås resultera i rätt omfattande avbeställningar av nya riggar, vilket då givetvis även skulle påverka offhoremarknaden för ahts-fartyg. Lyckligtvis är det också så att en stor del av de offshorefartyg som varven har i sina orderböcker är spekulationsbeställningar, vilket även här spås resultera i avbeställningar. Noterbart här är att det rör sig om beställningar som skulle levererats efter flera år. På kort sikt så spås dock marknaden bli fortsatt stark och en märkbar försvagning spås enligt marknadsbedömare inträffa först under det sista kvartalet nästa år, eftersom oljebolagen spås förverkliga de investeringsplaner de redan påbörjat. Marknadsbedömare spår även att den kommande mindre aktiviteten kommer att vara temporär och att marknaden kommer att vända upp igen efter att världskonjunkturen förbättrats.
IEA spår i sin senaste årliga energirapport att när världskonjunkturen vänder upp igen efter 1 - 2 år så kommer världen att stå inför en akut oljekris ifall inte oljeprospekteringen trappas upp. Att riggoperatörerna nu ser ut att börja avbeställa riggar ser då således ut att förvärra läget eftersom den kommande utbudsökningen försenas, vilket i sin tur kommer att medverka till att påverka oljepriset uppåt samtidigt som världsekonomin förbättras med ett ökat fokus på den stigande globala oljekonsumtionen. Läget är således intressant vilket får oss att tro att de tidigare rekordpriserna inte var en tillfällighet. Då nu det låga oljepriset ser ut att minska oljebolagens investeringsvilja finns det alltså en uppenbar risk för nya rekordhöga priser när världsekonomin återhämtat sig. Den höga volatiliteten är alltså ett uppenbart samhällsproblem och det krävs således andra incitament än själva oljepriset för att idag öka oljebolagens investeringsvilja och på sikt minska volatiliteten. Det är också sannolikt detta som nu ligger bakom den brittiska regeringens initiativ då de planerar att införa skattelättnader för oljebolagen verksamma på den brittiska Nordsjösidan, som ett incitament till att locka oljebolagen att fortsätta utvinna och prospektera marginalfälten. Detta beslut kommer i så fall lägligt och bör även medverka till att bibehålla en hög aktivitetsnivå på spotmarknaden. Intressant är även det faktum att norska oljedirektoratet spår att det behöver borras 200 nya kommersiella brunnar varje år på den norska sockeln för att kunna bevara dagens produktionsnivå.
För Transatlantic del så ser alltså nästa år ut att bli fortsatt starkt med vissa orossignaler kring slutet av året. Frågan är då i vilket skede som världskonjunkturen då befinner sig i? Om det dykt upp signaler som pekar mot en vändning till det positiva så kan vi sannolikt även räkna med att det då redan givit effekt på oljepriset, vilket i sin tur spridit sig till oljebolagens investeringsvilja. Samtidigt så ser nu även oljebolagen ut att få hjälp på traven via skattelättnader. De närmaste dagarna kan vi dock med gott mod ägna oss åt att studera de kommande raterna för Transatlantics ahts-fartyg, som alltså fortsättningsvis ser ut att bli höga.