Post entry

Transatlantic i skilsmässa

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Transatlantic har inlett skilsmässa med norska Kistefos. Skilsmässan gäller samriskbolaget TransViking som opererar en offshoreflotta av 4 ahts-fartyg, varav 3 är byggda med isbrytarkapacitet. Enligt en artikel publicerad på AFV:s hemsida så ser vårdnadstvisten även ut att ha löpt väl då bolaget delas, vilket innebär att 2 av de isförstärkta fartygen hamnar hos Transatlantic. Detta innebär även att Transatlantic tvingas betala en mellanskillnad eftersom det tredje fartyget, Odin Viking, värderas lägre än de övriga. Orsaken varför Odin Viking värderas lägre är dels för att fartyget saknar isbrytarkapacitet men även pga att fartyget har lägre maskinkapacitet, vilket bortsett från teknikvärdet även generellt innebär en lägre hyra på spotmarknaden i Nordsjön, där de fartyg som sitter med störst maskinkapacitet oftast erhåller högre hyror. I förhållande till övriga fartyg är dock Odin Viking ett nyare fartyg då det levererades under 2003, vilket bör jämna ut värderingen något.

I AFV:s artikel framkommer det även att Transatlantic försökt köpa ut Kistefos från TransViking, vilket dock har misslyckats då Kistefos inte varit villiga att sälja. Uppköpsförsöket skvallrar dock om att Transatlantic är redo för stora satsningar inom offshoreverksamheten och ett uppköp av Kistefos del skulle sannolikt ha resulterat i ett pris en bra bit över en halv miljard kronor, vilket varit en fullt genomförbar affär för Transatlantic eftersom rederiet sitter på en stark balansräkning och på en kassa som vid det här laget sannolikt överstigit 500 Mkr. Nu är dock inte skilsmässan genomförd till 100 procent men enligt rederiet är det mycket som talar för att bolagen kommer att gå skilda vägar framöver.

Det kommer dock inte som en överraskning att det är just offshore som Transatlantic kommer att fokusera sina framtidssatsningar på. Det som lockar är givetvis den urstarka marknaden och innevarande kvartal kommer med största sannolikhet att bli ett rekordkvartal för rederiet då det operativa resultatet för affärsområdet sannolikt kommer att överstiga 100 Mkr. Tidigare har även rederiets avgående VD, Carl-Johan Hagman, avslöjat att Transatlantic skulle vilja bli en global spelare inom offshore, vilket på sikt skulle innebära en offshoreflotta upp emot 20 fartyg. Strategin innebär i första hand satsningar på ahts-fartyg med isbrytarkapacitet och operationer i arktiska farvatten där 25 procent av jordens oupptäckta tillgångar av olja och gas beräknas finnas. 4 nya isförstärkta ahts-fartyg är även beställda av TransViking och kommer att levereras före utgången av 2012, varav två kommer att tillfalla Transatlantic. Att just offshore står högst på agendan fick vi även bevis på nyligen då rederiet lanserade "Transatlantic Ice Academy" som är en nystartad utbildning i samarbete med sjöfartsskolan i Kalmar. Skolan har specialutvecklat en fartygssimulator där eleverna skall utbildas för uppdrag i istäckta områden och inledningsvis kommer samtliga av Transatlantics 400 befäl att gå utbildningen.

Det råder inte någon tvekan om att olje- och gasbolagen kommer att inleda stora satsningar inom arktiska farvatten framöver och TransVikings fartyg har redan utfört uppdrag i Alaska och utanför Grönland. Ytterligare så erbjuder stora fyndigheter som ryska Stochman och Shakalin stora möjligheter för Transatlantics fartyg. En annan potentiell marknad i Ryssland är hamnarna kring Nordostpassagen där ett stort behov av isbrytande fartyg kommer att finnas i framtiden i takt med att infrastrukturen förbättras och trafiken ökar.

Det sjunkande oljepriset gör dock att Transatlantics framtidssatsningar känns en aning äventyrliga men på sikt kommer sannolikt priset att förstärkas till en tillräckligt hög nivå för att locka oljebolagen till fortsatta ökade investeringar. När detta uppenbaras så kommer Transatlantic att sitta i en guldsits tack vare att det råder stor brist på just ahts-fartyg med isbrytarkapacitet. Det är också mycket troligt att de kommande nybyggena redan kontrakterats, även fastän det inte ännu offentliggjorts. Stora satsningar på nya fartyg och marknader omgärdas ofta i samarbete med kunden, alltså i detta fall olje- och gasbolagen. De är ju också givetvis medvetna om hur prisutvecklingen är när det råder brist på tillgängliga fartyg. Detta har vi ju fått bevis på det senaste halvåret på Nordsjön då bolagen kontinuerligt tvingats betala nya rekordhyror för ahts-fartygen då utbudet i vissa perioder kraftigt understigit efterfrågan. Det bästa skulle dock vara om Kistefos och Transatlantic återfår förälskelsen till varandra och gör en gemensam satsning, vilket skulle begränsa risken.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?