Post entry

Trading Scenarios Track Record November

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

November månad präglades av en snäv konsolidering för OMXS30-index. Månaden inleddes med index vid stödnivån kring 1080 punkter som senare under månaden testades igen. Motståndsnivå möttes strax under 1120-punktersnivån där index toppade i oktober. I portföljen hade vi en exponering på ca 80 procent vid inledningen av november. Efter att index i oktober nådde nya toppnivåer räknade vi med en positiv utveckling på börsen. Dock innebar en rekyl i slutet av oktober att vi föll ur ett par positioner varför vi i början av november inte var fullexponerade.

Vi räknade även med att OMXS30-index skulle finna stöd mellan 1070 – 1080 punktersnivån och såg således begränsad nedsida i början av november. Vi inledde därmed nya positioner för att uppnå full exponering. En viktig händelse som ytterligare talade för en positiv utveckling var att amerikanska index bröt upp på nya toppnivåer den fjärde november. Vårt huvudscenario blev därmed att även Stockholmsbörsen skulle fortsätta upp till nya toppnivåer. Dock visade sig motståndet vid 1120-punktersnivån vara tufft och ett utbrott över nivån skedde först i december månad. Istället skedde ny nedgång i mitten av månaden där stöd återigen fanns vid 1080-punktersnivån.

Trots de relativt små rörelserna som skedde på börsen under månaden nådde vi stop loss i flera av våra positioner. Detta fastän att index inte bröt stödet vid 1080-punktersnivån samt att vi fokuserat på aktier som befann sig nära stödnivåer. Totalt nådde vi stop loss i 12 affärer medan bara en affär avslutades med vinst. Visserligen hade vi nio öppna positioner i portföljen vid utgången av månaden som visade en utveckling på +1,15 procent men de många stop lossarna innebar att totalavkastningen blev negativ om 2,3 procent (inklusive avgifter på 0,8 procent). OMXS30-index steg under samma period med 1,6 procent.

En förklaring till den svaga utvecklingen i portföljen är den höga risken för tvära kast då utvecklingen är trendlös (konsoliderande) på börsen. Detta kan i sin tur leda till stop loss i enskilda positioner även om index inte brutit under viktiga stödnivåer. Då vårt huvudscenario var positivt ville vi inte riskera att ha för låg exponering vid ett eventuellt utbrott vilket också är en förklaring till de relativt många stop loss som nåddes under månaden. Efter utbrottet till nya toppnivåer i december har också portföljen utvecklats starkare.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?