EpiCept/RABT/Prevas
2008-10-03 12:17, Edited at: 2010-06-11 11:39Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Idag ligger jag nedbäddad febrig och magsjuk och imorgon väntar sjölivet. Förhoppningsvis har jag någon turbomedicin i medicinskåpet som gör att jag åtminstone klarar av att ta mig till flygplatsen imorgon bitti. Det positiva är dock att när jag väl kommer ombord på min flytande arbetsplats så har det installerats bredband ombord via satellit, vilket tillför mycket gott, särskilt för en som har satt besparingarna på spel på börsen. Statistiskt sätt så brukar dock börsen gå sämre när jag är på jobb, så räkna därför med att oktober blir dyster och frågan är ju om vi är på väg in i en global ekonomisk härdsmälta?
Villy Bergström tror i alla fall på en lång och kall vinter. I hans krönika publicerad på placera.nu så oroas han av att det amerikanska budgettunderskottet kommer att fördubblas tack vare den räddningsaktion som är på väg att iscensättas, vilket kommer att förstöra statsfinanserna under lång tid framöver. Ytterligare påpekar han att, sett till erfaranhet från tidigare finansiella kriser så står vi inför en djup och lång konjunkturnedgång. Detta gör ju en pptimsitisk småsparare som mig orolig och även fastän analytikernas profetior ofta avslutas med att det finns hopp och att ett ljus kan skönjas i tunneln så misstänker jag att den avslutande meningen till stor del endast är ett verktyg som används för att undvika att orsaka total panik. Det kan alltså se värre ut än vad det ser ut som. Trots detta så finns det ju givetvis bolag som kan gå bra på börsen. Bioteknik är ju ordentligt på gång och flera viktiga samarbetsavtal spås presenteras under detta avslutande kvartal, bl.a. för EpiCept, Karo Bio och Medivir. Det finns således goda skäl för att tro att den riskfyllda biotekniksektorn står inför en fortsatt uppvärdering.
Angående EpiCept så läste jag imorse en matnyttig artikel publicerad i Veckans affärer. Där avslöjade EpiCept att fem stora/medelstora bolag fanns med i partnerdiskussionerna och att de räknade med att få in bud under september. Ytterligare framkom det att licensavtalet förväntas på ett sedvanligt sätt innehålla en rejäl slant vid undertecknandet och därefter royalty på försäljningen och att en snabb försäljningsökning var att vänta efter lansering. Jag har grubblat lite på det kommande partneravtalet och ställt frågan till bolaget om det även är möjligt att partnern skulle finansiera delar eller hela av de fas III-studier som EpiCept förväntas genomföra för Ceplene inom andra blodsjukdomar. Svaret var att detta var möjligt men av förstående skäl kunde de inte avslöja om detta ingick i pågående förhandlingar. Jag anser dock att ett sådant avtal skulle orsaka lite riskspridning och även sannolikt innebära ett bättre initialt avtal med högre upfront än endast Ceplene mot AML. Oavsett hur avtalet utformas så kommer det sannolikt att påverka förtroendet för bolaget och kursutvecklingen positivt.
Biotech är hett alltså, men jag sneglar även ivrigt på två andra lovande bolag som nu värderas till mycket låga vinstmultiplar.
Prevas pressrealeasade idag om att de fått en order från ABB. Ytterligare presenterade bolaget ett intressant förvärv för en tid sedan som ytterligare förstärker Prevas position inom inbyggda system. Via en intervju med produktutvecklingschefen Anders Malmby, publicerad på idg.se kan man läsa att bolaget inte ser några som helst tecken på avmattning och Malmby förtydligar även att de inte märkt av finanskrisen utan fortsätter att göra affärer som vanligt. I och med det senaste förvärvet av Emfila Software så utökas Prevas 560 anställda med ytterligare 15 personer, men då bolaget fortsätter att växa i hela landet behöver Prevas anställa ytterligare 50 konsulter på kort sikt. Detta gör att man mellan orden kan läsa att Prevas går under fortsatt högtryck och att den kommande rapporten kommer att vara stark. Prevas tror även att det under liknande marknad som under det första halvåret kommer att finnas möjlighet till ytterligare lönsamhetsförbättringar från det förbättringsprogram som iscensattes under början av året. Med tanke på att VPA uppgick till 2,96 kr för det första halvåret tror jag att sannolikheten är stor att Prevas klarar av ett resultat per aktie på minst 1,50 för Q3. Sett till att aktien handlas för drygt 23 kronor så känns värderingen attraktiv.
Transatlantic har meddelat att de tänker avyttra delar av Atlanttrafiken och istället satsa på expansion inom andra segment. Beslutet är klokt eftersom just Atlanttrafiken varit det svagaste området inom affärsområdet Industriell Sjöfart. Då VVDn avslöjat att en minoritet av rederiets fem fartyg kommer att säljas så rör det sig troligtvis om TransOak och TransMaple, då båda är gamla och sannolikt har en hög driftsekonomi. De övriga fartygen kommer att chartras ut vilket bör ge en stabilare intjäning. Att rederiet siktar in sig på expansion kommer inte som en nyhet och sannolikt är det en expansion inom offshoreverksamheten som väntar, något som tidigare VD även uttryckt önskemål om. Rederiet äger idag fyra kombinerade offshorefartyg inom det hälftenägda TransViking. Det är således kanske inte otänkbart att Transatlantic i första hand skulle köpa bort Kistefos del inom detta bolag, men sannolikt sneglar rederiet även på andra offshorebolag, då det finns gott om mindre rederier med passliga fartyg. En större strukturaffär är alltså att vänta och aktien är mycket intressant att ha under uppsikt. I min prognos för Q3 beräknar jag ett VPA på 3,85 kronor. Det finns dock möjlighet att bolaget klarar av att prestera ett bättre resultat än så, särskilt med tanke på att just offshoreverksamheten avslutat kvartalet starkt med fortsatta höga rater och hyfsad sysselsättningsgrad. Då aktien noteras kring 38 kronor känns därför inte Transatlantic som särskilt dyr. Det som även kan vara bra att notera är att USA kommer att börja tillåta borrning till havs, även inom 16 sjömil från land. Detta kommer att öka efterfrågan på tillgängliga offshorefartyg och med tanke på den kompetens som Transatlantic sitter på och då bolaget ifjol lyckades få tillstånd att passera det protektionisktiska Jones Act och operera på amerikanskt farvatten då ahts-fartyget Tor Viking hyrdes ut till Alaska så kan det vara just amerikanska farvatten som rederiet sneglar på.
Slutligen så bubblar det även lite inom Precise Biometrics. Orderingången under Q3 har varit hyfsad och Secure Service Corp. kommer att lansera ett hälsokort innehållande bolagets teknik. Ytterligare pågår en upphandling inom Department of State, vilket sannolikt snart kommer att resultera i en hardwareorder. En order inom natinella ID-kort skulle dock vara behövlig för att få tillbaka lite förtroende för bolaget.
Ha en bra dag!