Applikation:
SIX Edge, http://www.six.se
Tillgänglighet: Finns tillgängligt via Avanza och Nordnet samt ett antal banker. Man kan inte köpa/testa direkt via SIX.
Testperiod: Beroende av leverantör, men generellt 2 veckor.
Bilder: se längst ner för bildlänkar:
Typ: Realtidshandel främst, om man är uppkopplad kan man även få historik.
Se även tidigare blogg om The online trader.
Kriterier och kommentarer:
**1. Det ska vara enkelt och snabbt att komma åt informationen.**Applikationen är lätt att installera och komma igång med. Den skapar en “workspace” som man kan lätt anpassa efter behov.
Användargränssnittet är lite speciellt, den liknar inte en ”vanlig” Windows applikation. Man vänjer sig dock rätt så fort.
NOTERA, sitter du bakom en brandvägg så kan du få lite problem. Applikationen vill ha en dedikerad port öppen.
När man har kommit förbi första förvirringen med deras tänk med ”library” (ett antal färdiga fönster för information och handel) och ”views” (enstaka informationsbärare) så fungerar det hyfsat bra.
Versionen (3.1) jag testade var lite instabil ibland, sitter man med trådlöst närverk (vilket man inte ska göra för att inte få avbrott) kraschade gärna.
Man lär sig de vanligaste kortkommandona enkelt och kan orientera sig snabbt.
En enkel uppsättning med tillgång till nordisk börs, indexen och nyheter kommer man väldigt långt med. Det kostar mellan 500-900 SEK/mån. Beroende på om på typen av konto (guld/silver) hos leverantören.
**2. Man ska kunna använda de vanligaste “Tekniska Analysen” via grafverktygen.**SIX Edge har de absolut vanligaste analyserna och grafverktyget är tillräckligt bra för att man ska kunna skapa egna analyser (se bilderna nedan). Men antalet analyser är lite väl begränsade. I mitt tycke ska de vanligaste (5-10 typer) av grafer både baserad på pris, volym och momentum finnas. Ca. 20-25 grafer ska kunna tillfredställa de flesta. Har man större behov ska man leta efter andra verktyg (se kommande blogg). SIX Edge är lite begränsande när det gäller mångfalden som en avancerad teknisk analytiker kan kräva.
Applikationen är snabb. Man kan använda trend-verktyg för att rita trender. En riktigt bra funktion är att man kan lägga flera grafer på varandra och få de att “re-base"a på varandra så att man får en bra jämförelse och kan t.ex. se dollar effekten på Eriksson aktien. Tyvärr kan man inte få avancerade jämförelser som procentuell förändring, beräkning med basen i en index eller koppla priserna för olika instrument till en och samma valutakurs, vilket man kan göra i Online trader (se tidigare blogg: http://www.redeye.se/aktiebloggen/5971/trading-applikation1-infront-online-trader).
**3. Det ska gå att utföra enklare filtrering och sorteringar för att plocka fram intressanta aktier.**Det går att sortera kolumner. Man har tillgång till stort antal kolumner. Men det går inte att filtrera eller koppla andra “villkorade” fält så att man kan ta ut olika aktier baserad t.ex. på om IMI går över en gräns eller om MACD linjerna korsar varandra etc.
Man kan skapa alarm baserad på pris, stopp-loss och nyheter men inga smarta alarm baserad på egna villkor.
**4. Det ska gå lätt att jämföra aktier, index, fonder, futures etc mot varandra.**Det går väldigt enkelt och överskådligt att göra jämförelse med i stort sätt vilka instrument som helst.
**5. Man ska ha möjlighet att växa med flera marknader, koppling till handelsplattformar och även tillgång till nyheter.**SIX Edge erbjuder access till många marknader men tillgången är inte lika stor som de större applikationerna. T.ex. finns inte alla asiatiska, alla olika marknader i USA och inte heller alla marknader i europa att växa upp till. Handeln är ju självklart begränsad till vilken leverantör man har. När det gäller index och nyhetskällor så finns det mesta man kan önska sig men SIX egna nyheter lyfts ju upp och är ”gratis”.
6. Till sist, det ska vara anpassad till svenska eller nordiska förhållanden. SIX har en svensk del av sitt företag och har en stor kundbas i norden. Det är dock från början en nyhets och informationshanterings företag än mjukvara utvecklare. De har dock en lång tradition av terminaler etc. Applikationen är väl anpassad till svenska förhållanden. Depå informationen och handelsmöjliheterna är helt ok. Även här är man ju beroende av sin bank. SIX saknar dock de mer avancerade stopp-loss funktioner som finns implementerade t.ex. i Online trader, här saknas även koppling till algoritmhandel.Övrigt! · SME integration finns, men jag fick den aldrig att fungera även om den aktiverades för mitt konto. Företagskalender delen där man ska kunna se händelserna/rapporter för dagen fungerade heller inte.
· Supporten var snabb men ville inte svara utan hänvisade mig till den jag har fått applikationen via.
· Man kan lätt se information om handel som sker per instrument. Man får en tabell över vilka som har handlat ett specifikt instrument. Man kan dock inte få översikt över dagens handel t.ex. på NASDAQ OMX. Vilket är väldigt nyttigt när man försöker se trender över kort och lång tid.
· Man kan lätt göra egna listor av instrument. Det är även möjligt att göra många olika listor med olika innehåll.
· Det är generellt väldigt svårt att få reda på vilka tjänster som finns att köpa som en privat investerare, de skickar säkert en duktig säljare om man ringer från en bank.
Bilder: Dags vy: http://forumbilder.se/show.aspx?iid=ef282009752194637
Analsy vy: http://forumbilder.se/show.aspx?iid=74282009752528233
Trading vy: http://forumbilder.se/show.aspx?iid=13282009753312e49
Index vy: http://forumbilder.se/show.aspx?iid=ed28200975426e14f