Post entry

Bottenpluggen ur för RABT

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Transatlantic fortsätter att sjunka som en sten på börsen och aktien kostar nu 21 kronor, vilket innebär ett börsvärde på cirka 550 Mkr. Det är nästan så att en tår av besvikelse rinner ner längs kinden och finanskrisen har sannerligen nu satt sig som en förbannelse över börsen.

Med ett börsvärde på 550 Mkr och då rederiet vi senaste rapporten hade en kassa på 440 Mkr, så börjar man ju undra var botten är? Ok, nettoskulden uppgick visserligen till 711 Mkr, men här snackar vi ju inte om en luftfylld balansräkning, utan en av stål!

En lång plågsam lågkonjunktur kommer givetvis att knäcka andrahandsmarknaden för fartyg men då övervärdet för fartygsflottan uppgick till 40 kr per aktie vid senaste bokslut så finns det ju en del att beta av innan balansräkningen börjar att luftfyllas.

Den skrala kursutvecklingen resulterade även igår i ett kursvårdande nyhetsförsök från Transatlantic då bolaget pressmeddelade att offshoreverksamheten presterat ett rekordresultat under oktober. Rederiet meddelade dock inte hur stor vinsten blivit men enligt mina beräkningar borde vinsten för oktober ha landat kring 65 - 70 Mkr för Transatlantics del. Enligt Offshore Shipbrokers Ltd så uppgick medelpriset för oktober till 119,184 GBP, men detta medelpris är dock beräknat för samtliga ahts-fartyg. För Transatlantic så torde dock medelpriset blivit än högre då deras ahts-fartyg tack vare högre maskinstyrka noteras i högre prisintervall. Transatlantics pressmeddelande var dock effektlös för kursen och frågan är vad det krävs för bränsle för att få aktien att segla norrut igen?

Nu är det ju dessvärre inte endast finanskrisen som legat bakom kursfallet. Det finns även två andra faktorer som högst sannolikt påverkat kursutvecklingen. För det första så väntar marknaden på en försäljning av delar av Atlanttrafiken. Då Transatlantic redan en vecka före rapporten meddelade att affären var nära avslut finns det ett stort osäkerhetsmoment kring detta eftersom vi ännu inte sett något resultat av detta. En utebliven affär innebär att Transatlantic riskerar att bli sittandes med en förlusttyngd verksamhet som bl.a. förstärks av att fartygen är gamla och kostnadskrävande.

För det andra så har nu de tidigare så höga rekordraterna på spotmarknaden på Nordsjön fått ett abrupt slut och raterna har nu sjunkit ned till cirka 25 000 GBP, vilket i och för sig är vanligt vid kraftiga uppgångar men har ändå säkerligen orsakat nervositet på börsen i samband med det kraftiga prisfallet på olja. Enligt en artikel publicerad på Lloyds list, beror prisfallet i huvudsak på att operatörerna avvaktat riggförflyttningar då det varit dåligt väder på Nordsjön. Detta har orsakat att ett tiotal ahts-fartyg legat sysslolösa i väntan på order vilket givetvis pressat spotpriserna. Enligt mäklare spås dock aktivitetsnivån fortsätta att vara på en hög nivå fr.o.m. denna vecka t.o.m. i mitten på december, vilket spås resultera i stigande spotpriser, men inte till liknande extremt höga nivåer som noterats tidigare. Transatlantics fartyg Balder Viking och Vidar Viking har dock varit sysslolösa under en dryg veckas tid och jag misstänker att rederiet strategiskt passat på att utnyttja den svaga marknaden med att skicka dessa på varv för att installera nya winchar, vilket planerats att göras innan årsskiftet.

Enligt OSLs månadsrapport så har finanskrisen och den svaga utvecklingen för oljepriset börjat ge sig till känna även på offshoremarknaden. Bl.a. har varven fått problem vilket spås resultera i förseningar och avbrytna kontrakt, vilket ju i sig gynnar spotpriserna. På kort och medellång sikt spås dock aktivitetsnivån vara fortsatt gynnsam för redarna och en hög internationell nivå väntas fr.o.m. sommaren 2009, vilket spås resultera i ökade långtidskontrakt vilket spås locka bort fartyg från spotmarknaden. Långtidskontrakten är även fortfarande vid mycket attraktiva nivåer och Deep Supply Ships hyrde nyligen ut 3 ahts-fartyg för 50 000 - 65 000 USD per dygn för uppdrag över 200 dagar, vilket måste ses som högt då det även resulterar i full sysselsättningsgrad för fartygen.

I väntan på strukturaffärer och en förbättrad offshoremarknad lär jag dock få fälla några tårar till innan aktien vänder upp, men jag skulle dock önska att rederiet, som en lite kursvårdande strategi, hyrde ut Odin Viking, som ju saknar isbrytarkapacitet, på ett längre uppdrag för att få lite stabilare intjäning och ett stärkt förtroende för lönsamhetens uthållighet.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?